Sommige zwangere vrouwen stoppen niet, maar gaan minder roken. Bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag. Maar elke sigaret is schadelijk voor een baby. Uit onderzoek weten we dat je baby minder risico`s loopt als je stopt met roken.
Tijdens de zwangerschap rookte 7% van de vrouwen op enig moment en 3,5% rookte gedurende de hele zwangerschap. Het percentage vrouwen dat na de zwangerschap rookte is 11%. Ten opzichte van 2016 zijn al deze percentages gedaald, maar de verschillen waren niet significant.
Juist als je rookt, ervaart je kindje dus de gevolgen van stress. Het is dus onzin dat je zou moeten doorroken omdat stoppen stress oplevert. Roken levert minstens zoveel 'stress' op. Als je zwanger bent, is stoppen met roken van heel groot belang voor je kindje.
Het inademen van sigarettenrook – zowel zelf roken als meeroken -, vergroot het risico op een miskraam, net als overmatig alcohol- of koffiegebruik en ernstig overgewicht. Als de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, sterft het kind ook vaker tijdens de geboorte, of na de geboorte (wiegendood).
Aanwijzingen dat meeroken tijdens de zwangerschap leidt tot aangeboren lichamelijke afwijkingen, vroeggeboorte en kanker in de kindertijd; Mogelijk een grotere kans op een miskraam, perinatale sterfte, een te klein kind voor de duur van de zwangerschap en een kleinere omtrek van het hoofd bij de geboorte.
Roken tijdens de zwangerschap
Dan zijn er veel risico's voor uw ongeboren kind. Het kind ontwikkelt zich minder goed en komt mogelijk zwakker op de wereld. Er is een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het kind heeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.
Het is belangrijk om te stoppen met roken vóór de zwangerschap. Als je stopt met roken dan is de kans op een miskraam kleiner en ben je vruchtbaarder. Daarom is het een goed idee om in de eerste weken van de zwangerschap al volledig rookvrij te zijn. Vaak weet je pas na een paar weken dat je zwanger bent.
Waarom stoppen met roken als je zwanger bent? Stoppen met roken is belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je baby. Je hebt dan minder kans op problemen in de zwangerschap, bij de bevalling en na de geboorte. Als je rookt (of de rook van anderen inademt), zit er minder zuurstof in je bloed.
' 'Voor zwangere vrouwen adviseren wij een maximale hoeveelheid van 100 milligram cafeïne. Dit betekent dat een zwangere wordt aangeraden de consumptie van cafeinerijke dranken te beperken tot maximaal 1 per dag', aldus Peters. Oftewel één kopje koffie of één blikje Redbull.
De meeste mensen beginnen met roken vanuit nieuwsgierigheid. Dit is meestal in de periode van de middelbare school of tijdens de vervolgopleiding. Jongeren zijn vaak benieuwd naar de effecten van roken en hoe het smaakt. Ze zien dat anderen het roken fijn vinden en willen zelf ook graag ervaren wat dit met ze doet.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Zowel voor vrouwen als mannen werkt roken nadelig op de vruchtbaarheid. Bij vrouwen heeft roken een nadelig effect op de eicelrijping, de kwaliteit van de eicellen en op de innesteling van een embryo.
Gezondheidsschade die door derdehands rook wordt veroorzaakt, wordt nu vaak toegeschreven aan meeroken (tweedehands rook). Onderzoekers schatten dat 5 tot 60% van de schade die wordt toegeschreven aan meeroken, in werkelijkheid wordt veroorzaakt door derdehands rook.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
De rook van een joint is even kankerverwekkend als die van twintig sigaretten. Hoe langer en vaker iemand wiet rookt, hoe groter het risico op longkanker.
Cafeïne, in welke hoeveelheid ook, is volgens een nieuwe studie slecht voor je ongeboren kind. Je drinkt beter geen druppel koffie of thee meer tijdens de zwangerschap, zo luidt de conclusie.
Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij zwangeren het risico verhogen op een miskraam en dat de baby niet goed groeit. Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij vrouwen die borstvoeding geven het risico verhogen dat de baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt.
De placenta laat normaal gesproken vanzelf los nadat de baby is geboren. Roken vergroot de kans dat de placenta al tijdens de zwangerschap loslaat. De baby krijgt dan geen zuurstof meer. Hierdoor kunnen de hersenen beschadigd raken of kan het kindje doodgaan.
Roken beschadigt de eicellen. En heeft invloed op hormonen. Dit kan er voor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Als je stopt met roken heb je minder kans op een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of aangeboren afwijkingen bij het kind.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen.
Bijna 12% van de vrouwen geeft aan alcohol te hebben gedronken tijdens de zwangerschap.
Nicotine stapelt zich op in moedermelk en bereikt concentraties die hoger zijn als de concentratie in je bloed. De tijd die de nicotine nodig heeft om uit de moedermelk te verdwijnen, dat is de halfwaardetijd, is 97 minuten, plus of min 20 minuten; dit blijkt uit een kleine studie. Dat is anderhalf uur.