Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet. Bovendien paart cava goed met magere gerechten en aperitiefjes.
Ben je een cavaliefhebber? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk te weten hoeveel calorieën er in jouw glaasje bubbels zit. Is cava bijvoorbeeld een dikmaker? Het antwoord is simpel: 'Nee'.
“Hoe droger het drankje, hoe lager het aantal calorieën. Hoe zoeter, hoe meer suiker en hoe hoger dat aantal komt te liggen”, klinkt het. In de praktijk vertaalt zich dat in een glaasje brut cava van 100 ml in zo'n 80 kilocalorieën. Dat is evenveel als een bruine boterham.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Of cava gezonder is dan wijn is, hangt af van het soort cava dat je drinkt. Ter illustratie: een glas zoete witte wijn bevat vaak net iets meer calorieën dan een glas brut cava. Lees hier meer over de calorieën in cava!
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Van de sterk alcoholische dranken bevat sherry per standaard portie de minste calorieën per glas, namelijk 39 kcal per 35ml. Let er wel op dat de hoeveelheid calorieën kunnen verschillen indien er andere glazen worden gebruikt.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Effecten van stoppen of minderen met alcohol:
Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen.
Cava alcoholpercentage: 11,5 procent.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Om cava langer te kunnen bewaren moet je de fles (ongeopend) koel en donker bewaren. Als je dat niet doet zal de cava sneller verzuren. Wanneer een cava over datum raakt, ontstaat er een azijn achtige smaak. Als je dit per ongeluk drinkt zal het niet heel lekker smaken, maar ziek word je er niet van.
We weten allemaal: drank is slecht voor je lever. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je lever heel snel herstelt als je stopt met drinken. Onderzoek van de University College London toont dat je al na vijf weken niet drinken zo'n 15 procent vetweefsel rondom je lever verliest.
"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo.
Spaanse mousserende wijn
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding 'cava' bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: macabeo (ca. 1/3), xarel·lo (ca. 1/3) en parellada (ca. 1/5), hoewel er ook andere rassen gebruikt mogen worden.
Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter. Een glas vul je meestal niet helemaal tot aan de rand, dus dat betekent dat je zelfs nog wat cava overhoudt voor een (klein) zesde glas.
Champagne, Cava of Prosecco in de vorm van brut of extra brut bevat ook bijna geen restsuikers dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Sterker nog: in vergelijking met sommige witte wijnen dan kan je bijna gewicht verliezen.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Wil je geopende fles Champagne of Cava toch bewaren? Gebruik dan een vacuümstop en bewaar de fles horizontaal in de koelkast. Beweeg de fles zo min mogelijk, anders gaan de bubbels er nog sneller uit. Een fles bubbels is zo'n 3 dagen houdbaar in de koelkast.