b. wegen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten; Samengevat dus: Kun je er met je auto komen dan is het een openbare weg, zelfs als het je eigen voortuin betreft.
Een weg wordt openbaar als een weg (artikel 4 Wegenwet): 30 achtereenvolgende jaren voor een ieder toegankelijk is geweest; als een overheid het onderhoud daarvan doet, gedurende 10 jaren voor iedereen toegankelijk is geweest; als de rechthebbende daaraan de bestemming van openbare weg heeft gegeven.
Een oprit als onderdeel van een woonkavel is als uitrit aangesloten op de openbare weg. De oprit zelf valt niet onder de openbare weg. Verkeer dat de oprit verlaat dient dus voorrang te verlenen aan het verkeer op de weg waaraan de oprit is aangesloten.
Een boete voor parkeren op uw eigen terrein, of de buurman die parkeert op uw parkeerplaats? Het is allemaal mogelijk als u niet oppast. Particulier eigendom kan openbaar zijn en op privéterrein kunnen gewone verkeersregels gelden!
Een parkeerplaats bij een appartementencomplex, de oprit van een bedrijf of een betegelde voortuin. Dit zijn wat voorbeelden van gebieden die vaak als eigen terrein worden gezien en alleen betreden mogen worden door mensen die hier ook echt iets te zoeken hebben.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Parkeert iemand voor je poort, dan begaat die een verkeersovertreding van de eerste graad. De bestuurder van de wagen riskeert dan ook een boete. Staat er een wagen voor je poort, dan kan je de politie bellen.
Tenzij er zwaargewonden zijn of er vluchtmisdrijf werd gepleegd. Je bevindt je immers op een privéparking en niet op de openbare weg. De politie kan noch een boete uitschrijven (behalve in bovenvermeld geval) noch je voertuig laten wegtakelen.
In gewoon Nederlands staat er simpelweg dat je ergens niet mag komen en er ook geen vee mag laten lopen. Wel moet duidelijk kenbaar worden gemaakt, met bijvoorbeeld een verboden toegang bord.
Rijden op eigen terrein
Een rijbewijs is niet nodig als gereden wordt op een afgesloten terrein. Op een eigen terrein dat niet is afgesloten moet de bestuurder in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms eist de verzekeringsmaatschappij (van de auto) ook op eigen afgesloten terrein een rijbewijs.
In de meeste gemeenten mag uw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente. De regeling geldt niet alleen voor caravans en campers, maar ook voor vouwwagens en aanhangers.
U vraag of een auto zonder kenteken in een straat mag staan. Nee, dat mag niet, Het is strafbaar om een auto zonder kenteken op de openbare weg te laten staan. De eigenaar van de auto kan hiervoor beboet worden.
Dit verschilt van gemeente tot gemeente. Raadpleeg de APV van de gemeente, want daarin staan wellicht een aantal regels. In sommige gemeenten is er een totaalverbod voor lange caravans, maar in de meeste gemeenten geldt dat ze maximaal drie dagen op de openbare weg mogen worden geplaatst.
Weg voor een ieder toegangelijk
Dit is bijvoorbeeld niet het geval wanneer de eigenaar de weg feitelijk afsluit met een hek. De weg is niet openbaar als deze beperking is aangebracht door afsluiting en door borden met opschriften met als 'eigen weg' of 'verboden toegang'.
De stoep behoort tot de openbare weg, dus dat mag ook niet. Voor e-steps die wel zijn goedgekeurd, geldt dat ze ook niet op de stoep mogen.
In hoger beroep stelt het college dat een parkeerplaats een verkeersbaan is, omdat het een onderdeel vervult voor de afwikkeling van het openbaar verkeer, en dat deze baan wordt gebruikt voor het parkeren door een grote en onbepaalde publieksgroep.
Met het ophangen of het plaatsen van een bordje met de tekst 'eigen weg' kan de eigenaar van een terrein bereiken, dat de weg – zoals dat heet – slechts 'ter bede' toegankelijk is. De term 'slechts ter bede toegankelijk' is wat verouderd Nederlands en staat in artikel 4 van de Wegenwet.
De betekenis van het bord verboden toegang voor onbevoegden is dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot het gedeelte voorbij het bord. Eigenaren van eigen terreinen stellen het niet altijd op prijs dat mensen zonder toestemming hun gebied betreden.
Iedereen die een omheind terrein bezit of beheert mag een verboden toegang bord ophangen. Elk privéterrein valt onder artikelnummer 461 van het Wetboek van Strafrecht.
Ben je verplicht de agenten binnen te laten? Neen. Je mag bijvoorbeeld voorstellen jouw medewerking aan het onderzoek te verlenen door naar het politiebureau te komen. De politieagent mag wél jouw woning binnen als hij een huiszoekingsbevel op zak heeft van de onderzoeksrechter.
Buiten de bebouwde kom gelden de volgende maximumsnelheden: a. voor motorvoertuigen op autosnelwegen 130 km per uur, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur; Binnen de bebouwde kom geldt in beginsel een maximumsnelheid van 50 km per uur.
Als de politie u dus dringend vraagt of zij even binnen mogen komen, hoeft u hier dus niet aan mee te werken. De politie kan – ook in tijden van COVID – niet (zomaar) zonder machtiging een woning of uw tuin binnengaan.
Mag je parkeren voor je eigen uitrit of garage? Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 is in artikel 24, lid 1b, is duidelijk. Het mag officieel niet. Toch zou het een oplossing kunnen zijn om de parkeercapaciteit in de wijk te vergroten.
Die auto mag er net zo lang staan als de eigenaar dat wil.
U mag uw voertuig niet parkeren voor een inrit of een uitrit. Houd altijd rekening met ander verkeer als u parkeert. Parkeer niet (half) op de stoep. Als u een parkeerplek verlaat, laat dan het overige verkeer voorgaan.