Je eigen kleding maken is een stuk goedkoper. Omdat je zelf de stoffen inkoopt, heb je een veel betere kijk op wat het kledingstuk gaat kosten. Bovendien betaal je bij veel merken alleen maar voor de naam van de kleding, en dat valt bij eigen kleding maken weg.
Door kleding duurzaam te produceren zorg je dus dat je de natuurlijke bronnen niet uitput en/of beschadigt. Het komt hier dus niet alleen neer op de keuze voor kledingmateriaal, maar ook op de manier waarop je het produceert.
Duurzame kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens. Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijke termen.
Soeters: “Zelf iets maken, geeft een gevoel van autonomie, je hebt volledig de controle over wat je in je handen hebt, daar hebben mensen tijdens corona behoefte aan. En het geeft voldoening.” Zelf kleding maken onderstreept bovendien je eigen identiteit, zegt Soeters.
Wat is Casual Wear? Casual wear is een nonchalante kledingstijl, die je na het werk en in het weekend draagt. Bijvoorbeeld een makkelijke jeans en basic shirt met sneakers eronder. Maar ook comfortabele vrijetijdsbroeken of eenvoudige jersey jurken maken deel uit van casual wear.
Om kleding te maken zijn fossiele brandstoffen nodig. Synthetische kledingvezels worden bijvoorbeeld gemaakt uit aardolie. Ook kunstmest – vaak gebruikt bij de teelt van niet-biologische gewassen– wordt vaak geproduceerd uit fossiele grondstoffen. Bovendien wordt energie nog vaak opgewekt uit fossiele brandstoffen.
Duurzaam betekent van origine dan ook dat iets lang meegaat, dat het weinig aan slijtage of bederf onderhevig is. Tegenwoordig wordt het begrip duurzaam vaker toegepast wanneer iets minder belastend is voor het milieu. Dit is ook wat bedoeld wordt als iets 'groen' genoemd wordt.
Dat komt omdat er bij duurzame kleding gebruik gemaakt wordt van materialen als: Biologisch katoen, Tencel™ of gerecycled polyester. Deze materialen houden meer rekening met mens, dier en natuur. Daarom zijn ze ook duurder om in te kopen. Deze kosten zie je automatisch weer terug in de verkoopprijs van een kledingstuk.
Van de fast fashion merken doet H&M verreweg het meeste op het gebied van duurzaamheid. Zo lanceerden ze laatst een collectie volledig gericht op circulariteit en hebben ze een machine die kleding kan recyclen in nieuw materiaal.
Vervuiling van de oceaan door kleding
Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester.
Fast fashion is kleding die zo goedkoop en zo snel mogelijk in de winkels ligt. Door de hoge omloopsnelheden en snelle wisselingen van het assortiment blijven klanten komen en kopen. Binnen twee weken kan een kledingstuk van de tekentafel in de winkel liggen.
Het enige verschil tussen grijze en groene stroom is de bron die is gebruikt om de elektriciteit mee op te wekken. 'Groene stroom' komt gegarandeerd uit waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Grijze stroom wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen (gas en steenkool) en kernenergie.
Duurzame kleding kan duurder zijn omdat het gemaakt is van natuurvriendelijke producten. Ook kan duurzame kleding wat meer kosten omdat er gebruik werd gemaakt van natuurvriendelijke producten of biologische katoenen en vezels. Vooral biokatoen is momenteel erg populair.
Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden.
China is verreweg de grootste exporteur van kleding in de wereld. Vanaf 1979 stelde de Volksrepubliek China zich meer open voor internationale handel via flinke economische hervormingen.
Koop alleen lekker zittende kleding
Dus geen knellende broeken, strakke tops of jurkjes waar je alleen maar rechtop in kunt staan. Als je zorgt dat elk kledingstuk eigenlijk net zo lekker zit als je favoriete pyjama is het een heel stuk makkelijker om je altijd leuk aan te kleden.
Smart Casual betekent voor dames een nette look, maar niet te overdressed. Denk aan een mooie, hippe jurk of een moderne jumpsuit met een blazer of een vestje. Ook kun je een nette, zwarte broek of spijkerbroek met een classy blouse of tuniek dragen.
Met Smart Casual wordt bedoeld dat je in nette vrijetijdskleding gekleed gaat. Deze dresscode wordt vaak gehanteerd bij een (zakelijke) gelegenheid in een ontspannen omgeving. Er worden weinig eisen gesteld, maar met 'smart' wordt vooral bedoeld dat je netjes gekleed moet gaan.
Een kleermaker of kleermaakster, ook wel snijder (verouderd), coupeur/se, tailleur, costumier/ère of kostuummaker genoemd, is iemand die kleding vervaardigt. In principe gaat het om bovenkleding, maar een specialisatie in bijvoorbeeld lingerie is ook mogelijk.