De plant krijgt dan gele bladeren, hangt er slap bij en verliest soms bladeren. Bovendien is wolluis besmettelijk. Bij kamerplanten verspreidt het zich makkelijk via je kleding.
Wolluizen leven in grote groepen, zogenaamde haarden. Ze kunnen zich niet snel verspreiden over grote afstanden. Mensen zijn de belangrijkste verspreiders, denk hierbij aan kruisbesmetting door kleding. Wolluis is een plaag die geen specifieke eisen stelt wat betreft de omstandigheden om een plant te besmetten.
Oorzaak wolluis
Droge lucht: wolluizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan. Minder sterke planten: wolluizen komen voor in planten die minder vitaal zijn. Dit kun je voorkomen door je kamerplant of tuinplant regelmatig van voeding en voldoende water te voorzien.
Zakt na een week de moed je in de schoenen, level up naar wattenstaafjes en spiritus.Pak een wattenstaafje, doop die in spiritus en stip elke wolluis ermee aan, veeg 'm weg. Wees secuur, laat er geen één zitten. Herhaal elke dag tot ze weg zijn.
Toch is het goed om te weten wat je kunt doen om je planten te beschermen. Let wel op: de wolluis houdt misschien van warmte, maar kan erg goed tegen zeer lage temperaturen, tot wel -40 °C. Je plant buiten zetten heeft bij de wolluis dus geen zin!
Verschillende soorten wolluis
Deze variant leeft wel 40 dagen en de eitjes van de Citruswolluis komen binnen 2 weken uit en worden per 100 gelegd!
Wanneer je last hebt van wolluis op kamerplanten is het inzetten van roofkevers helaas geen optie. Dan zijn er diverse huis-tuin-en-keuken oplossingen die effectief zijn bij het bestrijden van wolluis. Zo kun je wolluis bestrijden met afwasmiddel, azijn of groene zeep.
Een risico voor de gezondheid van je planten
De luis voedt zich met plantensap, hierdoor kan vergeling, verkleuren van de bladeren of zelfs schimmelvorming optreden op de plant. Wolluizen scheiden een plakkerige substantie uit, wat op zijn beurt ook weer slecht is voor de gezondheid van je plant.
Lieveheersbeestjes kopen voor bestrijden wolluis
Daarentegen zijn lieveheersbeestjes de meest effectieve bestrijding tegen wolluis. De Cryptolaemus Montrouzieri lieveheersbeestjes zijn zwartbruin van kleur. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes zijn verzot op wolluis en eten er wel zo'n 30-70 per dag!
Wolluizen (Pseudococcidae) kunnen op élke plant voorkomen, zowel binnen als buiten. Gelukkig herken je ze makkelijk aan hun witte, wollige lijfje dat 3 à 6 mm lang is en lijkt op dat van een pissebed. Ze danken hun kleur aan de melige afscheiding die ze soms ook achterlaten op de plant.
Alleen de mannelijke wolluis kan vliegen, maar zijn enige doel is om vrouwtjes te bevruchten. Daarom heeft hij geen mond en kan hij dus geen schade doen aan je planten. De larve en de volwassen vrouwtjes kunnen niet vliegen.
Hier zijn zo ook gelijk aan te herkennen in de plant, zie je witte, wollige bolletjes of stipjes dan is dat vaak een teken van wolluis. Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes.
Veel mensen verwarren dit met wolluis. De appelbloedluis is een bruinpaarse luis van enkele mm groot maar je herkent ze niet als dusdanig. Ze produceren een witte, wollige massa op de takken en twijgen van fruitbomen. Onder deze wollige wasdraden vormen de bloedluizen kolonies en planten ze zich voort.
Wolluis is een klein insect dat er uitziet als een witte schimmel. Ik krijg dan ook vaak foto's van mensen die denken dat er witte schimmel in hun plant zit, terwijl dat eigenlijk wolluis is. Het wolletje gebruikt de luis als bescherming en als je dat wegtrekt, zie je vaak dat het toch om een beestje gaat.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen!Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
De wolluis kun je makkelijk wegvegen of afspoelen van je plant. Omdat de wolluis haar eitjes op de bladeren legt (en niet in de potgrond) kun je op deze manier alle stadia van de witte luis weghalen. Ga goed alle randjes en bladoksels (tussen het blad en de stengel) af om alle wolluis te pakken te krijgen.
3. Bladluizen vernietigen met afwasmiddel. Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis.
Sterk geurende planten: luizen hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt van jouw aangetaste planten plant, blijven de meeste luizen weg. Koud water: besproei je kamerplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je luizen weg.
Wollige dopluis bestrijden
Wanneer je de de witte dopjes op jouw planten ontdekt, zijn er een aantal dingen die je zelf vast kunt proberen. Vaak volstaat het namelijk om de luizen simpelweg van het blad af te vegen. Een andere manier om ze te verwijderen is door met een stevige waterstraal over de planten te gaan.
Haagwinde (Calystegia sepium) is een plant met dunne, slingerende stengels en grote, witte trompetvormige bloemen. Deze worden ook wel pispotjes genoemd. Haagwinde wordt gezien als onkruid, omdat het snel groeit en hierdoor al gauw door je hele tuin te vinden is.
Hoe pak je dit aan? Lok de natuurlijke vijanden van de appelbloedluis (namelijk oorworm, sluipwesp en lieveheersbeestje). Besproei de appelbloedluizen met een koude waterstraal of smeer ze in met zeep. Verwijder wortelopslag en ruigte onderaan de boom, aangezien de larven daar overwinteren.
De bestrijding van witte vlieg is helaas redelijk lastig. Je kunt proberen de witte vliegjes van de plant af te spuiten met een krachtige straal koud water, zorg er hierbij voor dat je ook de poppen en eitjes onderin de plant meeneemt, maar dit werkt alleen als de kolonie nog relatief klein is.
Wolluis herkennen en bestrijden
Herkenning: kleine pluizige, witte plekjes in je plant. Lijkt soms op een soort schimmeltje. De eitjes worden ingepakt in een wit wollig beschermlaagje. Je vindt ze vooral op de onderkant van de bladeren en verstopt in de bladoksels.
Hoe zien bladluizen eruit? Bladluizen zijn zacht en peervormig, meestal tussen 2 en 5 mm. Ze kunnen naargelang de soort verschillende kleuren hebben. Zo zijn er zwarte bladluizen, groene bladluizen, gele, oranje en rode bladluizen.
Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding.