Hebt u een belastingaanslag gekregen waarop u geld terugkrijgt? Dan krijgt u dat binnen 1 week na de datum op de aanslag op uw rekening.
De belastingaangifte over 2022 moet vóór 1 mei 2023 bij de Belastingdienst binnen zijn. Heb je vóór 1 april 2023 je aangifte ingediend, dan krijg je uiterlijk 1 juli 2023 een bericht van de Belastingdienst over of je geld terugkrijgt. Als dit het geval is, wordt de teruggave meestal binnen vijf werkdagen uitbetaald.
U hebt een aanslag of beschikking gekregen
Op uw aanslag of beschikking staat het bedrag dat u terugkrijgt en een datum. Binnen 1 week na die datum staat het geld op uw rekening.
Een definitieve aanslag is normaal gesproken een definitieve afsluiting van een fiscale periode. Dit is - evenzo als in het normale leven - soms echter niet zo. De Belastingdienst kan terugkomen op een definitieve aanslag via een navorderingsaanslag, bijvoorbeeld na een boekenonderzoek.
Wanneer hoor ik iets over de aanvraag, wijziging of stopzetting van mijn voorlopige aanslag 2023? Meestal krijgt u binnen 4 tot 5 weken bericht als u uw aanvraag, wijziging of stopzetting via Mijn Belastingdienst hebt verstuurd.Maar soms duurt het 8 weken.
Vertraging door aanpassing van systemen
Begin juli 2022 maakte de Belastingdienst bekend dat er vertraging is met het verwerken van de belastingaanslagen 2021. De reden is dat de Belastingdienst intern zijn systemen heeft aangepast, waardoor een deel van de ontvangen aanslagen niet tijdig zijn verwerkt.
U krijgt uw definitieve aanslag altijd per post thuisgestuurd. Maar uw definitieve aanslag staat ook op Mijn Belastingdienst, tot 7 jaar terug. Het maakt niet uit hoe u toen aangifte hebt gedaan.
Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.
In de voorlopige aanslag staat hoeveel belasting u mogelijk moet betalen of terugkrijgt. De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de belastingaanslag die u heeft ontvangen over het afgelopen jaar. Later volgt altijd een definitieve berekening.
Bij de definitieve aanslag wordt het bedrag dat je vooruit hebt betaald en/of ontvangen met het definitieve aanslagbedrag verrekend. Een voorlopige aanslag kun je zelf aanvragen via de Belastingdienst, waarna je de het de komende jaren het automatisch ontvangt.
De uiterste betaaldatum staat altijd op de belastingaanslag die u van ons krijgt.
Geen bijzonder uitstel van betaling voor voorlopige aanslag 2023. Sinds 1 april 2022 kunt u geen bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis meer krijgen voor belastingaanslagen. Dus ook niet meer voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023.
Of hebt u meer tijd nodig om de aanslag te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. De betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden vanaf de datum waarop u de regeling hebt gekregen.
U kunt zelf nakijken of uw aangifte binnen is in Mijn Belastingdienst. Als wij uw aangifte hebben ontvangen, dan staat dat onder 'Inkomstenbelasting' bij 'Belastingjaar 2022'. Als u uw aangifte wel ingevuld hebt, maar nog niet hebt verstuurd, dan staat daar: 'U hebt nog een aangifte inkomstenbelasting 2022 open staan.
U krijgt uw toeslag de 20e van elke maand, uiterlijk om 24.00 uur 's nachts. Valt de 20e in het weekend of op een feestdag? Dan krijgt u uw geld de 1e werkdag daarna.
Denk aan middeling. Als je een sterk wisselend inkomen hebt, dan kan je middeling aanvragen. Er wordt dan een gelijke verdeling van je inkomen over de afgelopen drie jaar gemaakt. Als blijkt dat daar voor jou een belastingvoordeel ontstaat, met een drempel van 545 euro, dan krijg je het verschil terug.
Het totale bedrag dat u moet betalen, deelt u zelf door de overgebleven maanden van het lopende jaar. Dit is het maandbedrag dat u moet betalen. U kunt de voorlopige aanslag over het lopende jaar in maximaal 11 termijnen betalen.
Als u een voorlopige aanslag over 2022 wilt aanvragen of wijzigen, kan dit tot 1 mei 2023. Maar de exacte datum hangt af van of u aangifte moet doen. Als u aangifte moet doen, krijgt u daarover een aangiftebrief van ons. Die hebben we naar uw adres gestuurd en naar uw Berichtenbox op MijnOverheid.
Als je €49 of minder moet bijbetalen, krijg je geen aanslag opgelegd. Je bent de Belastingdienst dan ook geen belasting schuldig. Alleen als je een voorlopige aanslag hebt gehad met een te betalen bedrag, geldt deze regel niet en moet je ook bedragen kleiner dan €49 betalen.
Maak dan bezwaar binnen 6 weken na de datum van de aanslag of de beslissing waar u het niet mee eens bent. Staan het bedrag van de belastingaanslag en de beslissing waarmee u het niet eens bent op 1 aanslag met een datum op of ná 1 januari 2023? Dan maakt u automatisch bezwaar tegen beide.
U hebt ruim de tijd om ons te vragen een beslissing te herzien. Om precies te zijn: 5 jaar gerekend vanaf het einde van het jaar waarover de beslissing gaat. U krijgt 1 juli 2022 een definitieve berekening over uw zorgtoeslag 2021. Dan kunt u tot 5 jaar na 31 december 2021 een verzoek doen om de berekening te herzien.
Tot wanneer kunt u een navorderingsaanslag krijgen? U kunt een navorderingsaanslag krijgen binnen 5 jaar na het einde van het belastingtijdvak (meestal het kalenderjaar) of binnen 5 jaar na afloop van het tijdstip waarop uw belastingschuld is ontstaan.
De 1e betaling krijgt u ongeveer 6 weken na uw aanvraag. De volgende betalingen krijgt u meestal op de 15e van de maand. Valt de 15e in een weekend of op een feestdag? Dan krijgt u het geld de 1e werkdag daarna.
er te veel loonheffing is ingehouden. u recht hebt op bepaalde heffingskortingen of aftrekposten, waarmee nog geen rekening is gehouden. u te veel belasting hebt betaald via een eerdere voorlopige aanslag.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.