Hoe lang laten uithangen? De affiche moet je gedurende 30 dagen laten uithangen te rekenen vanaf de dag na aanplakking. Binnen die 30 dagen kan volgens artikel 54 van het omgevingsdecreet het betrokken publiek beroep aantekenen.
De aanplakking moet dertig dagen blijven hangen. Gedurende deze periode mag je nog niet beginnen met de werkzaamheden. Heb je binnen 35 kalenderdagen na de eerste dag van de aanplakking geen melding gekregen dat iemand een beroep heeft ingediend, dan is de vergunning uitvoerbaar en mag je met de werkzaamheden beginnen.
Als u niet binnen 35 dagen na de dag van aanplakking op de hoogte wordt gebracht van de instelling van een administratief beroep, dan mag u beginnen met de werken. U brengt de gemeente op de hoogte van de startdatum van de werken. Na aflevering van de vergunning moet u wel binnen 2 jaar met de werken starten.
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen, tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.
Hoe lang laten uithangen? De affiche moet je gedurende 30 dagen laten uithangen te rekenen vanaf de dag na aanplakking. Binnen die 30 dagen kan volgens artikel 54 van het omgevingsdecreet het betrokken publiek beroep aantekenen.
Afhankelijk van de hoeveelheid stukken is voor het uitwerken van alle stukken meestal 2 tot 4 weken noodzakelijk. Op het moment dat een omgevingsvergunning is ingediend heeft een gemeente in een reguliere aanvraagprocedure 8 weken de tijd om een beslissing te nemen.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Om jouw bouwvergunning te laten keuren moet je hem digitaal indienen via het Omgevingsloket. Dat is voor heel Nederland hetzelfde. Jouw aanvraag wordt via dit digitale loket doorgezet naar jouw lokale gemeenteambtenaren. Zij informeren je binnen 8 weken over het genomen besluit.
Binnenplanse afwijking
Een voorbeeld van een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid is de regel dat B&W bevoegd zijn om een omgevingsvergunning te verlenen voor overschrijding van de maximale maatvoering van bouwwerken met 10 %.
Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van alle omgevingsvergunningen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij evenementen. Uitzondering hierop zijn de vergunningen die vallen onder de Alcoholwet.
De gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar (GSA) adviseert het college van burgemeester en schepenen bij het nemen van beslissingen over vergunningsaanvragen en zorgt voor een aantal procedure afhandelingen.
Zodra je de vergunning van de gemeente hebt ontvangen mag je per direct beginnen met de verbouwing. De wettelijk beslistermijn van de gemeente is helaas wat langer. Deze bedraagt 8 weken, waarbij de gemeente eenmalig de mogelijkheid heeft de beslistermijn met 6 weken te verlengen.
Bekendmaking besluit
Het bevoegd gezag maakt het besluit bekend door toezending of uitreiking van het besluit aan de vergunninghouder en de aanvrager (vaak dezelfde persoon). Het bevoegd gezag vermeldt hierbij door wie, binnen welke termijn en bij welk orgaan bezwaar en beroep mogelijk zijn.
Die beslissing wordt binnen een periode van 105 tot 120 dagen genomen. Wordt op die beslissing beroep aangetekend (bijv. omdat je aanvraag afgewezen wordt en jij het daar niet mee eens bent), dan duurt het opnieuw tot maximaal 120 dagen. Dit zijn maxima, de uiteindelijke duurtijd zal variëren.
Geen verjaringstermijn
Het college van B&W van elke gemeente in Nederland kan daarom dus altijd met terugwerkende kracht (ook als het bouwwerk al velen decennia illegaal staat) handhavend optreden.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Een omgevingsvergunning vervalt onder meer als niet binnen de 2 jaar met de uitvoering van de vergunde handelingen wordt gestart (artikel 99 §1 lid 1, 1° OVD). Deze vervaltermijn is erop voorzien bouwheren aan te sporen (spoedig) met hun vergunde werken te beginnen.
Het bevoegd gezag kan de omgevingsvergunning intrekken als die in strijd is met de beoordelingsregels voor de vergunning. Dit kan alleen als wijziging van de vergunningvoorschriften niet helpt.
Stuur formulier ingebrekestelling naar overheidsorganisatie
Dit kan op de volgende manier: download het formulier ingebrekestelling; print de brief uit en vul de gegevens in; stuur de brief naar de overheidsinstantie waar de aanvraag of het bezwaarschrift in behandeling is.
Is de omgevingsvergunning voor bouwen al verleend? Dan kunt u tot 6 weken na het verlenen van de vergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. De gemeente moet de vergunning dan heroverwegen.
Bouwstop
De gemeente kan een bouwstop opleggen om de bouw van het illegale bouwwerk stil te leggen. Tijdens de bouw kan de gemeente een bouwstop opleggen als er wordt gebouwd zonder een vergunning of in afwijking van een vergunning. In dat geval mag je de bouw niet voortzetten op straffe van een forse boete.