Door de val kunnen er scheurtjes in het kapsel en de banden rondom de elleboog ontstaan. In sommige gevallen kan zelfs de elleboog 'uit de kom' raken. Dit heet dan een luxatie. Er kan ook een breuk ontstaan in het bot of dat de banden rondom de elleboog helemaal afscheuren.
Klachten en symptomen
Pijn in de elleboog kan een symptoom zijn bij artrose. De pijnklachten bij artrose zijn vaak wisselend van dag tot dag. Vaak kunt u het gewricht beperkt buigen en/of strekken. Niet goed kunnen strekken is lmet name lastig bij het tillen van voorwerpen, zoals zware tassen.
Een tennisarm is de meest voorkomende elleboog aandoening waarbij pijn aan de buitenzijde van de onderarm optreedt rond de aanhechting met de buitenste elleboogknobbel. Bij een tennisarm of tenniselleboog is bovenhands tillen en strekken van de onderarm pijnlijk.
De breuk zit dicht bij het gewricht. Begin daarom met buigen en strekken van de elleboog zodra de pijn dat toelaat. Dat betekent dat u de elleboog kunt bewegen zolang u de pijn kunt verdragen.
Bij een spierscheur voelt u onmiddellijk een vlijmscherpe hevige pijn op een specifieke plek. Bewegen is zeer pijnlijk. Deze blessure wordt vaak verward met zweepslag. Dat komt doordat de pijn bij het optreden van een spierscheuring als een zweepslag (coup de fouet) aanvoelt.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Als je moeite hebt om je arm boven je hoofd te tillen, voor je lichaam langs te grijpen of je arm achter je rug te bewegen, dan heb je wellicht een probleem met de bewegingsruimte van je schouder. De klachten van een frozen shoulder beginnen met wat pijn.
Meestal hoort men een tik wanneer de bicepspees scheurt en ontstaat er een bloeduitstorting. De vorm van de arm is tevens veranderd, de zwelling van de spier zit meer richting de elleboog dan voordat de pees scheurde. SLAP is een afkorting van Superior Labral tear from Anterior to Posterior.
Het kan wel maanden duren. Er is niets bekend waardoor het sneller over gaat. Blijf uw arm zo veel mogelijk normaal gebruiken. Pijnstillers helpen tegen de pijn.
Herstel kan soms weken maar vaak ook maanden tot zelfs bijna twee jaar in beslag nemen. Lange tijd dus waarin schouderpijn soms op de achtergrond treedt en soms perioden weer sterk aanwezig is. Het hangt af van hoe een pees belast wordt.
Vaak is ook uw bovenarm pijnlijk. Het kan komen door zwaar werk, door werken met uw armen boven uw hoofd of door steeds dezelfde beweging te maken. Vaak weten we niet waardoor het komt. Uw schouder kan stijf worden, als u uw arm te weinig gebruikt.
Koel de gekneusde elleboog minstens tien minuten en maximaal twintig minuten met een ijszak, een coldpack of met koud kraanwater. Zorg ervoor dat je altijd een droge doek legt tussen een ijszak of coldpack en de gekneusde elleboog. Dit om te voorkomen dat de huid aan de coldpack vastvriest of beschadigd raakt.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Hoe lang het duurt voordat een kneuzing is genezen, hangt af van het soort, de ernst en de plaats van de kneuzing. In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Een gebroken pols is meestal pijnlijk en beweging is beperkt. Als u een pols heeft gebroken dan kunt u het volgende ervaren: Pijn in het gebied van de breuk, wat overal in de pols kan zijn, afhankelijk van welk bot is aangedaan.
Beschadigen deze weefsels dan komt er door kapotte bloedvaten en cellen vocht en bloed vrij. Dit zorgt voor een zwelling en door de verhoogde druk komen zenuwen in de knel. Hierdoor ontstaat pijn. Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Een gebroken bot kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen hebt u pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.