Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven (zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt), een ovenschotel die je al ...
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Tevens dient een oven meestal (op 180 graden) voorverwarmd te zijn.
Hoe lang moet een bevroren kip in de oven? Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt. Het zou bijvoorbeeld ongeveer twee uur duren om een ontdooide kip van 2,2 kilo te bereiden op 177 °C. Een bevroren kip van vergelijkbare afmeting zou ongeveer drie uur nodig hebben op dezelfde temperatuur om goed te garen.
Vul die met lauw water en plaats hem onder de kraan. Zet je kraan op de koudste stand en laat het water druppelen over het vlees heen. Kleine stukjes vlees ontdooien snel, bij grote stukken vlees duurt het wat langer.
Uw maaltijd opwarmen in de oven? Dat kan, maar is wat ingewikkelder dan met de magnetron. Verwarm uw heteluchtoven voor tot 110 graden Celsius. Plaats de maaltijd in de oven en verwarm deze in het plastic bakje circa 40 minuten op 100 graden Celsius.
Ontdooien in de magnetron
Keer je vlees of vis steeds na een minuut of schep het kliekje om. Als je op een hogere wattage ontdooit verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Als u het voorgebakken brood hebt ingevroren, haal het dan uit de vriezer terwijl uw oven opwarmt. Zo kan het alvast beginnen met ontdooien. Als je oven goed is voorverwarmd, bakt u het brood in 6 tot 16 minuten af. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van de oven nog belangrijker.
Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van je oven nog belangrijker.
Je kan een ovenschotel zowel gebakken als ongebakken invriezen. Begin in elk geval je ovenschotel te bereiden alsof je hem meteen de oven in zou schuiven. Heb je veel plaats in de diepvriezer? Gebruik dan een schaal die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Als je de kip bereidt terwijl hij nog bevroren is, is er een verhoogde kans op door voedsel veroorzaakte ziekten. Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden.
Bereidingsadvies: Fritteuse: Verwarm de plantaardige olie tot 180°C. Bak de diepgevroren schnitzel 3-4 minuten goudbruim en krokant. Braadpan: Braad de schnitzel in hete plantaardige olie (of boter) gedurende 6-7 minuten tot ze goudbruin en krokant is, af en toe draaien.
Hoe je het doet:
Je kunt ook altijd de ontdooistand op je magnetron gebruiken. Ontdooi de kip met pauzes van twee minuten, draai hem om en controleer of hij ontdooid is. Herhaal dit totdat de kip niet meer bevroren is. Dit kan tot 10 minuten duren, afhankelijk van je magnetron.
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
Bevroren vlees, vis of kip
Doe het echter nooit in de magnetron, je creëert een hemel voor bacteriën. Temperaturen in de magnetron liggen tussen de 50℃ en 150℃ en daardoor kan bijvoorbeeld salmonella vrij spel krijgen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Als je ze bevroren bereidt, tel dan 1 minuut per kant op bij het bereiden met een koekenpan, grill of barbecue en tel 5 minuten op bij de oventijd.
Laat je vlees langer in de pan opwarmen door het op een laag vuur te braden, zodat ook de kern zeker goed warm wordt (zeker 60 á 75 graden Celsius). Op een hoog vuur riskeer je dat alleen de buitenkant goed doorbakken wordt.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.