Omdat broccoli van buiten naar binnen vergaat, is de overgebleven (slapper geworden) stronk nog goed om op te eten. Ook de smaak en geur zijn nog goed.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is . Als je schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg. Textuur: Broccoli moet strakke roosjes en een stevige steel hebben.
Slappe stelen: Als de stelen van de broccoli slap aanvoelen en buigen in plaats van knakken, kan dit een teken zijn dat de broccoli niet meer vers is. Verkleurde toppen: Verkleurde of bruine toppen duiden op bederf.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten. Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken.Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
De stengel van de broccoli moet stevig zijn. Een zachte stengel is een indicator van bederf. De stengel moet er ook vers uitzien, niet gebarsten of uitgedroogd. Als de onderkant van de stengel er droog uitziet, kunt u het droge deel eraf snijden en de broccoli toch consumeren, mits er geen andere indicatoren van bederf zijn .
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden. Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien .
Revive it: Voor slappe broccoli, snijd de stronk af en zet hem rechtop in een bak of pot met koud water.Zet hem ongeveer een uur in de koelkast om steviger te worden . Gekookte broccoli: Bewaar hem in een luchtdichte bak in de koelkast tot 2 dagen.
Broccoli die wat te oud is, wordt slapper en kan een beetje verkleuren. Geen probleem, die kun je nog gewoon eten. Pas als de broccoli bruine of zwarte vlekken heeft, is hij bedorven. Je zou dan de aangetaste stukjes eraf kunnen snijden en de rest opeten, maar misschien gaat dat je te ver.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Maar als u de broccoli niet verpakt, wordt hij blootgesteld aan de droge lucht in de koelkast , waardoor hij snel slap en slap wordt.
Het verschil tussen bloemkool en broccoli is dat bloemkool 1 grote vlezige bloemknop maakt en broccoli een wat kleinere met ernaast nog wat kleine/losse bloemknoppen. Bloemkool is vaak wit (al zijn er ook groene, paarse en zelfs oranje rassen), broccoli is vaak groen (maar kan ook paars of wit zijn).
Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Gekookte broccoli bewaren
Heb je de broccoli gekookt, maar nog wat over? Dan kun je dit tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden lang invriezen. Daarbij geldt wel de tip om je broccoli of maaltijd eerst goed te laten afkoelen, maar niet langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan.
Wanneer er schimmel op een product zit, kun je dat in sommige gevallen weghalen of wegsnijden en de rest gewoon opeten, maar dat is niet altijd het geval. Bij schimmel in een bakje groente of fruit kun je de beschimmelde stukjes het beste gelijk uit de verpakking halen.
Broccoli bereiden & bewaren
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen. Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt.
Vanwege de zachtere textuur is broccolini het lekkerst als hij gekookt is — hij kan een beetje slap smaken als hij rauw wordt gegeten. Je kunt hem op dezelfde manier gebruiken als broccoli.
Kun je verwelkte broccoli roosteren? Roosteren is een geweldige manier om groenten in je koelkast op te maken die misschien wat zonnigere dagen hebben gehad. Als je groenten hebt die een beetje zijn verkleurd, verwelkt zijn of gewoon een beetje slap zijn, kun je ze gerust gebruiken in dit recept.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Een snelle onderdompeling in ijswater gedurende 5 tot 10 minuten is vaak genoeg om verwelkte groenten nieuw leven in te blazen. Buigzame wortels worden weer recht, sla wordt knapperig en slappe broccoli wordt weer sterk.
Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.
De meeste infecties worden veroorzaakt door gekoelde, kant-en-klare voedingsmiddelen, maar ook zeldzaam. Je broccoli ziet er alleen een beetje bedorven uit en het is zeer onwaarschijnlijk dat je er ziek van wordt.
Sorteer voor het eten uw bladeren en verwijder alles wat doorweekt, verkleurd, slijmerig of verwelkt is, om aan de veilige kant te blijven . Eet niets met een onaangename of zure geur.
Slappe groenten missen één ding: water . Zodra ze geplukt zijn, verdampt er voortdurend vocht uit groenten, waardoor ze slap en rimpelig worden.