Normaal gesproken start het kersenseizoen rond half juni. UPDATE JUNI 2022: we verwachten dat komend seizoen midden juni van start gaat. Wil je weten wanneer de eerste kersen geplukt worden?
Een vroeg seizoen start meestal begin juni. Bij een normaal seizoen is dat rond half juni. En bij een laat kersenseizoen is dat pas eind juni. Normaal gesproken zijn kersen vanaf medio juni t/m augustus verkrijgbaar in Nederland, afhankelijk van de regio.
Kersen zijn vanaf medio juni tot en met augustus goed beschikbaar uit Nederland.
Het kersenseizoen duurt slechts 2 maanden (juli en augustus). Geniet er dus volop van.
–Kersenbomen, bijna alle kersenrassen zijn plukrijp in de maanden juni en juli, maar wanneer in deze maanden varieert nogal veel tussen de verschillende rassen. –Pruimenbomen, bijna alle pruimen zijn plukrijp in de maanden juli en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Voor de gemiddelde Betuwenaar is het algemene kennis: ''De kersen uit de Betuwe zijn het lekkerst''. Maar wanneer u niet uit de Betuwe komt, dan heeft u daar wellicht wat extra informatie voor nodig. Die gaan we daarom ook maar is leveren. De kersen uit de Betuwe groeien op dikke klei.
Kersenfruit is een voedzaam voedsel met een relatief laag caloriegehalte en aanzienlijke hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten voedingscomponenten, waaronder vezels, polyfenolen, carotenoïden, vitamine C en kalium. Bovendien zijn kersen ook een goede bron van tryptofaan, serotonine en melatonine.
WADENOIJEN - Er zijn minder kersen dit jaar en daarom is de prijs hoger. Nachtvorst in maart en april heeft ervoor gezorgd dat de oogst op zo'n 80 procent van normaal ligt. Tegelijkertijd is de vraag juist groter, zegt kersenteler Aart Blom.
Let op: Hoewel kersen erg gezond zijn, bevatten ze ook fructose (fruitsuiker). Dit kan het afvallen tegenwerken. Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag.
Dan gaan we terug naar de basis: eet minimaal 2 porties fruit per dag. Bij afvallen is het belangrijk om niet te overdrijven met fruit, dus we gaan uit van 2 stuks fruit per dag. Dit is ongeveer 200 gram fruit. Voor kersen betekent dat: 100 gram kersen is ongeveer 10 kersen.
Laxerende werking
Misschien wel iets té, als je te veel kersen eet. Dan kan het namelijk zijn dat je vaker naar het toilet moet. Dit komt door het stofje sorbitol dat van nature in kersen zit en een laxerende werking kan hebben. Geniet dus met mate van kersen: met een schaaltje zit je sowieso goed.
Het kan officieel gezien nog altijd vriezen tot 15 mei, de ijsheiligen. Normaal gesproken start het kersenseizoen rond half juni. UPDATE JUNI 2022: we verwachten dat komend seizoen midden juni van start gaat.
Iedere dag dat je de kersen niet koel bewaart, ontstaat er kwaliteitsverlies. Met warm weer gaan de kersen nog sneller achteruit. Het beste is dus om de kersen altijd in de koelkast te bewaren.
KORDIA. Kordia, Dit is een echte topper. Dit van oorsprong Tsjechische ras is in Nederland uitgegroeid tot het hoofdras in de kersenteelt. Zeer lekkere, stevige, grote kersen.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
En je eet ook niet alle delen van de vrucht. Een stuk fruit van 125 g - zonder schil, klokhuis of pit gerekend - komt ongeveer overeen met: 1 middelgrote appel; 1 middelgrote peer; 2 pruimen; 8 aardbeien; 6 eetlepels bosbessen; 20 braambessen; 20 kersen of twee handjes kersen; 25 frambozen.
Hoog suikergehalte: Kersen
Een kop hele kersen (dus met pit) bevat zo'n 18 gram suiker. Geen wonder dat een zak kersen net zo lekker is als een zak snoep. Gelukkig zijn ze wel bevorderend voor je nachtrust.Al raden we af de pit te eten: die behoort tot deze 7 'onschuldige' producten die dodelijk kunnen zijn.
Goed voor de stoelgang
Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking. Pas wel op dat je niet te veel kersen eet, want dan kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet dan normaal.
Kersensap blijkt pas echt een positieve invloed op je nachtrust te hebben. Het verbetert de kwaliteit en de duur van je slaap. Volgens onderzoekers van de Northurmbria University verhoogt sap van de Montmorency-kers, een zurige kers, de hoeveelheid melatonine in het lichaam.
De kers op de taart
Vier verschillende onderzoeksuniversiteiten bundelden de krachten en ontdekten dat kersen de kwaliteit en duur van de slaap verbeteren. De Montmorency kers (de kers die groeit in Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten) maakt het hormoon melatonine aan: het hormoon dat je slaap-waakcyclus regelt.
Er zitten 114 kilocalorieën in 1 schaaltje (200 gram) kersen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kersen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Op een koele plek (12-15°C) blijven kersen 3-4 dagen goed, in de koelkast tot 2 dagen. Zorg dat de kersen niet vochtig worden. Je kunt ze eventueel op een keukenpapiertje leggen om vocht op te nemen. In de diepvries kun je kersen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C bewaren.
Dit doe je als volgt: verwijder de steel van de kers en plaats de kers op de hals van een lege fles, met de pit naar beneden.Gebruik vervolgens een dunne stok, zoals een satéprikker, om de pit uit de kers te duwen. De pit valt rechtstreeks in de fles en je hebt een perfect ontpitte kers.