Niet alle smaakjes blijken even giftig. Vooral kaneel, vanille en botersmaak zijn te mijden, klinkt het in het onderzoek. Verschillende smaakjes mengen is al helemaal uit den boze: "Onze research toonde aan dat het mixen van e-liquids veruit het giftigste is voor de witte bloedcellen."
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Een nieuwe studie waarschuwt dat het regelmatig roken (dampen) van een elektrische sigaret al na een paar maanden de mondgezondheid zodanig aantast dat er groot risico ontstaat op mondaandoeningen en mogelijk zelfs kanker.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Verbod op e-sigaretten met een smaakje
Er komt een einde aan e-sigaretten met smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. Het verbod moet de e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. De tabakssmaak zal wel toegestaan blijven. Het verbod volgt op conclusies van Trimbos over e-sigaretten.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Vapen houdt ook het gebruik van giftige metalen in. Langdurige blootstelling aan hen kan schadelijk zijn. Een nikkelallergie kan bijvoorbeeld lijken op een acne-uitbraak met alle bultjes en roodheid op de huid.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
Plus: het roken van e-sigaretten, het zogenaamde “vapen”, mag ook niet. Dat is echt des duivels, zelfs een dubbele zonde. Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.
Het is namelijk wel zo dat een vape zonder nicotine een stuk minder schadelijk is, dan een vape mét nicotine. Nicotine blijft namelijk een giftige stof dat via je bloed onder andere in je hersenen terecht kan komen. We mogen daarom concluderen dat een vape zonder nicotine minder schadelijk is dan een vape mét nicotine.
Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”. De bloeddrukstijging komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken.
Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen. Volgens een onderzoek van het RIVM is de damp van de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Het begint natuurlijk met de eerste aanschaf van uw e-sigaret, waarbij de prijs van een basis e-sigaret gemiddeld rond de 30 euro ligt. Vaak is een compleet starterspakket het goedkoopst, en zo'n starterspakket bevat vaak een complete elektrische sigaret of e-smoker plus toebehoren behalve de e-liquid.
Nee, je mag een wegwerp e-sigaret niet zomaar weggooien. Er zit namelijk een batterij in verwerkt en deze moet dan ook als zodanig worden afgevoerd. Vaak zit er in een lokale supermarkt of bouwmarkt een punt waar je deze batterijen kan inleveren.
Hoeveel vapers zijn er in ons land? Volgens de Gezondheidsenquête 2018 heeft 15,5% van de bevolking van 15 jaar en ouder al eens een e-sigaret of vergelijkbaar apparaat geprobeerd. 4,1% gebruikte de e-sigaret op het moment van het interview: 2,7% occasioneel en 1,4% dagelijks.