Dat doe je best mondeling, eventueel vergezeld van een kopie van je ontslagbrief. Hou je ontslagbrief droog en zakelijk. Je zet er best geen reden in waarom je ontslag neemt, als je wil kan je die mondeling altijd toelichten tegen collega's of je chef. Een geldige ontslagbrief moet zeker deze zaken bevatten.
Definitie. De werkgever (of de werknemer) kan onmiddellijk de arbeidsrelatie stopzetten zonder opzegging of vergoeding wanneer er een dringende reden is. Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt. Bedenk bijvoorbeeld dat u meestal geen recht heeft op een WW-uitkering.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
De opzegtermijn geldt stikt genomen alleen bij het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Als je met je werkgever in overleg het dienstverband beëindigt ('met wederzijds goedvinden') via een vaststellingsovereenkomst geldt de opzegtermijn niet.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Beëindiging in onderling akkoord
De werkgever en de werknemer kunnen in onderling akkoord, vrij en op elk ogenblik, een einde maken aan de arbeidsovereenkomst, en de voorwaarden van deze beëindiging vastleggen, met of zonder vergoeding.
Je mag op zoek gaan naar een andere baan als je ziek bent, en je mag ook ziek uit dienst. Meestal zal een werkgever je beter melden als je uit dienst gaat. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn, maar daar valt over te onderhandelen met je werkgever.
Met een ontslagbrief zonder opzegtermijn kun jij je oude werkgever verlaten zonder de wettelijke of contractueel vastgestelde opzeggingstermijn te respecteren. Je kunt je werkgever van de een op andere dag verlaten door middel van deze brief, maar dit brengt natuurlijk wel gevolgen met zich mee.
Wanneer je de nieuwe baan hebt gekregen, wil je dit zo snel mogelijk doorgeven aan je huidige werk. Doe dit uiteraard eerst bij je directe leidinggevende. Je kan vragen of je leidinggevende tijd voor je heeft en of je een een-op-een gesprek met hem of haar kan voeren.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Vanaf de stopzetting krijg je een vergoeding voor arbeidsongeschiktheid en de kans op gratis herscholing. Als je het werk stop zet door een arbeidsongeval, moet de verzekeraar van je werkgever je een schadevergoeding uitkeren, net als een vergoeding voor de medische kosten.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Mag of mocht u zelf ontslag nemen? Als u een tijdelijk contract hebt, kunt u niet altijd zomaar opzeggen. Uw contract eindigt normaal gesproken op de datum die in het contract staat. U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat.
Wil je de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord met je werkgever beëindigen dan moet je natuurlijk ook zijn akkoord hebben. Zo'n beëindiging van de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord kan je werkgever dus wel perfect weigeren.
Wanneer het einde van de arbeidsovereenkomst d.m.v. een wederzijds akkoord wordt vastgesteld, is er technisch gezien geen sprake van een opzegtermijn en zal er geen recht op sollicitatieverlof bestaan voor de periode tussen de ondertekening van het akkoord en de einddatum die vastgelegd wordt.
Daar kan je over onderhandelen met je baas. Je moet allebei akkoord zijn met de opzegtermijn. Kom je niet tot een akkoord dan kan je baas de formule Claeys voorstellen. Je controleert de datum die vermeld staat op je ontslagbrief.
Voor de werknemer heeft ontslag met wederzijds goedvinden een groot voordeel: er valt te onderhandelen over een aantal zaken. Zo kan je als werknemer onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding), vrijstelling van werk en het concurrentiebeding.