Gezond visje In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Hoe lang zalm bewaren na ontdooien
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Om te voorkomen dat de vis bederft, wordt deze dus meerdere keren ingevroren en ontdooid. Dit betekent dat de 'verse' vis die je in de supermarkt koopt, eigenlijk al een hele tijd geleden gevangen is en meerdere keren is ingevroren geweest.
Ook deze vis wordt tegenwoordig vaak aan boord van het schip bevroren en wordt voor verkoop ontdooid. Wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van deze verse vis kwalitatief net zo goed is als de bevroren vis.
Rose legt uit: " Invriezen vernietigt niet de belangrijkste voedingsstoffen in zalm, zoals eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamine A en D en essentiële mineralen ." Clerk bevestigt dat invriezen deze mineralen vasthoudt.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
"Maar als u in de herfst, winter of lente rode zalm koopt, is het grootste deel van wat u in de vitrine ziet waarschijnlijk eerder ingevroren ."
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Kies vis met een MSC- of ASC-label. Deze labels leggen verplichtingen op rond duurzame visvangst (MSC) of voor verantwoorde kweekvis (ASC). Wij hebben gekweekte zalm onderzocht, dus het ASC-label, dat een verantwoord productieproces garandeert voor de teelt van vis en van schaal- en schelpdieren, is van toepassing.
Invriezen is een natuurlijk conserveringsproces waarbij geen extra conserveringsmiddelen nodig zijn. Vitaminen en mineralen worden 'vastgehouden' door invriezen, terwijl vetten, eiwitten en koolhydraten onaangetast blijven. Daarom is ingevroren vis een echt alternatief voor verse vis, die qua voedingswaarde net zo goed is .
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Verwarm de oven voor op 200 °C (traditionele oven) en op 170 °C (heteluchtoven). Leg de nog bevroren zalm in een ovenschotel of pan waarin je vooraf een beetje olie hebt gedaan en voeg kruiden toe naar smaak (citroen, zout, peper ...). Bedek de ovenschotel of pan met aluminiumfolie en zet in de oven.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Het pekelwater onttrekt het vocht uit de vis, waardoor de moot steviger wordt en je de zalm beter kunt bakken. Dit doe je minimaal een uur van tevoren, maar ook niet veel langer.
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
Wat betreft voedingswaarde kan bevroren vis net zo voedzaam zijn als verse vis . Het invriesproces kan helpen de omega-3-vetzuren en het eiwitgehalte van de vis te behouden, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die meer zeevruchten in hun dieet willen opnemen.
Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water. Zorg ervoor dat hij helemaal ondergedompeld is. Druk voorzichtig in met je vinger in de vis om te checken of hij ontdooid is. De dooitijd is afhankelijk van de dikte van de vis, maar deze methode neemt meestal een uurtje in beslag.
Onderzoek , dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van deze verse vis kwalitatief net zo goed is als de bevroren vis.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Kies sowieso zalm met een keurmerk. Ikzelf geef vervolgens de voorkeur aan wilde zalm. Dit bevat per 100 gram dan wel wat minder omega-3 vetzuren, vergeleken bij kweekzalm, maar het bevat ook minder verzadigd vet en minder calorieën.
Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland. Hij krijgt zelfs een 9.7! Wij zitten al klaar met een heerlijk broodje om het te vieren.
Hoe bevroren zalm te koken – 3 basisrecepten. Het is 100 procent veilig om zalm rechtstreeks uit de vriezer te koken, zolang je het kookt op voldoende hoge temperaturen die het uit de “gevarenzone” houden. Dit is het temperatuurbereik van 40°F tot 140°F, waar bacteriën het snelst groeien.
'Zowel onze tonijnsteak als de zalmfilet zijn bedoeld om verhit te worden', laat de Albert Heijn weten. 'Het zijn geen ready-to-eat producten. '