Bij het boren in gladde badkamertegels kan je uitschieten. De boorkop heeft dan niet genoeg grip op het materiaal en glijdt over de tegel heen. Het gevolg: een beschadigde tegel. Om dit te voorkomen plak je een kruis van schilderstape op de plek waar je boort.
Relatief zachte tegels vallen in klasse één tot drie. Hiervoor kun je het beste een tegel- of glasboor gebruiken. Voor het boren in tegels met een gemiddelde hardheid (klasse drie tot zes) moet je een steenboor gebruiken. En voor alle tegels vanaf hardheidsklasse zes heb je een diamantboor nodig.
Bij het boren in badkamertegels is het verstandig om gebruik te maken van een speciale tegelboor. Met dit type boormachine kom je zonder al te veel problemen door de eerste keiharde laag op de tegels heen. Een tegelboor heeft namelijk een zeer scherpe punt, wat gemakkelijk door het materiaal heen kan komen.
In keramische vloertegel boren
Veruit het beste systeem is een geleider die je op de muur of vloer plaatst. Aan deze geleider zit een reservoir waar je water indoet. Doe een speciale platte boor met diamant kop in de boormachine met verstelbaar toerental.
Gebruik voor het boren van kleine gaten in tegels altijd met een diamantboor.
Een gat boren in de tegel
Steek de boor in de (klop)boormachine en zet deze goed vast. Schakel het klopboormechanisme uit. Zet de boor op het kruisje en laat de boor langzaam lopen tot je het gat volledig hebt geboord. Terwijl je boort mag de snelheid steeds iets toenemen.
De tegelboor is te herkennen aan de harde punt. Deze harde punt zorgt ervoor dat de boor op één punt fixeert. Op deze manier schuift de boor minder snel weg en voorkom je dat je de tegel beschadigt. Door wat schilderstape op de tegel te plakken waar je gaat boren, heeft de boor meer grip en voorkom je het wegschuiven.
Een diamantboor is de beste optie voor het boren van tegels. Omdat diamantboren zo moeilijk is, kan het elke klus aan. Hierdoor is deze boor ideaal om door extreem harde materialen te boren. Gebruik in ieder geval nooit een gewone boor om in tegels te boren.
Maar waarom kun je dan beter niet in de voeg boren? Daar zijn een aantal redenen voor. Door in een voeg te boren is de kans groot dat de schroef en plug na verloop van tijd losser komen te zitten door het materiaal van de voegen. Zeker wanneer er vocht bij komt kijken.
Begin met een laag toerental en boor langzaam in de bovenste laag.Voer daarna de snelheid op, totdat je helemaal door de tegel heen bent. Als de tegel op een betonnen muur zit, maak je de klus af met een boorhamer. Moet je door een stenen muur, dan zet je de klopfunctie op je klopboormachine aan.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Steenboren en betonboren lijken op elkaar, maar er is één verschil waaraan je ze direct kunt herkennen: de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor overal hetzelfde, bij een betonboor ziet de punt er anders uit. Hij is er apart opgezet omdat hij van een superhard materiaal moet zijn.
Badkamer betegelen over oude tegels heen
Dat kan, maar het hoeft niet. Bij het plaatsen van nieuwe tegels in de badkamer heeft u namelijk de keuze om eerst de oude tegels te verwijderen óf om over de oude tegels heen te tegelen.
Tegels zijn volledig waterbestendig en daarom erg goed te gebruiken in de natte gedeeltes van jouw badkamer, zoals bijvoorbeeld de inloopdouche. Een ander voordeel zit 'm in de prijs. Het (laten) plaatsen van tegels in de badkamer is een stuk goedkoper dan het laten stucen van een badkamer.
De meeste vloertegels kunnen in de badkamer worden verwerkt, ook al hebben de meeste vloertegels veel betere eigenschappen dan noodzakelijk is voor deze ruimte. Het is wel raadzaam dat u naar de gladheid van de vloertegel te kijken.
Wie veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid, kiest het beste voor keramische tegels. Wie een wat kleiner budget heeft en meer op zoek is naar siertegels, kiest het beste voor betontegels. Bedenk wel dat beide tegels een goede basis zijn voor jouw tuin en terras, dus je kunt eigenlijk geen verkeerde keuze maken.
Sommige materialen zijn lastig om doorheen te boren, denk maar aan hard steen of metaal.Bitjes kunnen dan smelten of breken. Dit probleem wordt opgelost als je ervoor kiest om te boren met een diamantboor. Je komt eenvoudig door asfalt, gewapend beton, natuursteen of composiet heen.
Als je in een betonnen plafond wilt gaan boren is de kans groot dat je metaal tegenkomt. Dit wordt gebruikt als wapening in een betonnen dek. Om deze reden is het belangrijk om een boor te gebruiken die speciaal ontworpen is voor beton met metaal, ook wel gewapend beton genoemd.
Het loskomen van vloerbetegelingen is vaak het gevolg van een samenspel van twee soorten factoren : factoren die spanningen veroorzaken in de vloeropbouw en factoren die een weerslag hebben op de initiële hechting van de tegels aan de ondergrond.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
Om een rond gat in keramische tegels of natuursteen te boren wordt geadviseerd om een diamant gatenzaag voor tegels te gebruiken. We weten dat er in de praktijk ook wel eens een haakse slijper wordt gebruikt om een gat te zagen in tegels.
Een Rubi diamantboor wordt veel gebruikt voor het boren van grote en kleine gaten in harde keramische tegels of natuursteen zoals graniet of hardsteen. Doordat de boren zijn voorzien zijn van diamant, boren deze moeiteloos door bijna elk materiaal, en laten een perfect rond gat achter.
Tegels over tegels leggen kan in sommige gevallen, maar niet altijd. Het is namelijk afhankelijk van de staat van de bestaande tegels. Controleer daarom eerst de staat van de huidige tegels. Indien de tegels niet meer goed vast zitten en/of beschadigd zijn, is het niet te adviseren om daar zomaar overheen te betegelen.