Zakelijk leasen met brandstofpasBij het leasebedrag dat je maandelijks betaalt voor je zakelijke auto zit een bedrag inbegrepen voor de brandstof. Dit wordt ook wel een voorschot op de brandstof genoemd.
All-in leasetarief
Reparatie, onderhoud, verzekering, wegenbelasting, banden en meer zijn standaard geregeld als je kiest voor zakelijk leasen. Per maand betaal je een vast all-in tarief. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Met zakelijk leasen wordt niet alleen (bijna) alles voor je geregeld en betaald.
In Nederland is voor alle brandstofauto's het bijtellingspercentage hetzelfde. Als u een benzine- of dieselauto gaat leasen, dan betaalt u 22 procent bijtelling.
Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. De kosten die je aan een auto kunt hebben, zijn inbegrepen behalve de brandstof, verkeersboetes en niet verhaalbare schades.
Nadelen van een zakelijke auto leasen
Het belangrijkste nadeel van financial lease is dat je gebonden bent aan bepaalde leasevoorwaarden in je contract. Zo is bij bepaalde aanbieders maar een maximaal aantal kilometers per jaar toegestaan, of moet je bij een hoger kilometeraantal (veel) meer betalen per maand.
Zakelijk leasen
Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen.
Zakelijke lease heeft een aantal fiscale voordelen tegenover private lease. Zo is de btw standaard aftrekbaar en mag je alle gemaakte kosten afschrijven van je winst. Omdat de kosten van een zakelijke lease auto bedrijfskosten zijn, betaal je minder inkomstenbelasting.
Als u zakelijk een auto least als zzp'er dan betaalt u per maand een vast bedrag. Wat dit bedrag precies is kunnen we vooraf niet beantwoorden. Het leasebedrag hangt namelijk af van het model, de looptijd en de kilometrage waarvoor u kiest. Het leasebedrag ligt tussen een paar honderd tot een paar duizend euro.
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) voor een auto van de zaak. Dit doet de leasemaatschappij of uw werkgever.
Wanneer je kiest voor een maatschappij welke is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, dan weet je zeker dat de volgende zaken zijn inbegrepen: kosten rijklaar maken, afschrijving, btw, wegenbelasting, WA/Casco verzekering, onderhoud, reparatie, vervanging van versleten banden, pechhulp en vervangend vervoer.
De brandstofkosten van de zakelijke leaseauto worden vaak door de werkgever vergoed. In de meeste gevallen verstrekt de werkgever een tankpas aan de werknemer, die alleen gebruikt kan worden voor de leaseauto en niet voor een privé auto. Zakelijke brandstofkosten zijn voor de werkgever fiscaal aftrekbaar.
Bij zakelijk leasen betaal je ook bijtelling aan de fiscus voor privé gereden kilometers (als je meer dan 500 km per jaar rijdt). Dit is een percentage dat je vermenigvuldigt met de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag tel je vervolgens op bij je inkomen, waar je vervolgens belasting over betaalt.
Het privégebruik van een zakelijke leaseauto geldt als loon in natura. Via de bijtelling betaal je hier belasting over.Er zijn in 2022 twee tarieven voor de bijtelling: 22% en 16%. De lagere bijtelling van 16% geldt alleen voor auto's zonder CO2-uitstoot, zoals volledig elektrische auto's of waterstofauto's.
In meer dan 80% van de gevallen is leasen voordeliger dan kopen, ook als je niet dagelijks rijdt. Het leasen van een auto kan een kostenbesparing opleveren, omdat je het beheer en onderhoud uit handen geeft aan de leasemaatschappij. Ook zijn onderhoudskosten, verzekeringskosten en Wegenbelasting inbegrepen in de prijs.
Bij zakelijk leasen financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een auto of machine. U neemt het bedrijfsmiddel in gebruik of wordt eigenaar met een een leasecontract. Het grote voordeel van leasen is dat u het aanschafbedrag niet in 1 keer betaalt.
Iedereen die in het bezit is van een in Nederland geldig rijbewijs, mag rijden in uw leaseauto. U moet hier echter wel toestemming voor hebben gegeven en u blijft zelf verantwoordelijk voor het voertuig.
Operational lease is een zakelijke leasevorm waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Dit betekent dus ook dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor de auto en de risico's draagt. Daarom zitten alle extra kosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud bij het contract inbegrepen.
Hoe werkt bijtelling op loonstrook? Bijtelling wordt indirect op uw loonstrook weergegeven. Bijtelling wordt bij het brutosalaris opgeteld, omdat de Belastingdienst dit bedrag ziet als 'loon in natura'. Op het loonstrookje staat meestal 'Privégebruik auto', met daarbij het desbetreffende bedrag.
Bijtelling berekenen als zzp'er
De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar.
Met een zakelijke leaseauto zijn de leasekosten en btw fiscaal aftrekbaar, bij een private leaseauto is dit niet het geval. Daarbij krijg je geen BKR-registratie, wat je bij een private leaseovereenkomst wel krijgt. Wel betaal je bijtelling als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met je zakelijke leaseauto.
Het is een vraag die door veel beginnende ondernemers wordt gesteld: Kan ik een auto leasen als startende ondernemer? Het korte antwoord: ja, in veel gevallen kunnen we jou als starter helpen met een Financial Lease. Sterker nog, voor veel startende ondernemers is een lease auto de ideale uitkomst.
Er is geen inkomenseis vastgesteld. Voor hoeveel je per maand kunt leasen is het gehele financiële plaatje van belang: de balans tussen inkomsten en uitgaven.
Om in aanmerking te komen voor een lease auto van de zaak, moet het bedrijf ook aan een paar voorwaarden voldoen. Allereerst moet je een ondernemer zijn. Dat klinkt natuurlijk logisch wanneer u voor een lease auto van de zaak kiest. Dat betekent dat je ingeschreven moet staan in het Handelsregister.
Bij een private leaseauto is de btw die je betaalt niet aftrekbaar, omdat het geen zakelijk contract is. Heb je een zakelijke leaseauto, dan is de btw wel aftrekbaar als zzp'er. Je moet dan wel werkzaamheden verrichten die belast zijn met btw. Over het privégebruik betaal je wel btw.