De zolder is de bovenste verdieping direct onder het dak van een gebouw. De term wordt vooral gebruikt bij gebouwen met een puntdak. De bovenste verdieping van een gebouw met plat dak wordt meestal geen zolder genoemd.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
Bij veel gemeentes zijn de kelder en de zolder geen bouwlaag; zij hanteren dus een beperkte definitie van bouwlaag. De definitie van bouwlaag lijkt wel afhankelijk te zijn van de gebruiksfunctie. Voor de woonfunctie is elke bouwlaag een woonlaag (zie Helpdesk Bouwregelgeving enz.
Zolder komt van Latijn solarium: plat dak, terras, balkon. Solarium is zelf weer een vertaling van Grieks heliakon: deel van een gebouw dat door de zon (helios, Latijn sol) wordt beschenen. In het Middelnederlands betekent solre dan ook eerst: terras.
De woonlaag op de begane grond of straatniveau is 0. De woonlaag boven die op de begane grond is dan de eerste verdieping. Er zijn ook landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, waar men met "eerste verdieping" de woonlaag op de begane grond of het straatniveau aanduidt.
Toelichting. Volgens de meeste naslagwerken is een verdieping een bovengrondse bouwlaag in een gebouw. De benedenverdieping is 'de laagste verdieping van een gebouw'. Strikt genomen heeft een flat met tien verdiepingen dus naast de benedenverdieping nog negen andere verdiepingen.
Zowel verdieping als etage is correct. Etage is gebruikelijker in Nederland dan in België.
De zolder is de bovenste verdieping direct onder het dak van een gebouw. De term wordt vooral gebruikt bij gebouwen met een puntdak. De bovenste verdieping van een gebouw met plat dak wordt meestal geen zolder genoemd.
verdieping (zn) : etage, verdiep, woonlaag.
De vliering is de verdieping onder het dak, en wel het gedeelte boven de zolder. De vliering is meestal laag, niet op stahoogte, niet voor bewoning geschikt, maar te gebruiken voor koffers, kerstspullen e.d.
In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn.
De termen vliering en zolder worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar er is een wezenlijk verschil. Een zolder is namelijk een verdieping onder het dak, terwijl er bovenop de zolder nog een vliering - bijvoorbeeld voor meer opslagruimte - kan worden gebouwd. Een vliering is dus het bovenste gedeelte van de zolder.
De laag op de begane grond (parterre), dus nagenoeg gelijk aan het maaiveld, wordt meestal niet etage genoemd, het is evenwel een gelijkvloerse verdieping. De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts.
Behalve de begane grond zijn er vier types woonlagen, kelder, verdieping, vliering en zolder.
Een uitbouw zonder vergunning mag niet hoger zijn dan 30 cm boven de grens tussen de begaande grond en de eerste verdieping. Bij een woning met één bouwlaag mag de uitbouw niet hoger dan het hoofdgebouw zijn.
De vliering is de 'zolder boven de zolder'. Op de dekbalken van de spanten van een kap liggen de flieringen. Meestal kun je van de zoldervloer tot de nok kijken, maar soms is in de kap meer bergruimte gemaakt door een extra vloer in te brengen ter hoogte van de flieringen.
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen.
De totale gemiddelde kosten voor een zolder verbouwen liggen tussen de € 5.000,- en € 15.000,-.
Een vliering is vaak te klein of te laag om rechtop te staan en als leefruimte te gebruiken. Daarom wordt een vliering vooral voor opslag gebruikt. Je kunt zelfs een zolder én vliering tegelijkertijd hebben. Daarnaast is een zolder vaak bereikbaar met een vaste trap en een vliering met een vlizotrap of losse trap.
De vloer van de zolder afwerken met OSB-platen is de makkelijkste en meest toegepaste manier. Deze worden op maat gezaagd en met schroeven (op de vloerisolatie) bevestigd. OSB-platen kan je laten afwerken met verschillende vloerbedekkingen zoals laminaat, parket, vinyl, …
De binnenruimte in het huis is vaak verdeeld in verschillende kamers en een keuken. Veel huizen hebben ook een gang, een trap, een zolder of een kelder. Vaak hebben mensen bij het huis een tuin, vroeger ook wel een erf. Luxueuzere huizen hebben een garage, of zelfs een bijkeuken.
Een benedenwoning is een etagewoning of flatwoning op de begane grond met een voordeur die op straat uitkomt. De benedenwoning bestaat uit één of meerdere bouwlagen.