De ogen groeien ongeveer tot het 25e levensjaar. Rond 8 jaar begint de ontwikkeling van bijziendheid. Als u begint met de juiste correctiemethode zodra uw kind tekenen van bijziend vertoont, heeft dit het grootste resultaat.
Onze ogen groeien met ons hoofd mee. Rond de pubertijd hebben onze ogen vaak de maximale grootte bereikt (ca 24 mm in de aslengte). Als de lengtegroei van het oog te vroeg stopt, word je verziend. Gaat deze te lang door, dan word je bijziend.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Er zijn twee oorzaken van bijziendheid. Ten eerste kan het genetisch aangelegd zijn dat je bijziend wordt. Ten tweede: als kinderen veel en lang een boek lezen of op een computerscherm, laptop, tablet of smartphone kijken, veroorzaakt dat ook bijziendheid.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Correctie van verziendheid met brillenglazen
Een patiënt met glazen van +6 ziet dus op het netvlies een beeld dat ongeveer 12% groter is dan het beeld van een persoon die niet brildragend is. Bij hoge sterktes kan door de glazen vervorming van het beeld optreden.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Of je grote of kleine ogen hebt, is genetisch bepaald. Hebben jouw ouders kleine ogen, dan heb jij die hoogstwaarschijnlijk ook. Daar is niets aan te doen. Je kunt door slim gebruik te maken van make-up er wel voor zorgen dat jouw ogen groter lijken.
Als de spier, die het bovenooglid omhoog trekt, niet goed functioneert, ontstaat een laagstand van het bovenooglid. De lidspleet wordt kleiner waardoor minder oogwit zichtbaar is (het oog wordt a.h.w. “kleiner”). Dit hangend ooglid wordt ook wel een ptosis (blefaro-ptosis) genoemd.
Een handig trucje om te bepalen of je amandelvormige ogen hebt is door een potlood horizontaal in het midden voor je ogen te houden. Wanneer de buitenste ooghoeken boven het midden uitsteken en de binnenste ooghoeken onder het midden uitsteken heb je amandelvormige ogen.
Dat gebeurt als we ongeveer 21 zijn, maar het hangt natuurlijk van persoon tot persoon af. Er zijn echter 3 dingen die nooit stoppen met groeien: je 2 oren en je neus. Er zijn op onze planeet echt miljoenen en miljoenen verschillende kleuren. Het menselijk oog kan het verschil zien tussen ongeveer 10 miljoen kleuren.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Melanine bepaalt oogkleur
Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf. Echte zwarte ogen bestaan overigens niet, alleen zo donkerbruin dat het zwart lijkt.
Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven (berekend tot een leeftijd van 78 jaar), dat is omgerekend zo'n 12.000 uur. Een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld 6 minuten. Een huilbui van een man 'slechts' 2 tot 4 minuten.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Normaal gesproken knipperen we zo'n 8 tot 21 keer per minuut.
Derhalve is 20/20 gelijk aan een visus 1.00 (een 'normaal' gezichtsvermogen). Zou u echter op 20 voet afstand kunnen zien wat mensen met 'normaal' zicht pas op 10 voet afstand kunnen zien, dan is uw zichtvermogen 20/10, ofwel visus 2.00 (200%).
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
We noemen iemand blind als zijn gezichtsscherpte kleiner dan of gelijk aan 1/20 (één twintigste) is, zelfs met een bril of lenzen. Dit betekent dat als iemand met twee goede ogen een stoel al op twintig meter afstand ziet, iemand met heel slechte ogen dezelfde stoel pas op één meter afstand of minder kan zien.