Een vetarm dieet met koolhydraten en veel vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel) helpt om diabetes bij dikke mensen te voorkomen.
Het voedingscentrum beveelt aan om elke week minstens één keer vette vis te eten zoals zalm, makreel en haring. Een handje ongezouten noten per dag is ook goed voor je bloedsuiker. Gebruik roomboter, harde margarine, kokosvet, palmolie en cacaoboter met uitzondering.
Eet 1 keer per week vette vis
In vette vis zitten gezonde vetten. Eet 1 keer per week vette vis. Voorbeelden van vette vis zijn zalm, haring, makreel en sardientjes. Kies niet voor gefrituurde vis, zoals kibbeling.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Met mate: gewone koekjes, gebak (bij voorkeur vruchtenvlaai of vruchtengebak zonder slagroom), chocolade, bonbon, cake, roomijs, gewone vla of pudding. Met mate: jam met suiker of halvature jam, honing, stroop, hagelslag op brood. Met mate: alcohol, indien dit van de arts is toegestaan.
Een theorie van de onderzoekers is dat de zogenaamde 'probiotische' bacteriën in de kaas en yoghurt de cholesterol verlagen. Hierdoor zouden bepaalde vitamines aangemaakt worden die diabetes voorkomen. Kaas, melk en yoghurt zijn rijk aan vitamine D, calcium en magnesium die mogelijk beschermen tegen diabetes type 2.
Zalm is misschien wel de meest aanbevolen vis voor diabetici , omdat het een van de meest overvloedige bronnen van omega-3-vetzuren is die je kunt eten. Het is hartig, vlezig en smaakvol, dus het is een heerlijk voorgerecht, vooral in combinatie met zoete en pittige sauzen.
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Afhankelijk van hoe vis wordt bereid, kan het echter meer kwaad dan goed doen. Het is aangetoond dat frequente inname van gefrituurd voedsel het risico op diabetes type 2 vergroot. 16 Vis die gepaneerd en gefrituurd is, kan de bloedglucosewaarden verhogen en uw cholesterolwaarden negatief beïnvloeden.
Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Maar een natuurlijk alternatief is meer dan welkom: metformine heeft bijwerkingen, van maagdarmklachten tot leveraandoeningen [1]. Nieuw onderzoek laat zien dat sulforafaan het beste natuurlijke alternatief is [2].
Een andere optie is om een dessert te kiezen dat uw bloedsuikerspiegel niet laat stijgen (of dat u veilig en met mate kunt eten). Onze collectie diabetesvriendelijke desserts omvat cheesecake, chocoladepudding, custardtaart met vers fruit en koekjes .
Een punt appeltaart bevat vaak meer calorieën dan een puntje slagroomtaart. Dat komt door de roomboter, suiker en witte bloem. Daar is natuurlijk niks mis mee als je het af en toe eet. Wil je liever een beetje opletten, dan is deze klassieker in een gezond jasje de ideale oplossing.
De onderzoekers concluderen dat het eten van boter geen of nauwelijks effect heeft op de hart- en vaatgezondheid, diabetes type 2 en kans op overlijden. Zij benadrukken dat het niet nodig is om het gebruik van boter af te raden.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Wat we verder zien is dat rood vlees de kans op complicaties bij diabetes mogelijk kan verhogen. Mag je nu helemaal geen rood vlees meer eten? Rood vlees op z'n tijd kan best, maar dan liefst mager en onbewerkt vlees. Denk aan runderlap, entrecote, hamlap, rosbief en varkensfilet.
Mensen met diabetes moeten groenten met een hoge GI-waarde vermijden, omdat het lichaam de bloedsuiker uit die voedingsmiddelen veel sneller opneemt dan uit voedingsmiddelen met een lage GI. Dit omvat artisjokken, asperges, broccoli, selderij, bloemkool, aubergine, sperziebonen, sla, paprika's, peultjes en spinazie.”