De meesten van ons gebruiken toiletpapier, dus dit is geen vreemde vraag. Is toiletpapier hygiënisch? Het eenvoudige antwoord is: ja. Als je toiletpapier gebruikt om je billen af te vegen, het na gebruik door het toilet spoelt en daarna grondig je handen wast, is er niets dat erop wijst dat het onhygiënisch is.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Wc-papier beschermt niet, integendeel
Sterker nog: de kans dat je met een lading bacteriën op je kont het toilet verlaat is juist groter als je de bril eerst bedekt met wc-papier.
Uit zijn onderzoek is gebleken dat grote aantallen bacteriën en ziektekiemen zich verzamelen in de toiletpot. De belangrijkste ontdekking was echter dat elke keer als het toilet wordt doorgespoeld, er een onzichtbare wolk van vies water met fecale bacteriën uit de pot gelanceerd wordt.
Toiletpapier wordt gewoonlijk gemaakt van deze houtpulp, maar kan ook worden gemaakt van oudpapiervezels (van papier dat oorspronkelijk werd gemaakt van nieuwe houtvezels). Daarnaast worden sommige soorten wc-papier gemaakt van alternatieve vezels zoals bamboe of tarwestro.
Het merk Page heb je al op nummer 1 gezien in de lijst. Dit komt omdat het een gewaardeerd merk is die vaak goede producten produceren. Het Page Toiletpapier Compleet is dan ook niet anders. Hier krijg je 96 rollen bij.
De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen omdat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald. Dat zegt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld. De oorlog in Oekraïne is een belangrijke oorzaak volgens topman Walter Schalka van Suzano.
Als je toch afvalwater binnen krijgt door het water in te slikken of door opspattende druppeltjes in te ademen, kun je ziek worden. Vaak blijft het bij milde klachten. Bijvoorbeeld diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten. Maar er zitten soms ook gevaarlijke ziekmakers in het water.
Een bedrijf gaat het uit het riool halen om te recyclen. We spoelen ieder jaar 180.000.000 kilo wc-papier door het toilet. Nu wordt dat uiteindelijk verbrand, maar je kan het ook weer gebruiken. Bijvoorbeeld in asfalt, kunststof kozijnen en gevelplaten.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Een bidet is nou eenmaal hygiënischer en beter voor je dan wc-papier: Italiaanse maagdokters hebben relatief minder patiënten met urineweginfecties. Dat komt omdat het gebruik van het bidet helpt om bacteriën te verwijderen die zich aan de mond van de urinebuis en de blaas hechten.
Kom je in aanraking met sperma, vaginaal vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa's veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
In de steden hebben de meeste Turken thuis wc's die een mix zijn van een zit-toilet en een bidet. Met een extra kraantje dat water naar boven spuit voor het wassen van de uitwendige geslachtsorganen of de anus.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
In landen zoals Thailand, Iran, Japan en Korea gebruiken 90% van de mensen water om de billen op te frissen, ze weten bij wijze van spreke niet eens wat toiletpapier is. In China vind je vaak een ouderwets gat in de grond, en in India hebben honderdduizenden mensen niet eens toegang tot een toilet.
Tegenwoordig vegen we onze billen af met papier maar vroeger werd ook ander materiaal gebruikt zoals wol, hennep, gras, water of zelfs je handen (ieuw). De oude Romeinen gebruikten een spons. Vanaf de 17e eeuw werden kranten steeds populairder en werd dat gebruikt als wc-papier.
Loodgieter. Ook Rioolservice Breda waarschuwt voor het doorspoelen van keukenpapier: “Zeker niet doen! Keukenpapier lost totaal niet op en dat heeft veel invloed op je leidingen.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
De geur van verse urine is meestal tamelijk neutraal als u voldoende drinkt (meestal ongeveer anderhalf tot twee liter per dag) en de blaas regelmatig ledigt. Maar soms kan zelfs verse urine een sterke geur hebben, en hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
Bacteriën wc-mat
De wc-mat is namelijk de perfecte plek voor bacteriën. Je staat er vaak met je schoenen op waarmee je net daarvoor nog op straat hebt gelopen. En bij mannen die niet goed kunnen richten kunnen nog wel eens urinedruppels in de mat komen... supervies natuurlijk.
WC-papier: 1-laags, 2-laags of 3-laags
In de meeste gevallen kiezen mensen voor 2 lagen. Dit is eigenlijk de standaard. 1-laags is het goedkoopst en eigenlijk ook wel de absolute basic.
De traditionele rollen bevatten minimaal 200 vellen en enkele artikelen zelfs 480 velletjes per rol.
Prijsstijging doorberekenen. De snel stijgende vraag naar pulpvezels - de basisgrondstof van diverse papiersoorten - zorgde ervoor dat ook de prijzen flink omhoog gingen. Dat leidde tot dusver (nog) niet tot problemen in de productie van toiletpapier en bijvoorbeeld keukenrollen.