Vanaf 1 juni 2023 wordt het opzeggen van een vast energiecontract in veel gevallen duurder. Achterliggende gedachte is dat de energieleverancier voor jou energie inkoopt, maar jij door het voortijdig opzeggen een deel van de ingekochte energie niet gebruikt.
Nieuwe rekenmethode per 1 juni 2023
De energietarieven van het huidige energiecontract dat wordt verbroken. De energietarieven die nieuwe klanten, met een vergelijkbaar contract, worden aangeboden. De resterende hoeveelheid energie die de klant nog zou afnemen als deze niet voortijdig zijn contract had opgezegd.
Nieuwe maand, nieuwe regels: dat is ook in juni zo. Zo wordt een rijbewijs voortaan sneller ingetrokken bij dronken rijden, en er komt een wettelijk kader voor het ombouwen van wagens met verbrandingsmotor naar elektrisch. Er verandert wat bij uitkeringen voor tijdskrediet voor een kind.
Scherpere tarieven
Dat zit zo: Door de hogere opzegboetes hoeft het energiebedrijf niet bang te zijn dat klanten massaal hun contract opzeggen als de marktprijzen omlaag gaan. Dit betekent dat ze minder risicomarge in de prijs hoeven in te bouwen, wat resulteert in lagere vaste tarieven.
Kies je voor een energiecontract van 3 jaar? Dan liggen de tarieven vaak nét ietsje hoger dan bij een 1-jarig contract. Het voordeel: je hebt zekerheid op de lange termijn. Dus als je van zekerheid houdt, is het verstandig je energieprijs voor 3 jaar vast te zetten.
Nu kiezen voor een vast energiecontract of wachten? Per 1 januari 2024 houdt het prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming op te bestaan. De Autoriteit Consument & Markt adviseert daarom een vast energiecontract te nemen als u de komende tijd zekerheid wilt over de hoogte van uw gas- en stroomtarieven.
De regeling verdwijnt op 1 januari 2024 weer. Dat betekent dat er vanaf volgend jaar niet langer maximumprijzen worden gehanteerd voor gas en elektriciteit. Dit jaar betalen huishoudens namelijk niet meer dan 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub gas (tot een jaarverbruik van 2.900 kWh en 1.200 kuub gas).
Een vast energiecontract is minder nodig in 2023
We worstelen nog steeds met hogere energieprijzen dan vroeger, maar in 2023 was één verschil duidelijk: de stabiliteit van de prijzen. Als je kijkt naar de energieprijzen van de afgelopen 12 maanden, merk je dat ze in 2022 nog alle kanten op schommelden.
Veel consumenten vragen zich af wanneer de tijd rijp is om te wisselen van energieleverancier. Daarover kunnen we kort en duidelijk zijn: –> Het is verstandig om over te stappen zodra je huidige energiecontract binnen 6 à 8 weken afloopt.
1863 - Afschaffing van de slavernij in Suriname en Curaçao en Onderhorigheden, viering Ketikoti. 1883 - Oprichting van de ANWB. 1963 - De postcode wordt geïntroduceerd voor post in de VS. 1973 - Oprichting van de Drug Enforcement Administration (DEA).
Het deel van de CO2-uitstoot waar industriële bedrijven geen heffing over betalen, wordt vanaf 1 januari 2023 kleiner. Bedrijven die veel CO2 uitstoten gaan zo per saldo, wanneer ze niet op tijd verminderen, meer belasting over deze uitstoot betalen. Het tarief van de CO2-heffing verandert niet vanaf 1 januari 2023.
Vorig jaar nam de regering een reeks maatregelen om naar een meer ecologische mobiliteit te evolueren. Daarom zijn vanaf 1 juli 2023 nieuwe fiscale en sociale regels van toepassing voor voertuigen die niet koolstofneutraal zijn.
Een vast contract biedt meer zekerheid en is op dit moment ook goedkoper dan een variabel energie contract. Op dit moment betalen huishoudens voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kWh stroom 40 eurocent per kWh.
Het beste kun je net voor de winterperiode of 1 maand voordat je de jaarnota ontvangt overstappen. Als je bijna je jaarafrekening ontvangt, heb je praktisch het jaar vol gemaakt. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk je hoge energiekosten in de winter gecompenseerd met de lagere energiekosten in de zomer.
Er zijn in 2022 een hoop ontwikkelingen geweest die de energieprijzen van huishoudens en bedrijven flink hebben doen stijgen. In 2023 stabiliseerden de prijzen zich weer wat, maar nog altijd op een hoger niveau dan in 2021 en 2020. Ook de hogere overheidsheffingen spelen hierin een rol.
Verwachting energieprijzen in 2024
De prijs is nu stabiel rond de €30-€35 per mWh. Dat is alsnog hoger dan vóór de energiecrisis, maar flink lager dan vorige jaren.
Essent behoort wel bij één van de voordeligere energieleveranciers, dit komt door de combinatie van duurzame en niet duurzame energie. Vergelijk de leveranciers van zakelijke energie met elkaar om de beste keuze te maken.
Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.
In 2024 zal de hoogte van de energiebelasting voor gas en stroom veranderen. De energiebelasting voor stroom daalt met 1,7 cent per kilowattuur, terwijl de belasting op gasverbruik wordt verhoogd met 9,3 cent per kuub (Bron: Energievergelijk.nl). De overheid heeft als doel dat heel Nederland in 2050 gasvrij is.
Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken.
De gasprijzen zijn per vandaag (25 mei) bijna drie keer lager dan begin 2023. De forse daling lijkt erop te wijzen dat we weer terugkeren naar het 'oude normaal' – rond de 15 a 17 euro per MWh, of ongeveer 15 cent per kuub. Als dat gebeurt kan het tarief voor huishoudens weer onder de 90 cent per m3 uitkomen.
De prijs van energie verandert vaak. In 2021 en 2022 steeg de energieprijs flink. Dit als gevolg van een toegenomen energievraag na de pandemie en de oorlog in Oekraïne. In 2023 stabiliseerden de prijzen weer.
Waarom niet? Je kunt ook een risico nemen door nog even te wachten op een goedkoper contract. Sommige experts verwachten namelijk een verdere daling van de energietarieven. Daarnaast zijn de energietarieven op dit moment nog altijd fors hoger dan voor de start van de energiecrisis.