Met betrekking tot vernietigbaarheid is dit dan wel met terugwerkende kracht. Hetgeen wat al is verricht door een van de partij geldt als onverschuldigd betaald en kan teruggevorderd worden. Het is ook mogelijk om de overeenkomst voor een gedeelte (partieel) nietig te verklaren of te vernietigen.
Een vernietigbare rechtshandeling is geldig totdat hij wordt vernietigd. Na vernietiging wordt hij geacht nooit te hebben bestaan. Dat is de terugwerkende kracht van de vernietiging, die in art. 3:53 lid 1 BW is geregeld.
Vernietigbaar betekent dat een rechtshandeling ongedaan kan worden gemaakt. Dat betekent dat de handeling na vernietiging achteraf nooit heeft bestaan. Een rechtshandeling is in het algemeen vernietigbaar als deze heel nadelig is voor (een van de) betrokken personen.
Vernietigbaarheid vs. nietigheid
Een nietig besluit heeft daardoor geen rechtsgevolgen. Aan de andere kant roept een vernietigbare rechtshandeling wel rechtsgevolgen in het leven. Pas als een vernietigbaar besluit in rechte wordt vernietigd, wordt dit geacht nooit te hebben bestaan.
Een overeenkomst die vernietigbaar is – Conclusie
Dat houdt in dat de partij die handelingsonbekwaam is of waarbij een wilsgebrek aanwezig was, de overeenkomst kan vernietigen. Een vernietigde overeenkomst heeft juridisch gezien nooit bestaan en eventueel geleverde prestaties moeten ongedaan worden gemaakt.
Niet alleen heeft vernietiging terugwerkende kracht (dus alsof er geen overeenkomst was), waar ontbinding dat niet heeft, en ontstaat er bij ontbinding een of meerdere ongedaanmakingsverplichtingen, maar de gevolgen van de keuze voor óf ontbinding, óf vernietiging, kunnen bijvoorbeeld in een situatie van een ...
Bedreiging, bedrog en misbruik van omstandigheden = vernietigbaarheid (artikel 3:44 Burgerlijk Wetboek). Komt een overeenkomst door bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden tot stand dan is deze vernietigbaar. Men dient dan een beroep hierop te doen.
In artikel 3:49 BW staat dat een rechtshandeling kan worden vernietigd door een rechterlijke uitspraak of door een buitengerechtelijke verklaring. Iemand kan zelf een verklaring sturen dat hij de rechtshandeling wil vernietigen, maar iemand kan ook naar de rechter om de rechtshandeling te laten vernietigen.
De vernietiging van een rechtshandeling heeft in begin- sel terugwerkende kracht (art. 3:53 BW). Dit betekent dat de rechtshandeling – en daarmee ook een eventuele geldleningsovereenkomst – wordt geacht nimmer te hebben bestaan.
Als de rechtshandeling eenmaal vernietigd is, wordt deze beschouwd nooit te hebben bestaan en kan zij dus vergeleken worden met een bij voorbaat nietige rechtshandeling. Zie artikel 3:53 Burgerlijk Wetboek: 1. De vernietiging werkt terug tot het tijdstip waarop de rechtshandeling is verricht.
Een wilsgebrek is het gebrekkig tot stand komen van de wil tot het sluiten van een overeenkomst, waardoor een overeenkomst vernietigbaar kan zijn. Hiervan is sprake bij bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
rechtswetenschap: in of buiten rechte stellen dat een rechtshandeling ongeldig is. ...
Wanneer u een overeenkomst wilt vernietigen, moet u eerst een beroep doen op de vernietiging van de overeenkomst. Dit kan schriftelijk, bijvoorbeeld door het sturen van een brief. Een andere optie is om de rechter te verzoeken om de overeenkomst te vernietigen.
De wetgever beschermt minderjarigen, ondercuratelegestelden en mensen die te maken hebben met bedrog, dwaling, bedreiging of misbruik doordat zij de vernietigbaarheid kunnen inroepen. Deze mensen zijn onder omstandigheden niet gehouden een bepaalde rechtshandeling, bijvoorbeeld het kopen van een vaas, na te komen.
Een overeenkomst is nietig in een aantal in de wet omschreven gevallen. Allereerst is een overeenkomst nietig wanneer de inhoud of de strekking in strijd is met de goede zeden of de openbare orde. In feite is sprake van strijd met de geldende normen en waarden.
Bekrachtiging heeft geen terugwerkende kracht, wat overeenstemt met het karakter van 'nieuwe rechtshandeling'.
Vernietiging kan dus een verbintenisscheppende eenzijdige rechtshandeling zijn. Een vernietigingsverklaring kan ook goederenrechtelijk gevolg hebben. Vernietiging van een overeenkomst die als titel heeft gediend voor overdracht, heeft tot gevolg dat de vervreemder wordt geacht altijd eigenaar te zijn gebleven.
De Actio Pauliana is de wettelijke mogelijkheid van een schuldeiser om een benadelende. » Meer over rechtshandeling rechtshandeling te vernietigen. uitgangspunt is dat iedere schuldeiser met een voldoende belang deze actie toekomt.
Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, terwijl geldt dat als partijen wel een goede voorstelling van zaken hadden gehad, zij nimmer een overeenkomst zouden hebben gesloten.
Wanneer iemand 18 jaar of ouder is, is hij meerderjarig. Volgens de wet is hij dan ook handelingsbekwaam. Dat betekent dat hij zelfstandig rechtshandelingen mag verrichten en daar ook verantwoordelijk voor is. Hij mag dingen kopen, een contract afsluiten, geld lenen, trouwen, scheiden, etc.
Een meerzijdige rechtshandeling is een rechtshandeling die door minstens twee personen wordt verricht, bijvoorbeeld een huwelijk of een koopovereenkomst.
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Werkgever en werknemer kunnen een arbeidsovereenkomst op elk ogenblik eenzijdig verbreken. Een werknemer die ontslagen wordt, heeft het recht om van zijn werkgever de concrete redenen die tot zijn ontslag hebben geleid, te kennen. Bij de eenzijdige verbreking moeten wel bepaalde regels moeten worden nageleefd.
Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn. Het ontbinden van een overeenkomst heeft gevolgen voor het verleden: alle afspraken worden ongedaan gemaakt. Hierover kunnen in het contract andere afspraken gemaakt zijn.