Azijn is sterk zuur, waardoor het bacteriën kan doden en ook geuren kan verwijderen. Om geuren van uw bank of stoel te verwijderen, gebruikt u gewoon een schone doek om het oppervlak van het leer met azijn af te vegen. Een verstuiver met azijn kan ook, om het leer te besproeien en vervolgens met een doekje af te nemen.
Azijn is niet schadelijk voor leer en ook de geur van azijn zal niet in je leer blijven hangen. Dit goedkope middel is dan ook zeer geschikt om vieze geurtjes uit leer te verwijderen. Je kunt het azijn op twee verschillende manieren gebruiken: onverdund op een doekje of verdund in een spuitfles.
Leer is een erg duurzaam materiaal, maar is een stuk moeilijker schoon te maken dan stoffen van natuurlijke of synthetische vezels. De nerf van het leer kan sterke geuren opnemen, zoals rook, etensgeuren, zweet, parfum, schimmel of de 'nieuwe leergeur' van het looien.
Zo kun je er baking soda instrooien. Laat het een nachtje in de tas staan en zuig of gooi het de dag erna weer uit. Baking soda neutraliseert namelijk geuren. Ook kun je het eens proberen met een bakje koffieprut.
De tas schoonmaken met witte azijn. Maak een mengsel klaar van gelijke delen witte azijn en gedistilleerd water. Breng het mengsel met een spons aan op de tas. Ga enkele minuten lang over de binnenkant van de tas en de beschimmelde plekken aan de buitenkant van de tas.
Leren tassen kunt u in eerste instantie reinigen met een droge doek. Is de tas daar te vies voor, dan kunt u proberen de viezigheid met een droge borstel te verwijderen. Lost dit het probleem nog niet op, neem de tas dan vervolgens af met een licht vochtig doekje. Eventueel met een speciale lederreiniger.
We raden u dan af om deze tas zomaar in de wasmachine te gooien. Leer kan namelijk niet goed tegen een wasbeurt in een wasmachine en kan er dan minder mooi uit komen te zien. Beter is het om uw leren tas te laten wassen door een professionele stomerij.
Meng een gelijke hoeveelheid gedestilleerd witte huishoudazijn met een gelijke hoeveelheid water en besproei de jas of wrijf ze hiermee in. De eigen geur van en het zuur in de azijn neutraliseren samen de ongewenste geurtjes. Hang de jas hierna in een goed geventileerde kamer of eventjes buiten voor 10 minuten.
Meng schoonmaakazijn met water en giet het in een plantenspuit. Spuit het geleidelijk over de bank en laat het intrekken. Dit werkt echt! Ook is het mogelijk om schaaltjes met schoonmaakazijn onder de bank te zetten.
Bijvoorbeeld bij leren jassen zien we vaak dat vooral de kraag en de boorden vuil worden. Door uw jas bij stomerij SuperNette in te leveren word uw jas gereinigd door een specialist. Na het reinigen krijgt uw jas weer een olie behandeling zodat het leer weer soepel wordt en de jas weer op kleur word gebracht.
Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.
Dit komt meestal door vochtigheid van kleding die nog niet helemaal droog is, muffe schoenen, een te volle kast of neergegooide vieze was op de bodem van je kast. Bovendien zijn de meeste kasten doorgaans geheel afgesloten. Hierdoor kan een kast niet goed luchten en ontstaan er vieze geurtjes en schimmel.
Doe een beetje pure azijn in een plantenspuit en spray dit vervolgens over je kledingstuk heen. Vergeet vooral ook de binnenkant van het kledingstuk niet. Laat de azijn even trekken en drogen. Vervolgens stop je je kledingstuk in de wasmachine zoals je normaal zou doen, en ta-da!
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Om je leren tas soepel te houden, kun je je tas zo'n twee tot drie keer per jaar insmeren met wat lederwas of ledervet. Dit helpt ook om de kleur mooi te houden.
Schoenen of tassen laten stoomreinigen
Je kunt je schoenen of tas ook bij ons laten stomen. Het stoomreinigen van schoenen of tassen zorgt voor een hygiënische en grondige manier van reinigen van suède, nubuck. Ook sneakers kunnen goed gereinigd worden op deze manier.
Gebruik alleen een mild wasmiddel om het leer mee te wassen in de wasmachine. Dat kan je normale wasmiddel zijn, maar je kunt ook een beetje babyshampoo gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende wasmiddelen te koop, speciaal geschikt om leer mee te wassen.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Als leren tassen specialist van Groningen zullen wij niet beweren dat leer een leven lang mee gaat. Dat leer met de jaren mooier wordt, wél. Je leren tas goed onderhouden is daarvoor wel heel belangrijk. Afhankelijk van jouw tasverzorging zal de tas nog jaren mee gaan.
Bescherm tegen vuil en water
Hoewel een lederen handtas wel tegen een spatje regen kan, is stortregen een ander verhaal. Een tas in gladleer bescherm je daarom best om de paar maanden met een vocht- en vuilafstotende spray. Een suèdelederen tas mag je zelfs vaker inspuiten.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.