De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld. De naam is een beetje misleidend: je kunt er niet álles mee schoonmaken.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Middelen om verfresten te verwijderen
In andere gevallen kunt oplosmiddelen zoals aceton, wasbenzine, terpentine, nagellak remover of een speciaal product voor natuursteen, zoals Iösefix, uitproberen. Twijfelt u of u uw natuursteen tegels verder beschadigd?
Gebruik geen zuur
Veel soorten natuursteen zijn gevoelig voor zuur. Dat komt omdat ze vaak kalk bevatten; kalk lost op in zuur. Je krijgt dan doffe plekken in het natuurstenen oppervlak.
In veel gevallen is allesreiniger niet krachtig genoeg om al deze viezigheid te laten verdwijnen. Voor het schoonmaken van een vieze oven kunt u daarom beter een sterker schoonmaakmiddel gebruiken. Dit middel kunt u ook zelf maken, bijvoorbeeld met baking soda, citroen of azijn en waterstofperoxide.
Uit een eerdere test van de Consumentenbond bleek al dat specialistische reinigers (bijvoorbeeld badkamer- of keukenreinigers) beter schoonmaken dan allesreinigers. Dit komt doordat dit soort middelen vaak extra ingrediënten bevatten, zoals bleek of zuur, waardoor zij gerichter en beter schoonmaken.
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Wekelijkse reiniging
Na deze eenmalige reinigingsbeurt, volstaat het wekelijks stofzuigen en dweilen met een daarvoor geschikt middel om je natuursteen vloer zijn optimale uitstraling te laten behouden. Het is afhankelijk van de natuursteensoort en het gewenste effect welk product je daarvoor het beste kunt gebruiken.
Bestaande natuursteen vloer of gevel
Het beste kunt u een kleur verdieper aanbrengen als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Verwijder eventueel residu met een tissue of een droge pluisvrije doek. Herhaal dit desgewenst nog een keer voor een nog donkerdere uitstraling.
Houd er rekening mee dat materialen verkleuren: zelfs natuursteen. Natuurlijk verkleurt de ene soort meer en sneller dan de andere soort. Vaak is dit door de verkoopprijs te onderscheiden. De duurdere soorten natuursteen zijn ook vaak de hardere soorten die ook minder tot nauwelijks verkleuren bij normaal gebruik.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Gebruik geen sodakristallen, dit zorgt voor een soort film op het marmer. Gebruik geen producten met een te hoge pH-waarde zoals azijn, dit kan de vloer onherstelbaar beschadigen. Ga niet schrobben. Gebruik een allesreiniger die niet te zuur is, elke dag marmer schoonmaken met een allesreiniger is niet gezond.
Je natuursteen schoonmaken, doe je het best met lauwwarm water en een zachte, natuurlijke zeep. Gebruik bij voorkeur producten met een lage pH-waarde, zoals Floor Cleaner. Extra tip: gebruik nooit antikalkproducten voor het reinigen van je natuurstenen badkamer.
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Wanneer er chloor op uw natuurstenen vloer terecht komt, trekt het chloor in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Hoewel je zowel schoonmaak azijn als gewone azijn kunt gebruiken voor je wasmachine, is gewone azijn wel wat milder. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever.