Vinyl vloeren worden - in tegenstelling tot PVC vloeren en laminaat - gezien als een ''zachte vloer''. Vinyl vloeren zijn namelijk soepel en vererend. Vinyl en PVC wordt beide gemaakt van Polyvinylchloride (PVC), maar bij vinyl vloeren is de basislaag zacht en verend. Deze vloer voelt daardoor een stuk zachter aan.
Onder zachte vloerbedekking verstaan we: - Tapijt en een geluidsisolerende ondervloer - Tapijttegels en een geluidsisolerende ondervloer - Vinyl met een schuimrug (3-4 mm) - Novilon met een geluidsisolerende ondervloer. Zachte vloerbedekking voorkomt geluidsoverlast voor aangrenzend wonende buren.
PVC, linoleum, laminaat en parkett zijn allen vloeren die je onder de noemer “harde vloeren” kunt plaatsen. Deze vloeren hebben als gemeenschappelijke eigenschap dat ze eenvoudig zijn te reinigen en vaak geschikt zijn voor zwaar en intensief gebruik.
Onder harde vloerafwerking verstaan wij de volgende vloeren: laminaat. parket. plankenvloer.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
De naam zegt het al: een vinyl-vloer staat bekend om de geluiddempende eigenschappen van vinyl. Met een vinyl-vloer heb je dus weinig geluidsoverlast. Bovendien is het ook een van de meest makkelijke vloeren die er zijn, zowel qua onderhoud als het leggen.
Omdat PVC vloeren direct aan de grond bevestigd worden, maken ze al een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Toch wordt het aangeraden om een ondervloer te leggen met minimaal 10 decibel geluidsreductie.
Ze hebben beide een veerkrachtig oppervlak, maar los daarvan hebben de twee vloerbedekkingen weinig met elkaar gemeen. Linoleum is een 100 procent natuurlijk product dat bestaat uit lijnolie, pijnhars, jute en houtmeel (en dus recycleerbaar), terwijl vinyl synthetisch is (het bestaat voor het grootste deel uit pvc).
Overlast in de VvE komt in de praktijk helaas vaak voor. De reden voor die overlast is vaak een houten of stenen vloer van een (boven)buurman. In de meeste VvE-modelreglementen staat daarom een verbod op harde vloeren. Tenminste een verbod op het aanbrengen daarvan.
Misschien zag je het al aan komen: tapijt staat met stip bovenaan in de lijst van stille / geluiddempende vloeren. Dit type vloer is perfect voor appartementen en bovenverdiepingen en is door zijn eigenschappen de beste keuze in de categorie stille vloeren.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
Laminaat is het minst resistent tegen deuken en krassen en heeft een kortere levensduur dan PVC vloeren; mits u kiest voor een laminaat vloer van de allerhoogste kwaliteit, deze vloer heeft de voorkeur voor relatief licht gebruik.
PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes. Badkamer - Dit is een vochtige ruimte. Omdat hout niet goed tegen vocht kan, wordt parket of een houten vloer in de badkamer afgeraden. Een stenen vloer is hier de meest voor de hand liggende keuze, al kan een PVC-vloer ook.
PVC vloeren gaan dus heel lang mee, maar er zijn vloeren die nog duurzamer zijn. Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Een hittebestendige Ucrete vloer is meer dan hittebestendig alleen. Het gaat hier namelijk om de sterkste vloeren van de wereld.
In veel gevallen is een geluiddempende ondervloer verplicht voor woningen met onderburen. Het staat bijvoorbeeld in het reglement van het appartementencomplex óf het is binnen een VvE afgesproken. Vaak gaat het om een ondervloer 10dB en in sommige gevallen is een TÜV gecertificeerde ondervloer 10dB vereist.
Wettelijke geluidsnormen appartement
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
Vinyl vloeren gaan lang mee. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar. Daarmee is het een duurzame vloer waarvan u lang kunt genieten. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 2,0 mm tot 3,0 mm en een slijtlaag van 0,20 en 0,70 millimeter.
Vinyl leggen zonder of met ondervloer? Het is niet aan te raden om een vinyl vloer zonder ondervloer te leggen, mits de basisvloer geen oneffenheden bevat en volledig glad is en geen stof of vuil bevat.
PVC en vinyl, de verschillen
Bij de vinyl vloer zijn deze 2 lagen net iets zachter waardoor ze flexibeler zijn. PVC heeft een stevigere laag waardoor de vloer sterker is; Qua onderhoud is er ook een verschil tussen de twee vloeren, een vinyl vloer is gevoeliger voor beschadigingen dan een PVC vloer.
Vinyl: Is in principe geen probleem, de meest vinylsoorten dempen minstens 10 Db.
Een PVC vloer maakt een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Waarom? PVC vloeren worden direct aan de ondervloer of grond bevestigd: laminaatvloeren worden vaak zwevend gelegd en maken daardoor meer geluid.
Een vloer in een huurwoning moet eerst en vooral sterk zijn. Zo ben je zeker dat hij opgewassen is tegen verhuisdagen en instuiffeestjes. Zorg dus voor een vloer die krasbestendig is, lang zal meegaan en bovendien makkelijk te onderhouden is. Een duurzame vloer dus, die niet te duur is.
Een sterke, egaliserende ondervloer werkt het beste bij vinyl. Stevige en vlakke platen vangen (kleine) oneffenheden op en zorgen dat je vinylvloer strak gelegd kan worden, zonder zichtbare golvingen in het vinyl.