Neem ook niet zomaar honden, katten of andere dieren uit het buitenland mee. Hier zijn niet voor niets strenge regels voor. Een rabiës-vaccinatie is verplicht wanneer u met dieren van en naar Nederland reist. En voor sommige landen is een bloedtest verplicht.
De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika.
Helaas zien we in de dierenartspraktijken nog steeds eigenaren binnenkomen die hun hond niet op tijd hebben laten vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Zonder een geldige vaccinatie mag een hond niet de grens over, dit geldt zowel voor een kort bezoekje als voor een langere vakantie.
De bloedtest blijft het hele leven van het dier geldig. U moet uw dier dan wel steeds op tijd opnieuw tegen rabiës laten vaccineren, dus voordat de vorige vaccinatie verloopt.
Een niet-gevaccineerde hond loopt altijd risico. Of die hond dan ook werkelijk ziek wordt van een besmettelijke ziekte hangt af van meerdere factoren, onder andere de infectiedruk. Door een goed vaccinatiebeleid de afgelopen tientallen jaren is het gelukt hele vervelende ziekten tot een minimum te beperken.
1e inenting: Hondenziekte en Parvo, eventueel besmettelijke leverziekte. 2e inenting: Parvo en Ziekte van Weil. 3e inenting: Hondenziekte, Parvo, Ziekte v. Weil, besmettelijke leverziekte (Cocktail inenting, deze kan ook nog het vaccin tegen parainfluenza bevatten)
Op 9 weken: inenting tegen Parvovirose en Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest. Op 12 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest. Op 16 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.
Wat is de bloedtest? De bloedtest meet de hoeveelheid antistoffen tegen rabiës in het bloed. De bloedtest wordt ook wel titerbepaling genoemd. De test toont aan of het dier voldoende tegen rabiës is beschermd.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
De rabiës vaccinatie kosten vallen gelukkig mee. U bent ongeveer dertig euro kwijt voor de eerste keer inenting tegen rabiës. Mocht u vaker naar het buitenland gaan met uw hond, dan zijn de rabiës vaccinatie kosten bij een herhaalbezoek ongeveer twintig euro.
Voor welke landen wordt de rabiësvaccinatie geadviseerd? De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika.
De meeste mensen zijn 7 dagen na een vaccinatie tegen rabiës al voldoende beschermd. Sommige mensen hebben dan echter nog geen volledige bescherming opgebouwd, daarom bestaat het volledige vaccinatieschema tegen rabiës uit twee prikken. Dat betekent dat vrijwel iedereen 14 dagen na de eerste vaccinatie beschermd is.
Mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met dieren die rabiës kunnen hebben, komen in aanmerking voor vaccinatie. Deze preventieve vaccinatie bestaat uit 2 prikken (op dag 0 en 7). U kunt ze krijgen bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Gemeentelijke Gezondheidsdienst of bij de huisarts.
Als u volledig bent ingeënt tegen rabiës is nog steeds een herhaling van de inenting nodig (2 prikken). Met deze prikken moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden. In veel landen zijn vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar.
Rabiës komt wereldwijd voor. Alleen Nieuw Zeeland, Antarctica, delen van Oceanië, Japan en een aantal Europese landen zijn vrij van het klassieke rabiësvirus.
Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.
Een overzicht van uw vaccinaties vindt u ook op mijn.rivm.nl als u toestemming heeft gegeven om uw coronaprik te laten registreren. Dit is geen officieel bewijs, maar meestal wel genoeg om te reizen. U kunt ook een vaccinatieoverzicht opvragen bij de zorgverlener die de vaccinaties heeft gezet.
De DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond). Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen.
Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op. Je krijgt rillingen, koorts, hoofdpijn en last van braken. Vervolgens treden ziekteverschijnselen op zoals hyperactiviteit, nekstijfheid, spierkrampen en verlamming. Patiënten met ziekteverschijnselen, overlijden in veel gevallen.
Ja, dat kan.De kans is wel veel kleiner, maar neem geen enkel risico.
In Nederland is weinig kans op besmetting. Rabiës komt eigenlijk alleen voor bij vleermuizen. Vleermuizenhondsdolheid is niet zo besmettelijk, maar wel gevaarlijk. Vermijd daarom direct contact met vleermuizen.
Om weerstand op te bouwen zijn meerdere vaccinaties nodig. Dit zijn basisvaccinaties. Om de weerstand te behouden, is het belangrijk bij volwassen honden de vaccinaties te herhalen. Voor leptospirose en kennelhoest is dit ieder jaar, voor parvo, hondenziekte en besmettelijke hondenziekte eens in de drie jaar.
Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin.
Laat minimaal 30 dagen na de rabiësvaccinatie door een dierenarts bloed afnemen voor de bloedtest. Is uw hond of kat langer dan 30 dagen geleden gevaccineerd en is de vaccinatie nog geldig? Dan hoeft u geen 30 dagen te wachten en kunt u meteen bloed laten afnemen.