De KNO-arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan de KNO-arts bijvoorbeeld zien of uw stembanden nog goed kunnen bewegen. De arts kan ook het strottenklepje en de ingang van uw slokdarm goed bekijken. U krijgt dit onderzoek tijdens het eerste bezoek aan de KNO-arts.
Het onderzoek
De arts kan dan een scopie doen. Dit doet de arts door met een scoop (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte te kijken. Zo krijgt hij of zij een duidelijker beeld van de oorzaak van uw klachten, bijvoorbeeld door iets afwijkends te signaleren. De scopie vindt plaats met een starre buis.
Wat zijn de symptomen? Wanneer er een stemband stilstaat kunnen verschillende problemen ontstaan. Dit kunnen problemen met de stem, het slikken of het ademen zijn. De stem klinkt vaak hees en het kost moeite om harder te spreken.
Een stroboscopie is een onderzoek naar de trilling van uw stembanden met een stroboscoop. Dit apparaat maakt lichtflitsen waardoor de stembandtrilling zichtbaar wordt gemaakt. Het onderzoek kan met een flexibele stroboscoop via uw neus plaatsvinden of met een starre stroboscoop via uw mond.
Stemklachten en keelklachten bij intensief stemgebruik kunnen wijzen op een verkeerd gebruik van de stem. Er ontstaan klachten als heesheid, vermoeidheid, schorheid of afonie(wegvallen van de stem). Ook kan er sprake zijn van keelpijn, hoesten of het gevoel dat er iets in de keel zit.
De KNO-arts onderzoekt uw keel met een klein spiegeltje. De KNO-arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan de KNO-arts bijvoorbeeld zien of uw stembanden nog goed kunnen bewegen. De arts kan ook het strottenklepje en de ingang van uw slokdarm goed bekijken.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
De KNO-arts onderzoekt uw keel met een klein spiegeltje. Bij een fiberscopie onderzoekt de KNO-arts uw keel met een buigbaar kijkertje (fiberscoop). Een fiberscoop is een buigbaar slangetje van enkele millimeters dik. Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje.
De meest voorkomende aandoening is een ontsteking. Iedereen is wel eens hees bij een verkoudheid. Vaak worden de infecties veroorzaakt door virussen en genezen vanzelf. Ook als er een bacteriële infectie is, is dit vaak het geval.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
Gemiddeld duurt het opbouwen tussen de 5 en 8 weken. Zangers kunnen na ongeveer 6 tot 8 weken weer starten met zangles. Zangers kunnen na ongeveer 3 maanden weer optreden. Tijdens de herstelperiode gelden de volgende adviezen: • Niet roken, de stembanden genezen hierdoor slechter.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Een brok in de keel-gevoel wordt ook wel 'globusgevoel' genoemd. Het is een langer durend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het komt vaak voor; tot wel 45% van de mensen heeft hier wel eens last van. Vijf procent van de bezoeken bij de KNO-arts gaat over het globusgevoel.
Inleiding. Slijm (mucus in het latijn) wordt door het slijmvlies van de bovenste luchtweg gemaakt. Door trilhaarwerking van dat slijmvlies wordt het slijm dat op het slijmvlies ligt verplaatst naar de ingang van de slokdarm. In normale omstandigheden merk je niet dat je slijm hebt.
Door het vocht trillen de stembanden niet meer goed. Hierdoor klinkt de stem hees of schor, vaak met verlaagde spreekstemhoogte, een 'zware' stem, de kenmerkende 'rokersstem'. Het kost moeite om te spreken of te zingen.
Tijdens een neusendoscopie (een kijkonderzoek in de neus) bekijkt de KNO-arts de binnenkant van uw neus en de ruimte achter de neus (neus-keelholte) met een starre kijkbuis. Met dit onderzoek kunnen we de structuren dieper in de neus en in de neus-keelholte goed onderzoeken.
Een KNO-arts stuurde de verzekeraar een rekening van meer dan duizend euro voor het verwijderen van oorsmeer bij een patiënt. Normaal kost dat 110 euro in het ziekenhuis, of tien euro bij de huisarts.
Een otorinolaryngoloog of Neus-Keel-Oorarts (NKO) is een arts die problemen met de oren, neus en keel en bepaalde delen van het hoofd en de nek diagnosticeert en behandelt.
Er is geen eenduidige oorzaak voor heesheid te vinden. Zo kan het bijvoorbeeld veroorzaakt worden door: Een verkoudheid. Corona.
Een poliep is een gladde, bolvormige, meestal rode zwelling op de stemband. Meestal zit een poliep op één van de twee stembanden. Poliepen zijn de meest voorkomende stemband beschadiging, en komen het meest voor bij mannen tussen 30 en 50 jaar. Poliepen zijn over het algemeen goedaardig.
Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd of de bovenste luchtpijp. Het strottenhoofd en de stembanden zijn opgezet en doen zeer. De stem raakt hees en vervormd en stemverheffing is moeilijk.