De beste temperatuur is deze slak overigens te houden tussen de 18 graden tot 28 graden. Waardoor ook deze slak zomers makkelijk buiten te houden is in vijver of vissenbak. Het beste overigens is om 1 slak op 10 liter water te houden.
Poelslakken – Universeel doen het goed in stilstaand tot langzaam stromend water. Posthoornslakken – Doen het goed in de ondiepe delen van de vijver. Bijvoorbeeld plantenfilters of het moerasgedeelte van de vijver. Stompe moerasslakken – Ideaal voor zwemvijvers, want ze brengen geen zoönose over en gaan niet snel stuk.
Ja hoor, gaat goed, ik heb sluierstaarten waar ook 2 appelslakken in zitten.
Slakken helpen een vijver proper te houden en blijken zelfs bruikbaar als “filter” . In de tuin van het A.O.C. Midden Nederland in Houtem werd een modelvijver aangelegd met daarnaast een moerasgedeelte waardoor het vijverwater wordt gepompt. Slakken en planten filteren er het water tot perfectie.
Voor heldere vijvers zonder vissen en/of filters wordt een standaardhoeveelheid van 8 poelslakken per 1000 liter geadviseerd. Voor vijvers met ongevoerde vis adviseren wij per 10cm vis 4 slakken bovenop de standaard geadviseerde hoeveelheid.
Wat eten posthoornslakken? De posthoornslak eet van alles, zoals zachte levende waterplanten en verwelkte delen van waterplanten, het slakje houdt de planten in je vijver dus mooi. Maar hetgeen dat mensen met een vijver vaak het meest aanspreekt is dat de slak algen van de bodem van de vijver eet.
Een paring is voldoende om drie tot vier bevruchte eisnoeren af te zetten. Na ca. 10 dagen komen de jongen uit en hebben dan een schelpje van 1 tot 2 windingen met een hoogte van 0,8 mm. De juveniele dieren groeien snel op tot een slank horentje; ze krijgen pas in het tweede levensjaar de opgeblazen eindwinding.
Slakken zijn weekdieren, net als inktvissen dat zijn. Bijna alle weekdieren leven in het water, behalve de landslak (naaktslakken en huisjesslakken dus).
Een beetje slak is algauw een flinke brok en alleen geschikt voor wat grotere vissen. Denk daarbij in de eerste plaats aan paling, zeelt, kopvoorn en karper. Slakken van rond de vijf centimer zijn het best, zeker voor zeelt.
Andere barrières tegen slakken
Probeer een rand van 5 cm met koffiedik (met cafeïne), knoflook, kapotte schelpen, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis.
Dat is niet zo gek, want slakken zijn zelf ook heel waterige beestjes.Daarom zijn ze dol op regen en zul je ze altijd vinden op vochtige plekken. Zonder water kunnen ze geen slijm maken. Daarmee maken ze het spoor waar ze op voortglijden, in slakkengang.
De slakken kunnen schade aanbrengen aan planten en een plaag veroorzaken. Het is bij de wet verboden om slakken in de natuur te plaatsen net zoals dat voor alle dieren geldt. De aanleiding van het verbod op import van slakken met genus Pomacea is een plaag van appelslakken in rijstvelden in de Ebro-delta in Spanje.
Appelslakken houden
Het geldt bij appelslakken dat een appelslak bij een temperatuur van hoger dan 25 graden ongeveer één jaar zal leven, en bij een temperatuur van 20 graden wel vier jaar.
Het gevaarlijkst voor de tuinbezitter zijn de naaktslakken. Naaktslakken, maar ook huisjesslakken, vreten aan groenten, fruit en siergewassen. Ze hebben een voorkeur voor kiemplanten, jonge planten en gewassen met zachte, tere bladeren.
Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt.Kleine levende diertjes die de slak tegenkomt, worden eveneens gegeten. Zoetwatermosselen zeven voedseldeeltjes uit het water.
Kogelvissen eten slakken, als de voedselvoorraad op is moet de kogelvis bijgevoerd worden met gekweekte slakken! Als de kogelvis geen slakken krijgt dan begint de verveling toe te slaan. De kogelvis zal aan de vissen knabbelen en laat deze niet met rust.
De kippen eten slakken, maar slakken zijn vooral 's nachts actief, en dan slapen de kippen. Dikke slakken lusten ze sowieso niet.
Welke slakken eten algen? Je moet echt voorzichtig zijn bij het gebruik van algenetende slakken. Als er geen algen meer zijn, gaan ze op je planten kauwen. Maar als je er echt een wil, is de Zebra-slak een goede optie.
De poelslak leeft in vijvers, sloten en vennen waar hij onderwater zoekt naar voedsel zoals rottende planten en kleine diertjes. Regelmatig moet deze longslak naar boven om adem te halen. Er ontstaat dan een 'gaatje' in z'n lijf, dat is de opening naar de long waar verse lucht in kan stromen.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Af en toe kom je er wel een tegen maar dat is dan de wegslak (Arion sp): een slak die op het land thuishoort maar om een of andere reden soms in het water terechtkomt. Dat is het einde want onder water ademen lukt deze slak niet. De echte waterslakken kunnen dat wel.
De gewone poelslak, ook wel poelslak of grote poelslak (Lymnaea stagnalis) is een in het zoetwater levende slak uit de familie van de poelslakken (Lymnaeidae). De grote poelslak leeft alleen in stilstaande wateren, zoals sloten, vijvers en vennen. Bij gevaar laat de slak zich onmiddellijk naar de bodem vallen.
Voedselnet in de sloot. De gewone poelslak eet voornamelijk algen die op stenen en planten groeien. Posthoornslakken eten algen (vooral als jong dier), zachte levende waterplanten en vooral verwelkte en rottende delen van waterplanten. Ook worden dode dieren, zoals dode slakken, vissen en kikkervisjes gegeten.
In maart/april (hangt af van de temperatuurontwikkeling in de winter) worden de eerste eitjes in hoopjes van 20 tot 30 vlak onder het grondoppervlak gelegd. Gemiddeld kan een slak 500 eitjes leggen. De eitjes zijn wit doorschijnend. Drie weken later komen de eitjes uit.