Normaal gebruik van kruiden en specerijen is niet schadelijk voor de gezondheid. Normaal gebruik betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen. Gebruik liever niet langere tijd achter elkaar elke dag veel van dezelfde kruiden zoals kaneel.
Kruiden zijn niet bewerkt, bevatten geen calorieën, maar geven je eten en drinken net zoveel smaak als suiker of sausjes. Bovendien leveren ze ook nog eens gezond makende antioxidanten, die enorm nuttig zijn voor je lichaam. Kruiden maken je wakker in de ochtend en stimuleren de spijsvertering in de avond.
Er zijn veel kruiden en specerijen die een uitstekende bron van voedingsstoffen zijn. Veel kruiden en specerijen bevatten vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Bijvoorbeeld, oregano bevat vitamine C en K en is een goede bron van mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium en calcium.
Doordat ze minder oliën en water bevatten, heb je er qua volume ook minder van nodig. Als vuistregel kun je hanteren: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Voor je gezondheid maakt het nauwelijks verschil of je gedroogde of verse kruiden gebruikt.
Hartstikke gezond: het levert volop vitamine a, b en c en diverse mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer… Daarnaast werkt bieslook bacterieremmend, reguleert het een hoge bloeddruk en voorkomt het het vasthouden van een teveel aan vocht. Bieslook versterkt de spijsvertering en de bloedsomloop.
Er zitten 360 kilocalorieën in 100 gram gedroogde kruiden en specerijen.
Normaal gebruik van kruiden en specerijen is niet schadelijk voor de gezondheid. Normaal gebruik betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen. Gebruik liever niet langere tijd achter elkaar elke dag veel van dezelfde kruiden zoals kaneel.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Vooral fenegriekzaden, gember, basilicum, knoflook, weegbreezaden en lange peper hebben bloedsuikerverlagende eigenschappen. Een Ayurvedische vastenkuur doet u het beste onder therapeutisch toezicht. Met de Indiase heetwaterkuur drinkt u elke dag elke 15 tot 30 minuten heet water.
Kaneel is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Het bevat ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het draagt dus net als groenten en fruit bij aan de toevoer van allerlei gezonde voedingsstoffen.
Ingrediënten: berkenblad, duizendblad, brandnetelblad, guldenroede, heermoes, jeneverbessen.
Gedroogd peterselieblad kent diverse voordelen voor je gezondheid.Zo is het een bron van provitamine A en vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant en heeft een goede invloed op je immuunsysteem. Ook is het kruid rijk aan vitamine K, die bijdraagt aan de sterkte en gezondheid van je botten.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig. Munt woekert en palmt heel je (kruiden)tuin in: zet ze daarom altijd apart, liefst in een pot.
Bloeddrukverhogend. Sommige kruidentheeën als zoethout en sterrenmix kunnen de bloeddruk verhogen.
Ananas werkt bloedzuiverend en ontstekingsremmend. Hierin speelt de vochtafdrijving een grote rol. Ananas is een lekkere vrucht, maar je moet om van zijn eigenschappen die waterrijk zijn gebruik te maken absoluut geen blikananas eten. Verse ananas is veel lekkerder.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Excessief gebruik van de werkzame stof myristicine kan gevaarlijk zijn. Bij volwassenen kan inname van ca. 10 gram of meer van de geraspte noten leiden tot duidelijke klinische symptomen (buikpijn, braken, duizeligheid, agitatie of lethargie, psychosen en cardiovasculaire symptomen als hypertensie en tachycardie).
Denk aan laurier, tijm of rozemarijn; door die stevigheid ideaal om mee te sudderen in gerechten, maar de steel en het blad is niet mals genoeg om rauw te eten. Zachte kruiden zijn een stuk kwetsbaarder. Basilicum, peterselie of munt bijvoorbeeld.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Er zijn verschillende ingrediënten die vaak worden gebruikt in afslankthee, zoals groene thee, gember, cayennepeper en kurkuma. Deze ingrediënten hebben bewezen voordelen voor gewichtsverlies en kunnen helpen bij het verminderen van de eetlust en het verhogen van de stofwisseling.