Varkensvet staat namelijk op nummer 8 van de top 100. Volgens de BBC is het een goede bron van vitamine B en mineralen en het vet is ook minder verzadigd dan bijvoorbeeld lams- of rundervet.
Een kotelet zonder vetrand heeft een vetgehalte van 1 tot 3 procent. Dat is ongeveer even veel als dat van een rundsteak. Het varkensvlees dat op ons bord terechtkomt, verdient dus beter dan zijn imago vet te zijn. Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees.
Reuzel kun je met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren, maar zeker ook invriezen. Wil je het dus vaker gebruiken, smelt dan veel in 1x en vries het in porties in. Uit een kilo varkensvet haalde ik ongeveer een liter vloeibare reuzel of lard.
Varkensvlees is rijk aan de vitamines B1 en B6 en bron van vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A. Varkensvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
Gezondheid / duurzaamheid
Een varken dat voer eet met relatief veel plantaardige olie levert varkensvet met meer onverzadigde vetten. Echter, varkensvet bevat gemiddeld relatief veel verzadigde vetten en is daarmee niet de gezondste optie.
Varkenslever is niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
De magerste en gezondste stukken vlees van het varken zijn varkenshaas, fricandeau en varkensfilet. In varkensvlees zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen, waaronder essentiële vetzuren en aminozuren; vitamines A, B1, B6, B12 & D; ijzer en zink.
Ze noemen mager en onbewerkt vlees het beste. Denk hierbij aan kip, kalkoenfilet, biefstuk en varkenshaas. Dit vlees zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Bewerkt vlees bevat minder van die goede eigenschapen en het is in verband gebracht met diabetes type 2, beroertes en kanker.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
Verzadigde vetten zoals kokosolie, ghee, smout, ossewit, spekvet, eendenvet, en roomboter zijn goede vetten en de beste keuze. Dit zijn stabiele en ontstekingswerende vetten, ze beschermen tegen oxidatie en hebben tevens nog andere belangrijke gezondheidsvoordelen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Kies ook voor magere vleessoorten zoals biefstuk, gebraad, filet, rund- of varkensvlees, rundgehakt, varkenshaas, ham, ongepaneerde schnitzel, mager wild (bv. haas, hert, ree en konijn) en mager gevogelte zonder vel (haantje, fazant, duif, kalkoen, patrijs, struisvogel, kipfilet en parelhoen).
Varkensvlees wordt vaak bestempeld als vet en calorierijk vlees. Dat is niet helemaal terecht. Sommige stukken van het varken zijn zeer mager vlees. Een stukje varkensvlees draagt eveneens bij tot de inname van belangrijke voedingsstoffen, waaronder vooral ook vitamine B1.
Mager, onbewerkt vlees is de beste keuze wanneer je wilt afvallen. Onbewerkt betekent dat het vlees een natuurlijk product is zonder toevoegingen. Een rookworst of hamburger zijn voorbeelden van bewerkt vlees.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
We hebben niet de gewoonte varkensvlees saignant of rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten, maar die dood je door het vlees goed te bakken. De meeste bacteriën bevinden zich aan de buitenkant van het vlees. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, kun je daarom rosé eten.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.
1) Rood vlees:
Veel sporters die spieren willen opbouwen, eten daarom veel rood vlees om het testosterongehalte van het lichaam op peil te houden. Als je spieren wilt opbouwen, kun je theoretisch gezien tot twee keer per dag rood vlees eten.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Het uitgebreide “Gebalanceerde Nutriënten Model” maakt duidelijk, dat 5 gram runderlever of 15 gram kippenlever de maximale hoeveelheid per dag mag zijn (voor een volwassen man van 75 kg), als je ook rekening houdt met vitamine A in andere levensmiddelen.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.