Wanneer uw kind een regionale anesthesie heeft gekregen, zal de verdoofde plaats stilaan wakker worden. Afhankelijk van de plaats van de verdoving en het toegediende product kan dit tot enkele uren duren. Op een bepaald moment kan uw kind pijn beginnen krijgen. Als uw kind opgenomen is, kan u om pijnstillers vragen.
Na het opzetten van het kapje duurt het even voordat uw kind in slaap valt. Meestal duurt het zo'n 30 seconden; bij grotere kinderen duurt het wat langer. Nadat uw kind in slaap is gevallen, blijft het kapje op om de anesthesie dieper te maken.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.
Baby's, peuters en kleuters worden meestal met een kapje onder narcose gebracht.Door in het kapje te ademen krijgen ze anesthesiedamp binnen en vallen ze vrij snel in slaap. Grotere kinderen kunnen ook met een kapje onder narcose gebracht worden of wordt het medicijn toegediend.
Geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid
Zo kunt u zich na de operatie, wanneer u nog enigszins onder invloed bent van de anesthesie, duf voelen. Dit effect kan tevens worden veroorzaakt door de pijnstillers. Bij personen boven de zestig jaar kan dit effect sneller optreden en langer aanhouden.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
Na anesthesie mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer of met machines werken. Regel daarom vooraf iemand die u na de ingreep terug naar huis brengt. Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent.
Bij kinderen zijn de meest voorkomende bijwerkingen na de narcose vooral misselijkheid, braken en keelpijn. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen enkele dagen.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
De meest voorkomende gevolgen van narcose zijn: slaperigheid, misselijkheid en/of braken, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, minder eetlust, spier- en rugpijn en een droge keel of keelpijn (door de beademingsbuis). Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard.
Waterijsjes hebben een pijnstillend effect en verminderen daarmee de behoefte aan pijnstillers. Ook hebben zij een positief effect op de patiënttevredenheid. Hiermee onderscheidt het Maasziekenhuis zich op het gebied van welbevinden direct na de operatie.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Bij OSAS-patiënten wordt tijdens de slaap de luchtpijp tijdelijk afgesloten, waardoor het ademhalen wordt onderbroken. Symptomen die op OSAS wijzen, zijn heftig snurken en slaperigheid overdag. De complicaties bij operaties onder algehele verdoving zijn zuurstofgebrek, hartritmestoornissen, en hart-en ademstilstand.
Via deze naald spuit de anesthesioloog de narcosemiddelen in. Binnen een halve minuut valt u in een diepe slaap. Net voordat u onder narcose gaat, krijgt u een kapje met zuurstof voorgehouden. Dit ruikt een beetje naar plastic.
Het is best koud op de operatiekamer, rond de 18 graden Celsius. Dit is om het infectiegevaar zo laag mogelijk te houden. U krijgt wel een warme deken tijdens de operatie en de infuusvloeistoffen worden verwarmd toegediend.
Bij operaties van 2 uur of langer krijgt u altijd een katheter, omdat iemand onder narcose of een ruggenprik niet kan plassen. Een katheter voorkomt dan dat de blaas te vol wordt.
Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog een tijdlang niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie, maar aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen.Dat heeft zijn tijd nodig.
Blijf bij je kind, wees rustig en praat met je gewone en kalme stem voor, tijdens en na afloop van de ingreep. Om zelf rustig te blijven, kun je een paar keer langzaam en diep ademhalen voor, tijdens en na de ingreep. Je kunt dit ook samen met je kind doen.
Geef cadeautjes
Ga dus op zoek naar wat leuk meisjes- of jongens speelgoed en geef dit wanneer je kind in het ziekenhuis ligt. Naast speelgoed zou je natuurlijk ook kunnen kijken of je leuke spelletjes of puzzelboekjes kunt vinden zodat je kleine wat meer afleiding heeft.
Het is een voorbeeld dat niet op zichzelf staat, weet Albert Dahan, hoogleraar Anesthesiologie. Net als in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar recent onderzoek is gedaan, ontwaakt in Nederland 1 op de 19 duizend patiënten tijdens zijn operatie.
Algehele verdoving (narcose) Bij een algehele verdoving (narcose) krijgt u een slaapmiddel via een infuus toegediend. U valt in slaap en wordt pas na afloop van de operatie weer wakker. - Vaak kan er een 'blauw oog' ontstaan.
Een dagopname houdt in dat u op dezelfde dag wordt opgenomen, behandeld en naar huis mag (ontslagen). De opname kan verschillen van 1 uur tot een hele dag. Voorbereiding op onderzoek of behandeling Het is afhankelijk van uw onderzoek, ingreep of operatie of u mag eten en of drinken (nuchter moet blijven).