De scheppen waren zo gebouwd dat ze snel en stevig waren en toch soepel genoeg waren om tegen de grote golfen van de zee konden en ook waren ze ondiep genoeg om rivieren in te kunnen varen.
Dit schip was circa 30 meter lang, bijna 4 meter breed en had een diepgang van 0,9 meter bij een volgeladen gewicht van 25 ton. Het kon een topsnelheid bereiken van 15 tot 20 knopen (27 tot 36 km/u) en een bemanning voeren tot circa 80 mensen van wie 60 roeiers.
Meestal was de krijgsheer de enige die een maliënkolder droeg en met een zwaard vocht. De andere krijgers vochten met bijlen en speren en droegen een lederen tuniek. De Vikingen hadden geen zware wapenuitrustingen zoals vele andere volkeren in Europa.
Als ze aan land kwamen tijdens een rooftocht, konden ze de boot snel op de wal trekken. De Vikingen bouwden hun boten met een speciale techniek. Ze legden schuin afgesneden planken over elkaar en maakten de naden dicht met dierenharen en pek. Hierdoor konden de planken meebewegen met de wind.
Hun 'gouden eeuw', het Tijdperk van de Vikingen, valt tussen 800 n.C., enkele jaren na hun eerste gedocumenteerde aanval op het klooster van Lindisfarne voor de kust van Engeland, en de jaren 1050 n.C., enkele jaren voor de Normandische verovering van Engeland in 1066 n.C.
Knoet de Grote
Knoet de Grote is zo'n grote naam dat hij onbetwist de machtigste Viking in de geschiedenis is. Hoewel hij niet de oudste zoon was van Sven Gaffelbaard, slaagde hij erin een enorm rijk te verenigen. Knoet de Grote werd gekroond tot koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland.
Naast bier dronken de Vikingen ook honingwijn, ook wel mead genoemd.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
Een drakkar was ongeveer 23 meter lang en 5 meter breed. Het had een groot rechthoekig wollen zeil en een platte bodem waardoor het ook in ondiepe kustwateren en rivieren kon varen. Met een drakkar konden de vikingen overal makkelijk aan land gaan.
De boten hadden vaak een versierde drakenkop aan de voorkant, waar ze hun naam aan te danken hadden. Deze werden waarschijnlijk in open zee eraf gehaald, want het zouzonde zijn dat zo'n meesterwerk op de bodem van de ze terecht zou komen en het zou nog ongeluk brengen ook.
'Alle Vikingen waren mannelijk'
Hoewel het waar is dat de meerderheid van de personen die als Viking meeging op reis, mannelijk was, was er toch een klein percentage vrouwelijk. Deze vrouwelijke krijgers hadden zelfs een speciale naam: schildmaagden of "Skjaldmær" in het oud-Noors.
Ze waren barbaars, seksueel onverzadigbaar en plunderden aan de lopende band. Zo schilderden hun vijanden de Vikingen af. In werkelijkheid waren ze niet woester dan andere Europese volkeren. Wel waren ze veel betere scheepsbouwers.
In veel gevallen wordt onderscheid gemaakt tussen beide termen, waarbij de term Noormannen staat voor de gehele bevolkingsgroep, terwijl met de term Vikingen slechts het zeevarende deel van die groep wordt bedoeld dat vanuit Scandinavië Europa introk en op rooftocht ging.
De oude Vikingen gebruikten mogelijk een unieke manier om tijdens hun zeereizen te navigeren. Wanneer de zon zichtbaar was maakten ze gebruik van zonnewijzers om het verloop van de zon langs de hemel te volgen en zo het noorden te vinden.
Hun volksverhalen of saga's waren rijk aan wezens, zoals elfen, trollen en dwergen. Het was een polytheïstische godsdienst, met tientallen verschillende goden. De goden van de Vikingen waren eveneens strijders. Zo hadden ze Thor, de god van de donder.
De beste vikingschip werd van eikenhout gemaakt verder kon je nog pijnhout of berkenhout gebruiken maar voor de kiel werd altijd eikenhout gebruikt. Natuurlijk werd er op een boot van de Vikingen ook gevaren. De Vikingen die waren de eerste die de mast gebruikte als er geen wint was roeide de Vikingen zelf.
In 871 versloeg Alfred de Grote de Vikingen in de Slag bij Ashdown. In 881 verloren de Vikingen de Slag bij Saucourt-en-Vimeu tegen Lodewijk III van Frankrijk, bezongen in het Ludwigslied. In 891 versloeg Arnulf van Karinthië de Vikingen in de Slag bij Leuven, ook 'Slag aan de Dijle' genoemd.
Productbeschrijving. Viking schild 45 cm. Dit ronde strijders schild met hout effect is gemaakt van plastic en heeft een handvat aan de achterkant.
Waarom plunderden de Vikingen? De Vikingen waren op zoek naar land en avontuur. Zij moesten op zoek naar land omdat er te veel Vikingen waren. In de jaren voor 800 was het klimaat in Scandinavië tijdelijk een beetje zachter geworden.
Sommige geleerden geloven dat de Vikingen een polygame samenleving hadden, wat het voor mannen buiten de elite lastig maakte om een bruid te vinden. Dat kan best de drijvende kracht zijn achter de rooftochten en de ambitieuze ontdekkingsreizen waar de Vikingen het meest om bekend staan.
Het Beleg van Parijs van 885-886 maakte deel uit van een plundertocht van de Vikingen op de Seine in het koninkrijk van West-Francië. De Frankische troepen in Parijs stonden onder het commando van graaf Odo van Parijs. Het Vikingenleger stond onder leiding van de hoofdmannen Siegfried, Sinric en later Rollo.
Kattegat is namelijk een fictief dorpje, al is er in Scandinavië wel iets wat 'Kattegat' heet. In werkelijkheid is Kattegat namelijk een zeestraat tussen het Deense Jutland en het Zweedse Halland.
In de middeleeuwen sprak men in bijna heel Scandinavië dezelfde taal: het Oudijslands. Tegenwoordig verschilt het IJslands nogal van de overige Scandinavische talen.
Ragnar Lodbrok heeft echt bestaan en de heldendaden van deze Deense koning worden onder andere beschreven in de gelijknamige saga; middeleeuwse verhalen over de Vikingtijd in het Oudnoors. De verhalen over Viking Ragnar, de schrik van Engeland en Frankrijk, zijn eerder legendarisch dan historisch accuraat.
Vanaf een prachtige uitzichtpunt keken we namelijk op Loch Tay, oftewel 'Guiness Lake'. Deze locatie bevat onder andere een prachtig groot meer, waar enkele weken geleden nog verschillende vikingschepen dobberden. We waren namelijk in “Kattegat”, een bekende locatie uit de HBO-serie Vikings.