STEFAN VAN DER STIGCHEL (professor cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in concentratie) «Concentratie train je door je aandacht op iets te blijven richten.Dat gebeurt op TikTok niet.Alles is er kort, je aandacht wordt telkens weer gegrepen door iets nieuws.
Dat social media niet altijd een positieve invloed heeft, bewijst deze hoogleraar met zijn onderzoek over TikTok onder jongeren. Hoewel het onderzoek 'Waarom TikTok slecht kan zijn voor je geheugen' nog in volle gang is, maakt rechtspsychologie Henry Otgaar (38) al wel kans op de Klokhuis Wetenschapsprijs hiervoor.
Er zitten honderden miljoenen gebruikers op TikTok, en niet elke gebruiker heeft goede bedoelingen. Gecombineerd met het feit dat er vooral veel kinderen actief zijn op de app, brengt dit additionele gevaren met zich mee. Denk daarbij onder meer aan online pesten en intimidatie.
Waarom is TikTok zo verslavend? Het is niet gek dat jongeren zoveel tijd doorbrengen op TikTok; de app is namelijk razend verslavend. Dit komt omdat het algoritme zo is ingesteld dat TikTok precies weet in wat voor filmpjes het kind geïnteresseerd is en wat hij grappig vindt.
Zo zijn er veel stickers, emoticons, GIFjes, filters en andere functies die een TikTok filmpje nog beter maken. En dit kan allemaal vanaf je mobiele telefoon. Ook is engagement en het gezamenlijke aspect een groot pluspunt. Zo kan elke gebruiker reageren op een video van een andere gebruiker.
Kinderen kunnen op TikTok dus hun creatieve ei kwijt en video's delen. Als je de app opent, zie je filmpjes die de app voor je klaar zet. Dat zijn dus niet alleen video's van mensen die je volgt, maar ook populaire video's van onbekenden.
Er zit een grote rechtszaak op TikTok te wachten die wel eens het einde van de populaire app zou kunnen zijn. Verschillende grote muziekbedrijven willen de app aanklagen voor het schenden van auteursrechten. Je kan op TikTok dansen op duizenden verschillende liedjes. Waarom kan ik geen zip bestanden openen?
Ouders moeten uiteindelijk in de app voor hun kinderen kunnen instellen dat ze ongeschikte video's niet meer kunnen zien. TikTok ontwikkelt hiervoor een systeem om bepaalde soorten content te herkennen en de toegang ertoe te beperken voor minderjarigen.
Het gebruik van internet en sociale media is een verslaving. Hersenscans van deze gebruikers laten zien dat er in de hersenen een soortgelijke stoornis is als bij mensen die een drugsverslaving hebben. Sociale media werken verslavend, omdat je bij iedere interactie een soort 'beloning' krijgt.
Gebruiksvoorwaarden. TikTok heeft, evenals andere social media, regels opgesteld waar jij je aan dient te houden tijdens het gebruik van het platform. Zo mag je je niet voordoen als een ander persoon, anderen niet lastig vallen, je mag geen seksueel materiaal plaatsen en geen materiaal dat geweld of discriminatie bevat ...
Veel informatie. Wanneer je veel op social media zit, gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden bij het zien van alle foto's, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig.
Jongeren die hoog scoren op problematisch socialemediagebruik hebben meer last van concentratieverlies en impulsiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Er is zelfs een verband gelegd tussen obsessief gebruik van sociale media en ADHD-kenmerken.
Jongeren brengen veel tijd door op het internet. Uit onderzoek blijkt dat 83% (bijna) dagelijks op social media zit. Instagram en YouTube zijn twee van de populairste platforms onder jongeren, kanalen waar ook zogeheten social influencers aanwezig zijn.
Positief en negatief gedrag
Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
TikTok is een 12+ app in de App Store. Zo kunnen ouders op de telefoon van hun kind instellen dat de app niet kan worden gedownload. Als drempel voor kinderen onder de 13 jaar die zich op TikTok willen registreren, hebben we een neutrale leeftijdsverificatie ingesteld volgens de industriestandaard.
13 is de minimumleeftijd volgens de algemene voorwaarden van TikTok.
Als TikTok niet snel een koper vindt voor zijn Amerikaanse activiteiten, kan de app in Nederland, de VS en de rest van de wereld verdwijnen uit de appwinkels. Dat zeggen juristen tegen RTL Z. TikTok stapt naar de rechter om precies dat te voorkomen.
Omdat TikTok volgens Carr een nationaal veiligheidsrisico is, en omdat de app zich niet zou houden aan het appbeleid van Apple én Google, moet de app volgens hem uit zowel de App Store als de Google Play Store gehaald worden – nog voor 8 juli 2022.
De Amerikaanse overheidsorganisatie FCC (Federal Communications Commission) heeft Apple gevraagd om TikTok te verwijderen uit de App Store. Dit vanwege zorgen over de gegevensbeveiliging van de uit China afkomstige app.
Met TikTok kunnen gebruikers korte filmpjes maken en delen met vrienden. Ze kunnen playbacken en dansen op muziek, alles versnellen of vertragen, of er effectjes aan toevoegen. Het lijkt misschien onschuldig, maar toch waarschuwt de Computer Crime Unit voor misbruiken.
Je kijkt de hele dag tiktok filmpjes en natuurlijk denk je dat het allemaal onschuldig is. Logische want je slaat als het goed is geen filmpjes op. Maar ja, het is net als op je pc, je slaat cookies op. Cookies zorgen ervoor dat je pagina sneller wordt geladen bij een volgend bezoek aan die pagina.
Officieel geldt er een leeftijdsgrens van 13 jaar voor de app. Maar veel gebruikers van TikTok zijn ook jonger dan 13 jaar. De kinderen kunnen heel simpel een andere geboortedatum invullen, waardoor ze alsnog toegang kunnen krijgen.
Uit ander onderzoek is gebleken dat de kans op depressie toeneemt, naarmate mensen vaker hun social media gebruiken. De oplossing is simpel. Minder vaak je Facebook, Insta of Twitter checken. Volgens het Deense onderzoek waren mensen na een weekje zonder Facebook gelukkiger.
Sociale media bieden kansen voor cyberpesten. Ze kunnen een persoon pesten door negatieve en beledigende opmerkingen op sociale media-accounts te plaatsen. Als ze geen gewenst antwoord krijgen van de slachtoffers, kunnen ze ook gênante foto's van het slachtoffer op internet plaatsen om hen een ellendig gevoel te geven.