Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Vuren is dus zachter, maar dat maakt het hout ook flexibeler en makkelijker te bewerken. Eenmaal geïmpregneerd verlengt de levensduur aanzienlijk: dan gaat vuren ongeveer net zo lang mee als Douglas.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar). Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam. Geïmpregneerd hout is dus qua duurzaamheidsklasse beter dan douglas hout.
Onbehandeld Douglas hout gaat zo'n tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. Zo blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er na behandeling een stuk mooier en netter uitzien!
Omdat grenen vaak meer spinthout bevat dan douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen. Er is dus zeker een verschil tussen de duurzaamheid van douglas hout en grenen hout.
Vurenhout is laag duurzaam (duurzaamheidklasse 4) en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Het hout laat zich moeilijk impregneren. Zo dringt vocht heel moeilijk door in de houtstructuur, wat de kans op aantasting door zwammen verlaagt.
Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar. Met de juiste behandeling kunt u deze levensduur verlengen tot (ongeveer) vijftien jaar.
Vurenhout is iets duurzamer dan grenenhout, zowel onbehandeld als geïmpregneerd, en is daardoor relatief prijziger. Vaak (en vooral bij buitenwerken) is het onderscheid tussen grenen- en vurenhout op het oog niet gemakkelijk te zien, vooral na een aantal jaren wordt het onderscheid moeilijker te maken.
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Omdat douglas hout een duurzaam product is en al redelijk lang mee gaat, hoef je het douglas hout niet perse te behandelen. Maar aangezien het hout vaak buiten wordt gebruikt raden wij het wel aan. Je verlengt de levensduur na behandeling met zo'n 5 jaar.
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Lariks/Douglas hout is geschikt voor zowel projecten buitenshuis/tuinprojecten als voor binnenshuis. Lariks/Douglas hout is namelijk een duurzame hout soort, die sterk en watervast is. Door de watervastheid is Lariks/Douglas hout buiten onbehandeld te gebruiken.
Douglashout kan behandeld worden met een dekkende verf, een semi-dekkende of transparante beits maar de beste manier is HK Lazuur. HK Lazuur van Remmers is een buitenbeits product welke veel door professionals wordt toegepast.
Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Welk hout gebruikt u? Voor een overkapping gebruikt u stevig, duurzaam tuinhout dat lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Lariks Douglas hout gaat bijvoorbeeld met een duurzaamheidsklasse 3-4, makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het betaalbaar hout met een warme uitstraling.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Je beschermt het hout tegen zwellen, krimpen, kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht. Je beschermt het hout tegen uv-licht, vocht, schimmels en houtrot. Je kunt de oranje kleur van Douglas hout behouden en de natuurlijke vergrijzing van Douglas tegengaan.