Gebruik alleen geen kraanwater meer voor je groenten, maar het groentenat wat je normaal door het afvoerputje weg laat stromen. Dat groentenat zit bomvol vitamines en mineralen en het zou zonde zijn als dat verloren zou gaan.
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine. Ook kookvocht van nitraatrijke groenten (zoals spinazie, bieten en andijvie) kun je beter niet opdrinken, evenals kookwater waaraan zout is toegevoegd.
Breng groente of aardappelen met 1 tot 2 centimeter water aan de kook met een deksel op de pan. Groente en aardappelen hoeven dus niet helemaal onder water te staan om gaar te worden! Voor bladgroenten zoals spinazie is helemaal geen extra water nodig.
Kookvocht van groente kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een saus of soep aan te verrijken. Wel is het raadzaam om dat niet van alle groente te gebruiken. Kookwater van groente en aardappels bevat namelijk niet altijd louter goede stoffen.
Aardappelwater bevat veel zetmeel, wat een natuurlijk vetoplosser is. Daarom is het heel geschikt als schoonmaakmiddel. Je kunt er een aangekoekte pan bijvoorbeeld heel goed schoon mee krijgen, maar het is ook geschikt om het kunststof van bijvoorbeeld tuinmeubelen of kozijnen schoon te maken.
Kookvocht van groenten bij de planten.
Als je het kookvocht laat afkoelen, kan je het later bij de planten gieten. Vooral het nat van groente vinden planten super gezien dat boordevol voedingsstoffen zit.
Het beste antwoord. Ja, natuurlijk, je moet alleen de kooktijden in de gaten houden. Aardappels kook je (als ze niet te groot en niet te klein zijn) in gemiddeld 20 minuten, en de meeste harde groentes ook (wortel, sperzieboontjes, bloemkool e.d.).
Als je groente kookt, gaat gemiddeld 20-50% van de vitaminen verloren. Het gaat vooral om de hittegevoelige en wateroplosbare vitaminen, zoals vitamine B1, C en foliumzuur. Daarom is het verstandig om te variëren met rauwe en gekookte groente.
Groenten zoals artisjok, asperge, broccoli en bloemkool. kolen, pastinaak, bonen, rapen, schorseneren, selderij, snijbiet, spruiten en wortelen moeten in kokend water worden opgezet. Groenten zoals aardappel, aardpeer, bieten, koolraap en maïs moeten in koud water worden opgezet.
Solanine en tomatine geeft een bittere smaak en een wat brandend gevoel in de mond. In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan.
Het klopt dat er bij het snijden en schillen van groente en fruit wat vitamine C verloren gaat. Als de producten echter zuurstofarm verpakt worden, blijft dit verlies beperkt, meldt de website van het Voedingscentrum. Zuurstofgevoelige vitamines blijven zo veel beter behouden.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Omscheppend bakken, ook wel roerbakken of wokken genoemd, is een oorspronkelijk uit Azie afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een holvormige pan, beter bekend als een wok of wadjang. In sterk verhitte olie en op een hoog vuur wordt het gerecht continu omgeroerd, of door het schudden van de wokpan.
Het verloren gaan van vitamines tijdens het koken
Wanneer eten wordt bereid, gaan vitamines verloren. Dit kan oplopen tot een verlies van 10 tot 50% of meer aan vitamines. Wanneer voedingsmiddelen lang worden gekookt in veel water kan het gehalte aan vitamine C en B11 (foliumzuur) sterk teruglopen.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!