Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
Soepele spijsvertering
Ook helpt koffie bij de vertering van vetten en zorgt het ervoor dat je spijsvertering soepeler verloopt. Het is dus helemaal niet zo gek om een kopje koffie te drinken als je na het eten nog van plan bent om iets te doen.
Uit onderzoek aan de Canadese universiteit van Guelph blijkt dat zo'n bakje troost absoluut geen goed idee is na een vetrijke maaltijd. Het vet blijft namelijk langer nawerken in je lichaam. Bovendien stijgt je bloedsuikerspiegel met de helft meer als je suikers eet.
Het beste tijdstip om koffie te drinken is op het moment dat het adenosineniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags of tussen twee uur 's middags en vijf uur 's middags liggen.
Binnen 30 minuten na het drinken van koffie wordt de cafeïne door de maag en dunne darm opgenomen en vervolgens door het lichaam verspreid. Een kopje koffie of een espresso na een maaltijd helpt niet om de maag leeg te maken, maar versnelt de spijsverteringsprocessen die erop volgen.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Koffie is eigenlijk niet veel zuurder dan dit maagzuur, dus onze magen zijn er meestal tegenop gewassen. Toch kan een enkele koffiedrinker last krijgen van een kop koffie op een lege maag. Ze kunnen zich opgeblazen voelen, hun bovenbuik doet zeer, en misselijkheid ligt op de loer.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Advies: drink geen koffie meer na 14.00 uur
Daarom is een exact tijdstip om voor het laatst op die dag koffie te drinken lastig te zeggen. Maar het Sleep Disorders & Research Center raadt aan om na 14.00 uur geen koffie meer te drinken. Dan heeft de cafeïne geen effect meer op uw slaap.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Welke koffie mag je dan wel drinken na het eten? Kort en krachtig: de espresso, want die helpt je lichaam om goed te verteren. Als je deze wil bestellen, dan vraag je naar een café espresso. In ruil krijg je een sterke koffie in een piepklein glaasje.
Dus na de lunch bestel je gewoon een espresso, waar je wat meer dan 3 seconden de tijd voor mag nemen. Het is nog steeds een super klein kopje, maar na de lunch wordt er wat meer tijd voor genomen. Een latte machiato mag ook na de lunch, maar dat wordt hier wel gezien als een echt vrouwendrankje.
Onderzoek toont aan: cafeïne beïnvloedt je slaappatroon
Helaas voor de koffieleuten onder ons, tonen verschillende onderzoeken aan dat koffie drinken het slaapritme en inslapen kan verstoren. Zelfs als je zes uur voordat je gaat slapen een kopje koffie drinkt, heeft dit al effect op je slaap.
“Onze bloedsuikerspiegel wordt aangetast als koffie het eerste is waarmee ons lichaam in contact komt na een nachtje slapen, en al zeker na een verstoorde nachtrust. Eerst ontbijten en vervolgens eventueel koffie drinken kan dat verhelpen”, legt Professor James Betts uit in The Daily Mirror.
Nederlanders drinken graag koffie of thee. Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Een kop koffie bevat tussen de 200 en 550 milligram antioxidanten, waaronder chlorogeenzuur, een stof die het lichaam helpt vet en suiker te verwerken. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, verkleinen je risico op chronische ziekten en binden vrije radicalen die voor celveroudering zorgen.
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Je kunt het beste deze hoeveelheid koffie drinken
Volgens het Voedingscentrum kan een gezonde volwassenen 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder negatieve effecten te verwachten. Dit komt neer op 4 koppen koffie.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
“Het beste is om na vier uur 's middags geen koffie meer te drinken.” Het cortisolgehalte neemt in de middag namelijk af, waardoor je van nature wat vermoeider wordt. “Cafeïne is ook adrenalineverhogend, waardoor dat slaap- en waakritme weer verstoord wordt”, zegt Hurioglu.
Het kan geen kwaad om te gaan lopen zonder vooraf iets te eten, op voorwaarde dat je traag loopt en niet te lang. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie in je trainingsschema. Het is niet de bedoeling dat je altijd nuchter gaat hardlopen.
Het gezondst is filterkoffie. Hoe beter de koffie namelijk is gefilterd, hoe minder van de stoffen cafestol en kahweol erin zit. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in uw bloed blijft plakken aan de binnenkant van de bloedvaten.