Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit.Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
In Nederland komt water uit de kraan dat zo schoon is dat u het zonder zorgen kunt drinken. Het RIVM werkt samen met drinkwaterbedrijven en de overheid aan gezond en veilig drinkwater voor iedereen. De drinkwaterkwaliteit in Nederland is goed. In Nederland vormen grond- en oppervlaktewater de bron voor drinkwater.
Video: Week van het water: Waar in onze provincie vind je het beste kraanwater? Het grondwater in Bunnik, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug behoort tot het schoonste grondwater van heel Nederland. In de waterzuiveringsinstallatie in Bunnik is het proces dan ook makkelijk om van dit water drinkwater te maken.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja.De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Drinkwater in Nederland voldoet aan kwaliteitsnormen
Bij 99,9% van de ongeveer 560.000 metingen voldoet het drinkwater aan de gestelde normen. Dit blijkt uit de resultaten van de controles van de drinkwaterkwaliteit door de drinkwaterbedrijven in 2022.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Het is bewezen dat Fins grondwater het zuiverste water ter wereld is.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Vrijwel geen enkel water krijgt hier het predicaat 'goed' volgens de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.
De drinkwaterkwaliteit in Nederland is dik in orde. In weinig landen zijn de normen en de controles zo streng als in Nederland. Kraanwater moet aan honderden eisen voldoen en het is daarmee bijvoorbeeld meer gecontroleerd dan voedingsmiddelen in Nederland.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Conclusie. Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit. Die hoeveelheden kunnen wel opraken.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Uit de podcastaflevering blijkt dat we in Nederland uitputtelijke waterbronnen hebben. Wel is het zo dat onze huidige reservoirs ons piekgebruik momenteel bijna niet aankunnen. In een periode waarin erg veel water gewenst is, kan het dus kan op een gegeven moment opraken.
Het beste alternatief voor natuurlijk bronwater is gefilterd water. Daarmee haal je veel schadelijke stoffen uit het water en sommige filters voegen er zelfs gezonde mineralen aan toe! Je kunt op verschillende manieren je water filteren. Een filterkan is de goedkoopste optie, maar ook de minst zuiverende.
In ons kraanwater zitten mineralen uit de bodem, met name kalk en magnesium komen in Nederland veel voor. De aanwezigheid van deze mineralen maakt van het kraanwater hard water. Hoe meer mineralen, des te harder het water.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
De toegevoegde dosissen chloor zijn beperkt tot het strikt noodzakelijke: een liter leidingwater mag maximaal een kwart milligram chloor bevatten. Deze zeer lage dosissen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
De waterkwaliteit in Nederland is slecht. Niet het water uit de kraan (wat tot de internationale top behoort!), maar de 'open wateren', zoals rivieren, meren, vennen, sloten en grachten. Nog niet 1 procent van deze wateren voldoet aan de normen. De Nederlandse wateren scoren zelfs het slechtst van heel Europa.