Blijf kalm.
Probeer tijdens het omgaan met de neerbuigende persoon je geduld niet te verliezen, omdat je anders de situatie alleen maar erger maakt. Voor je op de ander reageert pauzeer je even en haal je diep adem. Zeg iets tegen jezelf als: Ik ga aangeven wat het probleem is, maar ik blijf kalm en beleefd.
Negatieve opmerkingen kunnen komen van mensen die je niet kent, maar ook van mensen die je overduidelijk wel kent. Onder negatieve opmerkingen versta ik echt beledigingen en dingen waar je mensen mee kunt kwetsen. Het lijkt alleen soms of die mensen het echt niet door hebben.
In plaats van je te blijven focussen op de huidige gebeurtenis en je daarmee slachtoffer van de situatie te voelen, kun je ook de verantwoordelijkheid nemen om de wond te onderzoeken. Vraag jezelf af wat in deze situatie jou getriggerd heeft om je zo te voelen.
Reageer zo snel mogelijk
Als je niet meteen toont dat dit soort gedrag en opmerkingen je storen, loop je het risico dat je collega's denken dat je er niets op tegen hebt en zullen ze het opnieuw doen wanneer het hen goeddunkt. Maak hen onmiddellijk duidelijk dat je er niet mee opgezet bent.
Heel wat kwetsende opmerkingen komen voort uit onwetendheid, angst voor het onbekende of uit gevoelens van onmacht of frustratie. Soms doen mensen andere mensen pijn omdat ze zelf pijn ervaren. En soms willen mensen je doelbewust pijn doen en kleineren. Lees hieronder twee manieren om te reageren.
Je kunt ook reageren zonder grapjes te maken. Bijvoorbeeld door te reageren vanuit kalmte en liefde. Het is vooral belangrijk dat je oefent om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Dat je inziet dat mensen anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren.
Overkritisch: altijd kritiek en commentaar hebben.
Er zijn bepaalde factoren die bepalen of kritiek ons in meer of mindere mate raakt. De kritiek die je krijgt versterkt en bevestigt je eigen twijfel of het negatieve beeld wat je over jezelf of je eigen kunnen hebt. Je hebt je best gedaan, je intentie is goed en dan krijg je negatieve feedback.
Van ongewenste intimiteiten is sprake wanneer gedragingen door de 'ontvanger' als vervelend, hinderlijk, vernederend of bedreigend worden ervaren. Het kan iedereen overal overkomen. Onderzoek wijst uit dat vrouwen en meisjes vaker ervaring hebben met ongewenste intimiteiten.
Met seksisme bedoelen we discriminatie (een andere behandeling krijgen) op grond van geslacht. Veel mensen denken dat dit alleen bij vrouwen gebeurt, maar ook mannen kunnen op de werkvloer slachtoffer worden van seksisme. Een vervelende en schadelijke situatie.
Je voelt je vaak diep onzeker. Je bent ervan overtuigd dat je onaantrekkelijk bent en minderwaardig aan andere mensen. Je houdt je mening vaak voor je en je past je aan je omgeving aan. Hierdoor leert niemand jou echt kennen.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Mannen kunnen zelden goed omgaan met afwijzing, noch van een geliefde, noch van iets wat we ambiëren. Mannen worden ten diepste gekwetst door vernedering. Mannen schamen zich om mislukking, om gebrek aan kracht, om verdriet.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.