Alpacawol puilt niet, dus het is niet nodig om de producten met de hand te wassen. Een machinewasbeurt op 30°C in het wolprogramma of in het zachte programma met de rest van de kleding is voldoende.
Hoewel alpacawol extreem resistent is en veel beter presteert dan alle andere wol na het wassen in de wasmachine, raden wij een droge reiniging of handwas in warm water (tussen de 10 en 20 graden) aan, met een milde shampoo.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Men kan oppervlakkig vuil er met de hand afkloppen, strootjes wegplukken en met een luchtspuit op de compressor de vacht schoonblazen. Omdat de wol van alpaca's langzaam groeit is het verstandig om ze niet te kaal te scheren.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Alpaca wol is afkomstig van de alpaca, familie van de lama. Alpaca vezels zijn superzacht, sterk en duurzaam. Alpaca wol behoort tot de meest luxe wolsoorten die er bestaan en wordt vergeleken met mohair en kasjmier.
Alpacawol is een duurzame en diervriendelijke keuze. Je kent ongetwijfeld de Alpaca, de prachtige typische kameelachtige die leeft in Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador en Bolivia. De wol van deze dieren is hypoallergeen, lichtgewicht en warm, en bovendien duurzaam.
Waarom je de vacht niet in de wasmachine moet doen: Je wast het natuurlijke wolvet eruit, hierdoor verliest de vacht zijn natuurlijke vuilafstotende werking. De lederen achterkant zal nooit meer zo zacht zijn als bij aankoop. Als de lederen achterkant hard wordt kan je het niet meer soepel krijgen.
Beter niet. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal. Op deze temperaturen ben je trouwens zeker dat de wol goed gereinigd is.
Het wassen van wol
Maar de vlek vochtig met water en wrijf daarna voorzichtig met de zeep over de vlek. Spoel de vlek met (koud) water en dep hem droog. Laat het artikel (liefst liggend) drogen, niet bij een warmtebron.
Alpaca's zijn kuddedieren. Als ze alleen zijn, vereenzamen ze snel en worden ze ongelukkig. Zet daarom altijd drie of meer dieren bij elkaar. Andere diersoorten kan je bij alpaca's houden, maar ze vervangen niet het gezelschap van een dier van de eigen soort.
Het zijn kalme dieren met veel persoonlijkheid. Ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen worden benaderd. Daarom houden veel hobbyisten alpaca's als gezelschapsdier. Professionele fokkers houden om dezelfde redenen alpaca's, maar daarnaast is de alpacamarkt een goede investering.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Een goede hygiënetest is volgens Martha om je neus te gebruiken. "Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.