Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
De juiste beluchting is zeer belangrijk voor uw aquarium. Met aquarium beluchting zorgt u ervoor dat er voldoende zuurstof in uw aquarium zit en dat uw planten en vissen daardoor goed kunnen groeien en prettig kunnen leven.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
Het beste antwoord. De vissen hebben dan inderdaad zuurstoftekort. Er zit te weinig zuurstof in het water.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Kun je kraanwater toevoegen aan het aquarium? Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen. Een goede waterverbeteraar zal deze concentraties grotendeels neutraliseren.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Om ervoor te zorgen dat jouw vissen genoeg zuurstof krijgen, kun je een aquarium luchtsteen in het verblijf plaatsen. een luchtsteen in het aquarium brengt bubbeltjes lucht in het water. Deze bubbeltjes bevatten zuurstof waardoor het water bewoonbaar blijft voor jouw vissen.