Beschrijving. Metaxa Private Reserve is een zeer unieke brandy die bestaat uit wijndistillaten waarvan sommige 30 jaar oud zijn! Een brandy van de allerbeste kwaliteit dus! Deze Griekse topper is een klasse apart en heet voluit "Private Reserve 1888".
Prijs € 14,15.
Metaxa 7* is een zeer verfijnde brandy, een lid van de Metaxa familie die geprezen wordt om zijn zachtheid en overheerlijke smaak. Metaxa 7* staat in Nederland ook wel bekend onder de naam “Metaxa Zevenster” of “Metaxa 7 Sterren”, het gaat hier om dezelfde fles.
Metaxa drinkt men puur, met wat ijs, of in de mix met bijvoorbeeld tonic. In de wintermaanden wordt het soms opgewarmd en met een lepeltje honing geserveerd.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
De Grande Fine heeft jaren op vat gelegen in de kelders van de fabriek bij Athene. De zijdezachte smaak heeft een hint van vanille en een aroma met houttonen.
Het Griekse eiland Samos speelt een belangrijke rol in de smaak van Metaxa. De muskaatdruiven die hier groeien geven de Griekse sterke drank een wat zoetige smaak en zijn een onmisbaar ingrediënt.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
De crème fraiche met de bouillon, tomatenpuree en de metaxa mengen en met zout, peper, paprika en de suiker op smaak brengen. Indien de saus te dun is, met maizena binden.
Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki.
Souzouki is Grieks gekruid gehakt dat meestal wordt gekneed in de vorm van platte burgertjes maar soms ook als worstjes, en gegrild. Komijn is een belangrijke smaakmaker, daarnaast zit er vaak knoflook, munt en tijm door het gehakt. Meestal wordt er lams- of rundergehakt gebruikt.
Het wordt gemaakt van oploskoffie, suiker, ijsblokjes en water (melk kan naar wens worden toegevoegd). Heel simpel en per toeval uitgevonden in 1957 op de Internationale Beurs in Thessaloniki toen een medewerker van Nestlé geen warm water kon vinden, maar toch zin had in een kopje koffie. Een drank van Griekse origine.
De Turkse arts Anastas (Anastasios) Bey zou tijdens een bezoekje aan Tyrnavos gevraagd hebben om een glaasje lokale tsipouro. Toen hij een slok had genomen, riep hij: “Dit is uso Marsilia mijn vrienden!” Hij verwees hiermee naar de hoge kwaliteit. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het drankje de naam uso / ouzo kreeg.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
Retsina is de toverdrank van de Grieken. Deze 'hars-wijn' werd al in de verre oudheid gedronken en werd het een genezende werking toegeschreven. 'Retsina' (Griekse woord voor hars) wordt gemaakt door tijdens de gisting van de most denne-hars van de Aleppo-boom toe te voegen, dat oplost in de zich ontwikkelde alcohol.
Port heeft een alcoholpercentage tussen 18% en 20% alcohol. Een geopende fles kan je nog 2 weken tot maximaal een maand bewaren.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Flugel heeft een alcoholpercentage van 10%. Het drankje bestaat uit rode whisky en Guarana. Flugel heeft een unieke smaak die u eigenlijk nergens mee kunt vergelijken. Het is een heel geschikt drankje voor clubs, evenementen en andere horeca.
Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Meestal (maar niet altijd) is bifteki namelijk een iets platgedrukte bal. Het gehaktmengsel voor bifteki is hetzelfde als voor keftedes: beide gehaktspecialiteiten bevatten gehakt vlees van lam of rund, dat door extra's als ui, komijn, oregano en munt die typisch Griekse smaak krijgt.