Satijn is niet hetzelfde als zijde. Satijn is een weeftechniek, die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Minder pluis. In tegenstelling tot stoffen als polyester en katoen ontrekt satijn door de speciale manier waarop het geweven is geen vocht aan je haar. Het slurpt ook minder van je haarproducten of olie uit je haar op. Hierdoor blijft het beter gehydrateerd, en heb je minder last van pluis.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Ook wel genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin en charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbeizijde. We noemen dit simpelweg; '100% zijde'. Satijn is dus geen materiaal, maar een manier van weven en kan gemaakt zijn van polyester, zijde of katoen.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Echte zijde is minstens 10 maal duurder dan imitatie zijde. Kom je op een toeristenmarkt een “100% zijden sjaal” tegen die tussen de € 10 en € 25 kost, dan kun je ervan uitgaan dat het geen echte zijde is.
Op onderstaande site verkopen ze het voor tussen de 13 en 25 euro per meter (90cm breed).
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Satijn is een duur soort weving. Je ziet de stof dan ook vooral in luxe producten zoals vlinderdasjes, pochets en glanzend ondergoed. Katoen-satijn vind je ook in overhemden en blouses. Polyester-satijn zie je veel in glanzend beddengoed terug.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
Stralende huid met een satijnen kussensloop
Dit kussensloop zorgt ervoor dat vocht wordt behouden door de fijne structuur van het satijn. Ook absorbeert deze kussensloop talg en werkt het polijstend. Rimpels en roodheid vervagen, puistjes en onzuiverheden verminderen en een onrustige en vurige huid wordt gekalmeerd.
Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden. Hierdoor ontstaat een soepele, gladde, glanzende stof. Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester.
Zorgen voor jouw zijde – algemene voorzorgsmaatregelen
Laat zijde dus nooit weken in water. Zijde is een sterke, natuurlijke vezel en bestaat zoals alle dierlijke vezels uit eiwit. Dat houdt in dat geen chloor / optisch bleekmiddel gebuikt mag worden. Dat veroorzaakt erosie en zal de zijde beschadigen.
Geef dan, voordat je het met de hand gaat wassen, de vlekken een voorbehandeling door er met koud water en verdunde azijn op te deppen. Week de stof vervolgens in een bad met lauw water en een aantal druppels milde zeep – en laat dit niet langer dan vijf minuten staan.
Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde van zichzelf roomkleurig tot zelfs diep bruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbei blad en geeft dus wittere zijde daardoor.
Ongebleekte zijde wordt zelf ook ecru genoemd.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.
het verschil tussen katoen en satijn is er dus niet. Katoen is een grondstof, gewonnen van de katoenplant en satijn is een manier van weven/ binden. Het liefst van de katoenplant, want dan heb je een heerlijk duurzaam en natuurlijk product.