Chip in uw paspoort of ID-kaart De meeste gegevens die op de houderpagina van uw paspoort of ID-kaart zichtbaar zijn (de kant waar u uw pasfoto ziet), staan ook op de chip van uw paspoort of ID-kaart. Behalve uw handtekening, lengte en geboorteplaats.
Eerst maak je een foto van je identiteitsbewijs. Daarna houd je je identiteitsbewijs tegen je smartphone aan en leest je smartphone de NFC-chip uit die rechts bovenin in je paspoort of identiteitskaart zit. Zo ontvangen we automatisch je naam, documentnummer, geslacht, nationaliteit en BSN.
Reisdocumenten. Een elektronisch reisdocument is een paspoort of identiteitskaart waarin een (onzichtbare) NFC chip zit. Deze NFC chip zit in de identiteitskaart en bij het paspoort in de houderpagina. Dit is de pagina waarop uw persoonsgegevens en foto staan.
Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zijn voorzien van een chip.
Waar moet je op letten als NFC niet werkt op een Android-telefoon? Als NFC niet werkt op een Android-telefoon, moet je controleren of NFC is ingeschakeld en de instellingen voor het scannen van NFC-tags correct zijn geconfigureerd. Ook kan het zijn dat de NFC-antenne van de telefoon beschadigd is.
De inlogfunctie werkt met de nfc-chip die in het rijbewijs zit, mits het rijbewijs na 26 mei 2018 is afgegeven. Dit is te herkennen aan een ID-logo aan de achterzijde van het rijbewijs.
Heeft u een Android-toestel? Houd het identiteitsbewijs tegen de achterkant van de telefoon. Bij Samsung-toestellen werkt de NFC-lezer niet als u uw telefoon in de 'spaarstand' heeft staan. Schakel de 'spaarstand' uit, sluit de DigiD app af en open de app opnieuw.
Bij telefoons die werken op Android check je dit eenvoudig via de instellingen. Ga hiervoor naar de instellingen van jouw telefoon en ga naar 'Verbonden apparaten'.Zie je hier de optie NFC staan?Dan heeft jouw telefoon deze functie.
Chip herkenbaar aan e-symbool
Een biometrisch paspoort met elektronische chip is te herkennen aan het e-symbool: een rechthoek met een uitgesneden cirkel. Dit symbool staat op de omslag en soms ook op de plastic informatiepagina in het paspoort.
Veilige kopie identiteitsbewijs
Een veilige kopie van uw identiteitsbewijs maakt u zo: Maak op de kopie uw burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan. Schrijf op de kopie dat het een kopie is. Schrijf op de kopie voor welke instantie of welk product de kopie is bedoeld.
Er is misschien een software-update geweest die de functionaliteit beïnvloedt. Als u uw telefoon heeft aangepast, zorg dan dat het apparaat aan de beveiligingsnormen voldoet. Google Wallet werkt mogelijk niet in winkels op: Telefoons met ontwikkelaarsversies van Android.
Met de KopieID-app maak je een veilige kopie
Nadat je de app hebt gedownload en geïnstalleerd op je smartphone, open je deze en volg je de stappen op het scherm. Je kunt een foto maken van de voor- en achterkant van je paspoort, rijbewijs of ID-kaart en deze opslaan in de app.
NFC aanzetten op een Android
Bij Android-apparaten daarentegen is het wel eenvoudig om NFC aan te zetten. Je gaat daarvoor naar de instellingen van het apparaat en checkt vervolgens bij 'verbonden apparaten' of NFC hier ook staat aangegeven. Zo ja, dan kan je hier ook meteen NFC aanzetten voor dit Android-apparaat.
Bij de iPhone zit deze vaak aan de bovenkant en bij Android-telefoons aan de achterkant.
iPhone-gebruikers kunnen identiteitsbewijs toevoegen aan de nieuwste versie van de DigiD-app, te vinden in de App Store. In het zij-menu staat de optie ID-check. Na het invoeren van hun code moeten gebruikers hun paspoort, identiteitskaart of rijbewijs tegen de scanner achterop het bovenste deel van de iPhone houden.
Waar zit de NFC chip in smartphones? De meest voorkomende locatie van de NFC-chip op smartphones is achterin het toestel, in de buurt van de camera. Dit geldt voor veel Android- en iOS-apparaten.
De NFC antenne zit boven in de iPhone, ongeveer naast de camera op de achterzijde. Wil je contactloos betalen of een NFC-tag scannen? Houd dan de bovenkant van de iPhone tegen het apparaat aan.
Hoe zet je NFC op je telefoon aan? NFC staat standaard aan op je telefoon, maar wordt pas geactiveerd als de telefoon een andere NFC-chip detecteert. Heb je een Android-telefoon, dan kan je NFC uitschakelen in je instellingen onder het kopje Verbindingen. Heb je een iPhone, dan kan je NFC niet uitschakelen.
Dit rijbewijs bevat een chip. Deze is van de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code.
De Europese Commissie heeft nieuwe plannen omtrent de verkeersveiligheid bekendgemaakt, en het digitale rijbewijs is daar onderdeel van. Dat digitale rijbewijs kan volgens de plannen op een smartphone of ander apparaat worden bewaard, en kan dan in de hele EU worden uitgelezen.
Vrijwel alle moderne Android smartphones (Android versie 6 of hoger) en iPhones (model 7 of hoger met versie iOS 13.2.3 of hoger) hebben dit. Als je smartphone geen NFC-lezer heeft dan kan je op dit moment de ID-check niet uitvoeren.
Met de KopieID-app kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN, de pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
Streep met de app persoonlijke gegevens door, die een organisatie niet nodig heeft. Zoals uw burgerservicenummer (BSN), uw handtekening en/of pasfoto. Streep op een papieren kopie van uw ID of paspoort deze persoonlijke informatie met een pen of stift weg.