Het bevat namelijk vrijwel geen écht waardevolle voedingsstoffen voor je lichaam. Waterijsjes op basis van fruit kunnen een beetje vitamine C en vezels bevatten… maar hiervoor kun je toch écht beter gewoon vers fruit eten. Wel bevat waterijs vaak aanzienlijk minder calorieën dan de meeste andere ijssoorten.
Waterijs
Een waterijsje bevat dezelfde ingrediënten als sorbetijs, en hierdoor ook evenveel calorieën als sorbetijs. Een waterijsje bevat 9 tot 10 gram suiker (iets meer dan twee suikerklontjes) en geen verzadigd vet.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje).
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Ook ijs van Alpro is ideaal voor de veganisten onder ons. Minder suikers en verzadigde vetten dan 'gewoon' ijs en ontzettend lekker! De Mango en Karamel Macchiato Swirl bevatten zelfs maar 360 calorieën voor een hele bak!
Waterijs bestaat vooral uit water en suiker. Andere ingrediënten zoals vruchtensap, siropen, smaak- en kleurstoffen geven ze verder elk hun typische smaak en frivole kleur. Een klein waterijsje (55 g) brengt gemiddeld 40 kcal aan, een groot exemplaar (105 g) zo'n 95 kcal.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Wil je graag zo weinig mogelijk calorieën binnen krijgen? Dan kies je het best voor een waterijsje (40 kcal) of een bolletje sorbetijs (40 kcal). Yoghurtijs bevat 70 calorieën en roomijs 100 calorieën. “Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker”, aldus De Vries.
Waterijsjes zijn doorgaans een goede keuze. Daar zitten weinig calorieën in. Kies bij voorkeur ook voor een waterijsje dat weinig tot geen suiker bevat, dan ben je helemaal goed bezig. Schepijs en roomijs bevat vaak veel meer calorieën.
Raketjes bevatten nogal weinig calorieën, dat is de kwestie. 44.000 om precies te zijn, beter bekend als 44 kcal. Dat is minder dan een appel, minder dan een biscuitje (allebei 70 kcal), en maar iets meer dan een rijstwafel (30 kcal). En op een raketje kun je trakteren, op een rijstwafel niet.
Vitamines en mineralen
In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen. Vanille bonen bevatten bijvoorbeeld veel antioxidanten en wat magnesium.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Voor velen is het puur jeugdsentiment: de Raket. Het waterijsje van Ola (Unilever), met de smaken framboos, sinaasappel en ananas, viert het 50-jarig bestaan. Zo'n 35 miljoen worden er jaarlijks van verkocht, vooral in Nederland, maar ook in België en Frankrijk.
Het smaakt heerlijk en door gebruik van zoetstoffen krijg je toch lekker ijs waarvan je kunt genieten binnen een koolhydraatbeperkte leefstijl. Daarnaast zijn de calorieën lager dan normaal ijs, wat mooi meegenomen is. Probeer het een keer, maar geniet met mate! Alleen verkrijgbaar bij Albert Heijn.
De Amerikaanse nieuwszender CNN vergeleek de hoeveelheid calorieën, vet en suiker in allerlei verschillende ijssoorten. De conclusie – en scoop – luidt dat niet al het ijs van soja-, cashew-, amandel-, havermelk en kokosmelk per se gezonder is dan reguliere ijsvarianten.
Flink wat kilocalorieën!
Soja is gekend voor een laag gehalte aan verzadigde vetten en een hoog eiwitgehalte, en dat zie je ook op het etiket: 1,6 gram verzadigde vetten in 2 bolletjes Alpro-ijs tegenover 4,3 gram bij 'gewoon' vanille-roomijs.