Alle yoghurt is gefermenteerd. Yoghurt is namelijk simpelweg gefermenteerde melk. De zure smaak van yoghurt ontstaat doordat melkzuurbacteriën aan melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten melksuiker om in melkzuur en dat zorgt voor de zure smaak en dat de yoghurt dik wordt.
Voorbeelden van gefermenteerde producten
Yoghurt en kefir zijn gefermenteerde melkproducten. Yoghurt ontstaat wanneer melkzuurbacteriën melksuikers (lactose) omzetten in melkzuren. De vloeibare, dikke melkdrank kefir wordt gemaakt door aan melk gist, melk- en azijnzuurbacteriën toe te voegen.
Yoghurt is een uniek gefermenteerd melkproduct. Het yoghurtferment of de yoghurtcultuur bestaat uit de specifieke melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus.
Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark. Om eenzelfde consistentie te bereiken voor supermarkt bereidingen, wordt er ook wel melkpoeder aan kwark toegevoegd. Dit geeft een dikke, stevige kwark.
Bij het maken van verschillende levensmiddelen vindt fermentatie plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus, droge worst en azijn. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen.
Alle yoghurt is gefermenteerd. Yoghurt is namelijk simpelweg gefermenteerde melk. De zure smaak van yoghurt ontstaat doordat melkzuurbacteriën aan melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten melksuiker om in melkzuur en dat zorgt voor de zure smaak en dat de yoghurt dik wordt.
Niet alleen witte kool, maar alle andere koolsoorten laten zich heel gemakkelijk verzuren. Datzelfde geldt voor wortel, pastinaak, koolrabi, bietjes, paprika, hete peper, bloemkool en zelfs zoete aardappel. Zoals je ziet zijn met name de harde groentesoorten het meest geschikt voor fermentatie.
Gefermenteerde zuivelproducten, waaronder (Griekse) yoghurt, worden gemaakt door lactose (de van nature voorkomende suiker in melk) om te zetten in melkzuur met behulp van bepaalde bacteriën.
Het wordt gemaakt van magere melk die verhit en vervolgens afgekoeld wordt, en daarna vermengd wordt met levende (goede) bacteriën. Het mengsel wordt vervolgens enkele uren gefermenteerd, waardoor de melk verdikt. Skyr is niet het enige voedsel dat gefermenteerd wordt in IJsland.
Gaat het je om de vitamines en mineralen, dan verschilt het iets of je kwark kiest of yoghurt. Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt.
Voorbeelden van gefermenteerde groenten zijn o.a.: zuurkool, kimchi, tempeh, natto, zwarte knoflook, miso en zure bommen/augurken.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Je kunt je darmflora een handje helpen door pre- en probiotisch te eten. Probiotica zijn goede darmbacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen. Je vindt ze in gefermenteerde voeding, zoals yoghurt, kefir, hüttenkäse en appelciderazijn of in supplementen.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
De gefermenteerde groente ruikt onfris
Door regelmatig te proeven en te ruiken kun je je fermentatieproces goed in de gaten houden. Ruikt het onfris? Dan is er waarschijnlijk iets niet goed gegaan. Je voedsel is dan meestal ook niet meer te redden.
Yoghurt is gefermenteerde en verzuurde melk. Aan de melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd. Door de melk en de bacteriën op de juiste temperatuur te houden, doen beiden hun werk en ontstaat yoghurt.
Magere kwark bevat meer kilocalorieën dan magere yoghurt. Volle kwark levert 121 kcal, magere kwark 52 kcal terwijl bijvoorbeeld magere yoghurt slechts 38 kcal bevat. Kwark bevat ook meer eiwitten, namelijk tussen de 8,2 en 8,9 gram.
Waarom skyr zo goed voor je is
Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet. Dat laatste maakt het product zo bijzonder. Ter vergelijking: in eenzelfde portie Griekse yoghurt zit 8 à 10 g vet.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Er bestaan verschillende soorten gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kefir, karnemelk, zure room, plattekaas en andere soorten kaas. Voor de productie van gefermenteerde melkproducten wordt gebruik gemaakt van een specifieke groep bacteriën: de melkzuurbacteriën.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Vrijwel alle zwarte theesoorten en sommige Oolong en Pu-erh soorten worden gefermenteerd, maar wat is fermenteren nu precies.
Atjar wordt tegenwoordig meestal ingemaakt met azijn en suiker en smaakt dus zoetzuur.Daarom is het juist bijzonder om hem een keer zelf te maken in een gefermenteerde, zure variant."
"Zuurkool is eigenlijk gefermenteerde witte kool. Door de bacteriën is de kool langer houdbaar."