Is van jou of jouw?

Om na te gaan of u jou of jouw moet schrijven, kunt u het voornaamwoord ook vervangen door een aanwijzend voornaamwoord en de bepaling van jou. Is dat mogelijk, dan duidt dat op een bezitsrelatie, en moet u jouw gebruiken. Bijvoorbeeld: Ik heb die zus van jou gezien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het jou of jouw vader?

Het woord jou gebruik je dus om te verwijzen naar een persoon. Bijvoorbeeld: 'Ik heb jou gisteren opgehaald' of 'Mijn moeder zag jou door de stad lopen'. Het woord 'jouw' wordt dus gebruikt om bezit aan te duiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Is het jou of jouw mail?

Helaas een taalfout in opkomst: jou huis, jou e-mail, jou baan. Ja, het klopt dat bezittelijke voornaamwoorden zo kunnen klinken als je ze snel (of slordig) uitspreekt. Maar nee, het woord 'jou' gebruik je nooit wanneer het om een bezit gaat. Dan hoort er een w achter jou: jouw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zakelijk-schrijfadvies.nl

Is het trots op jou of jouw?

Je gebruikt het woordje jouw bij een bezit. Als je wilt uitdrukken dat iets van jou is, gebruik je dus 'jouw'. Het wordt ook wel een “bezittelijk voornaamwoord” genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op spellingenzo.nl

Is het jou of jouw verjaardag?

Als je het als bezittelijk voornaamwoord gebruikt, is het jouw. Het is dan vergelijkbaar met mijn en zijn. Het is jouw boek. Gisteren vierden we jouw verjaardag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalhelden.org

21. letterlol: jou of jouw

34 gerelateerde vragen gevonden

Is het jou of jouw bericht?

Als bezittelijk voornaamwoord van de tweede persoon enkelvoud kan zowel de volle vorm jouw als de gereduceerde vorm je gebruikt worden. Jouw is nadrukkelijker dan je. Als er geen speciale nadruk nodig is, wordt in de praktijk vaker voor je dan voor jouw gekozen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het bij jou thuis of bij jouw thuis?

De correcte vorm is bij jou thuis.

Thuis is in deze constructie een bijwoord van plaats dat bij jou nader bepaalt: 'niet bij jou op het werk of bij jou op school, maar bij jou thuis'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe schrijf je jouw moeder?

Jouw duidt altijd bezit aan, bijvoorbeeld: Ik heb het jouw moeder als eerste gevraagd. (de moeder van jou)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is dit jouw jas of iemand anders jas?

'Is dit jouw jas of iemand anders jas? ' Is dit goed gespeld? ! Nee, er ontbreekt een apostrof: iemand anders' jas is juist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dbnl.org

Wat is jou of jouw naam?

De correcte spelling is jouw naam. De spelling jou naam* is niet correct. In de combinatie jouw naam kunt u jouw vervangen door een ander bezittelijk voornaamwoord, bijvoorbeeld mijn, zijn of uw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het jij of jouw?

In sommige gevallen is zowel jij als jou mogelijk na dan, als of zoals, maar dan is er een betekenisverschil. Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het u of uw huis?

Je schrijft een 'w' als je 'u' combineert met een substantief. Het substantief staat direct achter 'uw'. Je schrijft dus een 'w' als je 'u' possessief gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zininnederlands.be

Is het jou of je?

Als je geen onderwerpsvorm is, kunnen we meestal zowel je als jou gebruiken. Het is aan te bevelen om in dat geval zo veel mogelijk de gereduceerde vorm je te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm jou maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk. De collega's hebben je (jou) uitgenodigd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het jij of je?

Jij is goed als er nadruk op ligt: 'Niet ik, maar jij zou het doen! ' Je is het minder nadrukkelijke alternatief: 'Het lukt wel, maar je mag altijd helpen. ' Je kan ook 'men', 'jou' of 'jouw' betekenen. Je en jij kunnen als onderwerpsvorm meestal door elkaar heen gebruikt worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het hun of zij?

De regel voor het gebruik van hun of zij is als volgt: Je gebruikt zij als het in de zin de persoonsvorm is. Je gebruikt hun als het in de zin het meewerkend voorwerp is. Zij gaan morgen met het hele team naar een restaurant.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maken.wikiwijs.nl

Heb ik me of mij?

Als niet-onderwerpsvorm kunnen we zowel me als mij gebruiken. Het is aan te bevelen om zo veel mogelijk de gereduceerde vorm me te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm mij maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk. De collega's hebben me (mij) uitgenodigd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het Jans of Jan's?

Jan z'n boek, Jan zijn boek, Jans boek en het boek van Jan zijn alle vier correct. De omschrijving het boek van Jan heeft een neutraal karakter en komt zowel in gesproken als geschreven taal vaak voor. Jan z'n boek en Jan zijn boek zijn de gebruikelijke vormen in gesproken taal en in informele geschreven taal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het Sofie's of Sofies?

Als het grondwoord in de uitspraak op een sisklank eindigt, wordt een apostrof geschreven. Sommige namen hebben een apostrof of s volgens de uitspraak. Als het grondwoord eindigt op een s die niet hoorbaar is, gebruiken we een apostrof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrttaal.net

Is het je wilt of je wil?

Je wilt en je wil zijn allebei correct.

In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is die hond van jou?

Jouw – mét een W – schrijven we alleen zo als het woord zelf meteen ook het bezit aangeeft. Andere bezittelijke voornaamwoorden zijn: mijn, uw, zijn, haar, ons/onze, jullie en hun. Ook bij het woord jou – zonder de W – kan er sprake zijn van bezit: De hond van jou is daar een goed voorbeeld van.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plusonline.nl

Is het jouw of jou ezelsbruggetje?

Dat kan je toch wel onthouden? Zo niet, dan heb ik voor jou (persoon, dus zonder w) nog een ezelsbruggetje om overheen te fietsen: Bij twijfel vervang je het woordje jou(w) in jouw hoofd door 'mij' of 'mijn': 'Jou' of 'jouw' fiets is misschien moeilijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Wat is jouw nummer?

Ga naar de belfunctie van je telefoon. De USSD-code wordt uitgevoerd en er verschijnt een code in je beeldscherm. ​​​​​(USSD staat voor: Unstructured Supplementary Service Data). De laatste 10 cijfers van deze code vormen je eigen nummer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bellen.com

Wat is voor jou thuis zijn?

Het beste antwoord. Thuis is daar waar je helemaal jezelf kan zijn je geborgen voelt en waar je voor 100% gerespecteerd wordt voor wie je bent en wat je doet. Thuis is daar waar je je veilig voelt, thuis is de plek waar je om je heen kijkt en weet dat je thuis bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Kan je ook bezittelijk zijn?

Woorden als mijn, jouw, uw en zijn zijn bezittelijke voornaamwoorden: 'Dat is mijn fiets', 'Vergeet jouw/uw tas niet! ', 'Ik houd van de herfst en zijn kleuren. ' Bezittelijke voornaamwoorden geven aan dat er een bepaalde relatie is tussen een persoon, dier of instantie en een zelfstandig naamwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is jij een bezittelijk voornaamwoord?

Bezittelijke voornaamwoorden zijn woorden als mijn, jouw, zijn, haar, ons enzovoort. Ze drukken uit dat er een relatie van bezit of herkomst is tussen een persoon of zaak en een zelfstandig naamwoord: mijn auto, haar vader.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Populaire vragen