Het is erg belangrijk dat een hamster onbeperkt vers water kan drinken. Controleer regelmatig eens of de drinknibbel niet verstopt raakt.
Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk. Na een week lijkt de kooi nog heel schoon, maar moet toch worden schoongemaakt vanwege de bacteriën.
De Drinkfles voor knaagdieren
De meest bekende manier van water geven is wel de drinkfles. Deze is eenvoudig te bevestigen in een traliekooi en geeft de dieren de hele dag door toegang tot hun drinken. Een drinkfles is ook erg hygiënisch, daar er geen vuil ik kan komen.
Een hamster drinkt per dag maar heel weinig ca.4 ml. Vaak is het diertje alleen in de avonden of nachten wakker waardoor je het niet altijd ziet en aan de hoeveelheid water kun je niet snel zien of het diertje wel genoeg drinkt.
Uit een waterbakje krijgen de hamsters veel meer binnen, drinken kost minder moeite en daarom drinken ze dus meer. Hamsters hebben sowieso een hele lage waterbehoefte, dus dit zie niet als een probleem.
Als een hamster het voer door de tralies niet goed kan pakken, kan dit leiden tot afbreken van tanden, slechte gezondheid en soms kannibalisme ten opzichte naar de jongen. Volwassen hamsters drinken zo'n 20-30 ml water per dag.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag.Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als traktatie. Geschikte, gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld courgette, broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit wordt liever vermeden.
Een hamster kan zelf ook een holletje maken, zolang er voldoende bodembedekking in de kooi aanwezig is. Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep.
Hamsters houden niet van open plekken en verstoppen zich graag. Belangrijk is om meerdere verstopplekken aan te bieden. Dat kunnen huisjes zijn, maar ook een tunnel, een grasnestje en een overkapping met mos. Ook hier is het afhankelijk van welke hamster je hebt, welke afmeting je verstopplek moet zijn.
Niet nat maken
Knaagdieren kunnen zeer slecht tegen vocht en kunnen hierdoor ziek worden. Ook vinden ze het niet fijn en zorgt het voor stress bij de dieren.
Hamsters kunnen niet goed zwemmen, ze kunnen lucht in hun wangzakken vasthouden om zo korte tijd boven water te blijven, maar als ze eenmaal helemaal nat zijn dan zinken ze snel. De pootjes zijn ook niet gemaakt voor het peddelen in het water (geen zwemvliesjes). Daarom blijven deze dieren uit de buurt van open water.
De bodembedekking in de hamsterkooi kun je het beste wekelijks vervangen, sommige hamsters vinden het niet prettig wanneer je de hamsterkooi verschoont. Is jouw hamster vrij netjes dan kun je het verschonen van de hamsterkooi 1 keer 2 weken doen.
Elke hamster heeft een ruim zandbad nodig. Met dit zand kunnen ze hun vacht verzorgen. Een hamster mag nooit nat worden of gewassen worden tenzij dit medische noodzaak heeft. Soms vinden ze het ook fijn om zand als toilet te gebruiken deze kunt u dan 1-2x per week verschonen.
Het idee is dat je iets lekkers verstopt, bij voorkeur iets wat sterk ruikt zoals: een gedroogd meelwormpje, gedroogde sprinkhaan of krekel o.i.d. als het maar sterk ruikt. De hamster zal het lekkers ruiken en proberen het uit het spelletje te krijgen. Hij moet wel eerst uitvogelen hoe het werkt.
Mogen hamsters banaan? Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje banaan (vers of gedroogd) wanneer er geen suikers of conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd.
Voer snacks, groente of fruit altijd in kleine porties! Bij te grote hoeveelheden kan je hamster namelijk last krijgen van diarree!
Tomaat – groene delen niet, die zijn giftig!
Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”). Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is.
Een dier dat honger heeft zal te weinig energie hebben om lekker bezig te zijn zoals het hoort. Sloomheid, niet willen rennen in zijn loopradje of hele dagen niet uit zijn huisje komen is een veelvoorkomend resultaat van zwakte.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...
Omdat Hamsters echte verzamelaars zijn ( Hamsteren ) is het belangrijk om wel een richtlijn aan te houden van hoeveel voer u uw hamster moet geven. De richtlijn hiervoor is 15 gram per dag. Uitaard is dit ook afhankelijk van de grote van uw dier, de gesteldheid van uw dier en zelfs het seizoen.
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.