De vlinderslag is de op een na snelste zwemslag, getuige de onderlinge tijden. De verplaatsing is minder continu dan de borstcrawl, door de gelijktijdigheid van de armbeweging.
Als we de zwemstijlen met elkaar vergelijken is de crawl ( freestyle ) de snelste en minst energieverbruikende (voor lange afstand) zwemstijl.
Je borstcrawl wordt beter
De kracht en spieren die je nodig hebt met vlinderslag gaat je goed helpen bij de borstcrawl. Vooral de catch en doorhaal kracht die nodig is bij vlinderslag (twee armen tegelijk insteken, catch en doorhalen) gaat je helpen bij de borstcrawl. En die is juist ook bij triatlon zo belangrijk.
De vlinderslag is een lastige slag, maar goed aan te leren. Eigenlijk gaat de slag met name over een juiste timing. Armslag en beenslag moeten samenwerken om boven water uit te komen en je armen weer naar voren te zwaaien. In de Vlinderslagcursus behandelen we al deze aspecten van de slag.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." - Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. - Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. - Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Vlinderslag is de zwaarste zwemslag binnen de vier zwemslagen (schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en vlinderslag). De vlinderslag is ooit voorgekomen vanuit de schoolslag en is daarmee de 'jongste zwemslag'. Bij vlinderslag haalt de zwemmer met twee armen tegelijk over en door het water.
De schoolslag is een zwemslag waarbij met de armen het water opzij en naar achteren geduwd wordt. De armen blijven in het water liggen. De benen maken een zijwaartse/achterwaartse trapbeweging. De schoolslag wordt gezwommen in een cyclus bestaande uit een armslag gevolgd door een beenslag.
Met het KNZB Sterrenplan kun je kennismaken met de 4 verschillende zwemsporten: zwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen.
De vlinderslag is de op een na snelste zwemslag, getuige de onderlinge tijden. De verplaatsing is minder continu dan de borstcrawl, door de gelijktijdigheid van de armbeweging.
Sommige ervaren zwemmers kunnen de vlinder langere afstanden zwemmen.
De meesten kiezen voor crawl omdat dat de snelste slag is.
Minder risico op hart- en vaatziekten
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Voorbeeld: je zwemt één baan in een 25 meterbad. Dit doe je met 20 slagen in 24 seconden. Jouw swolf-score is 44 (20 + 24). Tegenwoordig hebben veel sporthorloges de functie om automatisch de swolf-score te meten en te berekenen.
Bijna 130 kilometer per uur is wel eens gemeten en zij doet dat niet alleen in een binnenbad, maar tot 800 meter diepte in open zee.
De onderrug kan te ver uitgerekt blijven bij de schoolslag, borstcrawl of vlinderslag. Rugklachten en rugpijn kunnen ook worden veroorzaakt doordat de bovenrug continu naar achteren wordt getrokken wanneer u ademhaalt. Hierdoor kunnen ook de nekspieren door het zwemmen overbelast raken.
Vlinderslag: Deze slag is het meest atletisch. De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden de beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Schoolslag. De schoolslag is de oudste en langzaamste slag. Doordat je iedere keer je benen optrekt, ondervind je veel weerstand in het water en lig je bijna stil in het water.
een steekvoet (tenen niet optrekken en sluiten), een te grote achterwaartse armbeweging of een foute coördinatie. We staan bij het aanleren van schoolslag liever iets langer stil tot de techniek volledig juist zit, dan dat de lessen 'snel vooruit gaan, maar het foutief wordt aangeleerd'.
We denken vaak dat de schoolslag de makkelijkste slag en veel minder zwaar is dan de borstcrawl. Het tegendeel is echter waar. Ok, de ademhaling gaat inderdaad makkelijker (al komen we straks op terug bij de borstcrawl), maar met schoolslag heb je te maken met veel meer weerstand.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Je verbrand veel meer calorieën met een uur fanatiek doorzwemmen dan dat je met een uur hardlopen doet. Gezien het ook nog minder belastend is, is zwemmen dus de betere keus als je wilt afvallen.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.