Doe het op een moment waar jullie er de tijd voor hebben om erover te praten. Vertel ze dat je een hele leuke jongen hebt ontmoet en dat jullie sinds kort verkering hebben.Zeg hierbij dat je hem heel leuk vindt en dat hij je gelukkig maakt. Grote kans dat ze hier goed op reageren.
Gewoon zeggen dat je een bekende gaat helpen vanavond. Als ze dan doorvraagt zeg je gewoon dat het een aardige jongen is en dat je het haar wel zal vertellen als er meer te melden valt. En dat als ze door blijft zeuren, ze daar alleen maar mee bereikt dat je juist helemaal niks meer wil en zal vertellen.
In grote gezinnen is het percentage ouders dat met ten minste één kind wekelijks contact heeft groter dan in kleine gezinnen. Om een voorbeeld te geven: in een gezin met vijf kinderen heeft 83 procent van de ouders wekelijks contact met ten minste één kind; in gezinnen met één kind is dat slechts 57 procent.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik hou heel veel van jullie, en ik wil jullie niet boos maken. Maar ik wil ook eerlijk zijn. Ik wilde jullie vertellen dat ik sinds kort een vriendje heb". Vertel waarom je vindt dat je er klaar voor bent om een relatie te hebben.
Vraag vriendinnen om te helpen jongens te ontmoeten.
Je vriendinnen kennen misschien wel een paar leuke jongens, dus vraag hen of ze je kunnen voorstellen. Wederzijdse vrienden hebben geeft jou en de jongen iets om over te praten. Plus, als je vriendinnen hem goedkeuren, kan het wel eens een aardige jongen zijn.
Accepteer dat je crush nu iemand anders heeft en probeer je verliefde gevoelens voor hem/haar opzij te zetten. Als je je alsnog te veel blijft focussen op die persoon, dan stel je je ook minder open voor andere leuke jongens of meisjes. Straks loop je de liefde van je leven nog mis!
Verplaats je in je ouders
Dat is even wennen voor je ouders. De kans is groot dat ook zij moeite hebben met deze nieuwe situatie en zich vaak geen raad weten. Dat ze jou niet begrijpen (of beter gezegd: líjken te begrijpen) is waarschijnlijk geen onwil. En dus is de kans groter dat je er samen uitkomt!
Ga dan eventjes naast haar staan en zeg dat je iemand leuk vindt. Op deze manier maak je het jezelf niet zo moeilijk en ziet je moeder ook dat je er geen moeite mee hebt! Ze zal er dan veel luchtiger over doen.
Luister goed.
Ook al ben je het ergens niet mee eens, laat de ander uitpraten en reageer dan. Je zegt zelf ook wel eens iets zonder er eerst goed over nagedacht te hebben. Geef je ouders de kans om hun verhaal te doen, laat dit even op je inwerken en reageer dan pas.
Actief luisteren betekent: luisteren, doorvragen en samenvatten. Met samenvatten herhaal je de belangrijkste dingen die de ouder heeft verteld. Een mooie manier om ouders te laten merken dat je aandachtig hebt geluisterd. Wanneer je jouw zorgen over hun kinderen deelt kunnen emoties soms hoog oplopen.
De psycholoog kan er voor kiezen om informatie niet met ouders te delen als het belang van het kind daardoor in de problemen kan komen, bijvoorbeeld als het gaat om mishandeling. Als het kind duidelijk aangeeft dat informatie niet naar de ouders mag gaan dient een psycholoog hier naar te luisteren.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
Tieners worden vaak voor het eerst verliefd op leeftijdsgenootjes en krijgen voor het eerst verkering. Belangrijk om te weten, is dat verliefdheid en verkering hebben, op deze leeftijd gevoelsmatig net zo 'heftig' kunnen zijn als voor volwassenen.
Vanaf een jaar of 8 á 9 worden kinderen vaker verliefd op leeftijdsgenootjes van het andere geslacht. Vaak krijgen ze rond deze tijd ook voor het eerst verkering. En in deze fase kunnen verliefdheid en verkering hebben, gevoelsmatig net zo 'heftig' zijn als voor volwassenen.
Puber: 12 tot 18 jaar
Echte verkering ontstaat en jongens en meisjes krijgen de behoeften om verder te gaan dan handen vasthouden. Verliefd zijn in de puberteit kan heel heftig zijn. Een puber kan zichzelf helemaal verliezen in de verliefdheid. Niet meer eten, niet meer kunnen slapen en constant aan diegene denken.
Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan jou nogal in de war brengen.
“Mensen kunnen in een andere relatie zitten wanneer ze elkaar leren kennen en vriendschap sluiten. Wanneer ze dan later vrij zijn, kan de liefde komen. Ook een voorgaande negatieve liefdeservaring kan het tempo van de relatievorming bepalen.”
Het kan ook zijn dat hij of zij een beetje zenuwachtig is in jouw buurt en snel rood wordt. Let op hoe hard hij of zij moet lachen om jouw grapjes of om de dingen die jij doet. Als de ander vaker lacht dan normaal kan dat een teken zijn dat hij of zij je leuk vindt.