Een kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen op het land of op een oorlogsschip. Oorspronkelijk maakten kazematten deel uit van een vesting.
'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten.
Een bunker is een militair verdedigingswerk dat een zekere mate van bescherming biedt tegen beschietingen en bombardementen.
Etymologie. Het woord kazemat komt van het Italiaanse casamatta en/of Spaanse casamata, beide afgeleid van het Byzantijnse begrip chasmata, een aanduiding voor een vesting met schietgaten. Het verwees naar de schietsleuven in stellingwerken. In het moderne Grieks is het woord chasma in gebruik voor 'spleet' of 'kloof'.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
bedstede, slaapplaats, rustplaats, ledikant, leger, sponde, koets, kooi, kazemat, brits, wieg, kribbe.
In de O-Lijn zijn 32 kazematten gebouwd van het type S3a. Van deze kazematten zijn er met zekerheid nog 16 aanwezig waarvan het grootste gedeelte zich bevind in de nabijheid van een brug of sluis.
Een bunker is meestal voorzien van ijzeren haken, bedoeld om bommen en dergelijke te laten ontploffen voordat deze bij het schietgat of de ingang kunnen komen. Een enkele keer is een bunker niet van beton, maar van gietijzer. De oudste Nederlandse bunker staat bij Slot Loevestein en is gebouwd in 1883.
Waar staan de meeste bunkers? Waar staan de meeste bunkers? Verspreid over het hele waddengebied, zijn nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van Den Helder tot aan Delfzijl, en van Texel tot Schiermonnikoog.
Diogenesbunker. De grootste bunker van Nederland is 60 meter lang en 40 meter breed, heeft drie verdiepingen, 249 ruimten, 6000 vierkante meter vloeroppervlak en muren van 3 tot 4 meter dik. Als de Duitsers tegen het einde van de oorlog op de vlucht slaan, doen ze een poging de bunker op te blazen.
De term bunker komt uit het Engels en werd voor het eerst in Nederland gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Daarvóór werd de term groepsschuilplaats of kazemat gehanteerd. De waterlinies in Nederland kennen veel bunkers, die in veel verschillende afmetingen en met veel verschillende materialen zijn gebouwd.
De Spanjaarden wilden de middeleeuwse vesting moderniseren en grote bastions bouwen. Vauban gaf de vesting zijn huidige vorm. In 1728-29 bouwden de Oostenrijkers de Bourbonsluis en de grote trap. Na de ontmanteling van de verdedigingsgordel in 1867 werden de schietgaten dichtgemetseld en de meeste ingangen afgesloten.
Voor de bouw van een bunker moest eerst een gat worden gegraven. Vervolgens werd het omvangrijke frame van betonijzer opgebouwd, waaromheen de houten bekisting voor het beton werd aangebracht. Vervolgens werd het beton gestort dat 24 uur moest drogen.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid.
Er zijn in Nederland geen bunkers of schuilplekken voor de bevolking, voor het geval we betrokken raken bij een groot gewapend conflict. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende ministeries.
IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld. Mocht het toch betrokken raken bij een oorlog dan biedt het bergachtige landschap strategische bescherming.
Er hangt wel een aardig prijskaartje aan. Wie er wil gaan wonen, moet zeker 2.850.000 euro neerleggen. De bunker is in 2007 omgebouwd tot woning en heeft een status als gemeentelijk monument.
Is Luxemburg een duur land? De gemiddelde prijzen in Luxemburg zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Luxemburg moet je er 1.06 keer meer voor betalen dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Luxemburg bereik van: 36 EUR in Hostel tot 93 EUR in 3 sterren hotel.
Dan is parkeren op een P+R een betere optie. In en rond het centrum van Luxemburg-stad zijn er meer dan twintig parkeergarages te vinden. Parking du Théâtre (1 rue Beaumont), Parking du St Esprit (8 Bld Franklin D. Roosevelt) en Parking Knuedler (15 rue Notre-Dame) zijn er drie van.
Biberbunker. Deze unieke bunker is de enige toegankelijke in zijn soort. Ook is er een origineel luchtafweergeschut (FLAK) te zien.
De Duitse bezetter bouwt tijdens de Tweede Wereldoorlog bunkers in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld waarnemersbunkers, commandobunkers, vuurleidingsbunkers, geschutsbunkers, munitiebunkers, telefoonbunkers, slaap- en woonbunkers, toiletbunkers, eenmansbunkers (Tobruks/Tobroeks),…
De bunker bestaat uit twee verdiepingen. Er hangt een prijskaartje aan van 1,75 miljoen dollar, wat op het moment van schrijven gelijkstaat aan zo'n 1,6 miljoen euro.